Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Prilika za gradove i općine: EU i HBOR prvi put financiraju projekte javne namjene s komercijalnim djelatnostima

Prilika za gradove i općine: EU i HBOR prvi put financiraju projekte javne namjene s komercijalnim djelatnostima

Cilj je potaknuti ulaganje u projekte kao što je izgradnja višenamjenske sportske, komercijalne, društveno-kulturne, poslovne infrastrukture...

Jedinice područne i regionalne samouprave, općine, gradovi i županije, prvi put imaju mogućnost sredstvima EU fondova financirati projekte javne infrastrukture. Naglasak se isključivo stavlja na projekte koji su obogaćeni komercijalnim sadržajima koji podrazumijevaju ostvarenje prihoda od naplate usluga korištenja.

Riječ je o financijskom instrumentu 'Urbani razvojni fond' (UDF) s kojim je cilj potaknuti ulaganje u financijski održive projekte kao što je izgradnja višenamjenske sportske, komercijalne, turističko, društveno-kulturne, poslovne i slične infrastrukture.

- Prvi put se provodi ovakvo inovativno rješenje koje Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) realizira s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Naime, novost je da projekti mogu ostvarivati i komercijalnu djelatnost iz koje će otplaćivati kredit - objasnila je Marina Jurašin, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za srednju i južnu Dalmaciju.

Radi se o kreditima koji su sufinancirani 50 posto od Europskog fonda za regionalni razvoj i 50 posto iz sredstava HBOR-a. Kamatna stopa na sredstva fonda je nula posto, a na sredstva HABOR a trenutno 3,67 posto godišnje.

- Radi se o kreditima u iznosu od 100 tisuća eura do 10 milijuna eura na rok otplate od 15 godina, a nakon završetka investicije postoji mogućnost smanjenja glavnice, tj. kapitalnog rabata za 50 posto ako se ispune određeni uvjeti - objasnila je Jurašin. 

Na radionici koja se održala u HGK ŽK Split predstavnicima jedinica lokalne samouprave prezentirale su se mogućnosti financiranja preko Urbanog razvojnog fonda, ali i ostali programi kreditiranja HBOR-a namijenjeni financiranju projekata JLS-ova.

- Imamo u pripremi nekoliko projekata za koje smatramo da bi nam upravo ovaj današnji sastanak i prezentacija mogli pomoći u realizaciji. Konkretno, Grad Omiš završava arhitektonski natječaj za zgradu gradske uprave te centralnog vrtića. Pretpostavljam da ćemo zgradu centralnog vrtića moći financirati iz EU fondova, a za zgradu gradske uprave mislim da bismo mogli koristiti Urbani razvojni fond - rekao je Ivo Tomasović, gradonačelnik Omiša.

U organizaciji radionice i predstavljanja novog financijskog instrumenta sudjelovala je Splitsko-dalmatinska županija.

- Usko surađujemo s jedinicama lokalne samouprave i imamo pet programa kroz koje sufinanciramo određene projekte. Ovo je jako dobar primjer u kojem HBOR uskače s određenim jeftinim sredstvima za projekte s komercijalnim sadržajem. U vrijeme visokih kamatnih stopa ponude banaka se kreću od četiri ili pet posto, a u ovom slučaju pola kredita ide s nula posto kamate, a pola s komercijalnom kamatom od 3,5 posto, tako da to u konačnici ispadne do 1,8 posto kamate. Zbog toga je ovakvo financiranje interesantno za jedinice lokalne samouprave - kazao je Anđelko Katavić, pročelnik po ovlaštenju Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu SDŽ.

Ukupna dostupna sredstva iznose 172 milijuna eura, a program traje do 31. prosinca 2029. godine. Do tada moraju biti zaključeni ugovori o kreditu, tako da i one općine i gradovi mogu tek početi s pripremom nekih projekata, no mogu se javiti jedinice lokalne samouprave koje imaju već spremne projekte.

Vaša reakcija na temu