Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Puljak i ove godine tvrdi da su sva djeca upisana u vrtić, ali to nije točno. Opet je zaboravio na dječaka Nou

Puljak i ove godine tvrdi da su sva djeca upisana u vrtić, ali to nije točno. Opet je zaboravio na dječaka Nou

Petogodišnjak ni ove godine nije dobio priliku. Nije čak ni dio statistike

Dječak pod upisnim brojem 74525 ni ove godine nije primljen u vrtić. To nije spriječilo gradonačelnika Ivicu Puljka da obavijesti javnost kako su sva djeca upisana u predškolske ustanove, a nisu. Tvrdnja koju ponavlja iz godine u godinu nije točna, jer je dječak Noa drugu godinu zaredom dobio odbijenicu. Ni iz drugog pokušaja nije primljen u vrtić.

Intelektualno neoštećen petoogodišnjak kojem je dijagnosticirana cerebralna paraliza drugog stupnja i narušena mu je motorika, ni ove godine neće dobiti priliku biti dio vrtićke skupine. Zbog propusta vrtića i osnivača da osiguraju, ili nastoje osigurati, sve elemente podrške odgojno-obrazovnoj inkluziji, Nou se drugu godinu zaredom diskriminira do te mjere da čak ne pripada ni statistici neupisanih. Noa uopće nije bodovan, a prema zakonu bi trebao imati prednost.

Početkom rujna gradonačelnik Puljak je u obilasku jednog od vrtića pred medijima izgovorio neistinu kako su sva djeca primljena u predškolske ustanove. Tada smo ga planirali pitati je li možda zaboravio na petogodišnjaka čije je ime skriveno iza broja 74525, ali nam je uoči razgovora s gradonačelnikom rečeno da ne trebamo niti postaviti navedeno pitanje jer će dječak ove godine biti upisan. Takvu informaciju potvrdila nam je i majka Ornela. Na sastanku u gradskoj upravi joj je obećano da će za njezinog Nou ove godine osigurati mjesto u vrtiću, ali nisu.

Naime, majka Ornela je prvi put sudjelovala na sastanku u Banovini 30. kolovoza ove godine. Tada joj je, kako kaže, doslovno rečeno da će Noa biti upisan u vrtić. Njezine navode nam je potvrdio i odvjetnik Leon Zrnić koji je nazočio tom sastanku te je čuo obećanje Maria Negotića, pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

- Pročelnik je rekao da će Nou upisati, te da samo moraju provjeriti hoće li to biti vrtić za koji se predao zahtjev (u blizini mjesta stanovanja) ili neki drugi vrtić - potvrdio nam je odvjetnik Leon Zrnić riječi koje je i on čuo na tom sastanku. 

Međutim, nedugo nakon sastanka stigla je odbijenica i obrazloženje iz Grada Splita zašto ni ove godine Noa neće pohađati vrtić. Naveli su kako je djetetu potrebno osigurati podršku asistenta i mjere posebne skrbi u vrtiću te su istaknuli kako odgojitelji ili treći odgojitelji nisu educirani za pružanje tražene zdravstvene njege.

U obrazloženju su poručili kako ministar nadležan za obrazovanje nije donio pravilnik koji propisuje uvjete koje treba ispunjavati pomoćnik za djecu s teškoćama u razvoju ili stručno komunikacijski posrednik.

- S obzirom da navedeni pravilnik još nije donesen, Grad Split nije u mogućnosti osigurati potporu pomoćnika  ili stručno komunikacijskog posrednika - naveo je u svom pismenom odgovoru Mario Negotić. 

No, u istom obrazloženju piše kako je u vrtić Cvit Mediterana upisano 1161 dijete, od toga 72 djece s težim teškoćama i 292 djece s lakšim teškoćama. Ali, ne i Noa. Za njega je potrebno da ministarstvo nadležno za obrazovanje donese pravilnik.

Odvjetnik Leon Zrnić, kojem ovo nije prvi put da se žali na odluke gradskih vrtića nakon što su odbili upisati dijete s posebnim potrebama u predškolsku ustanovu, rekao je da ne prihvaća takav odgovor zato što je osobno svjedočio upisivanju djece s puno težim teškoćama u razvoju od onih s kojima se suočava Noa.

- Pročelniku sam naglasio kako poznajem više djece s težim poteškoćama od onih koje ima Noa, a koji su, na njihovu radost, upisani u vrtić iako pravilnik vezan uz pomoćnike ne postoji. Dakle, ostaje nejasno kako za djecu koja imaju teže poteškoće od Noe, kao ni za njih 72, nije trebao pravilnik vezan uz pomoćnike, a za Nou sada odjednom treba navedeni pravilnik koji nije donesen već dvije godine. Uostalom, za cijelo ovo razdoblje, u kojemu nije donesen navedeni pravilnik, djeci s poteškoćama u razvoju u vrtiću asistiraju treći odgojitelji, pa nema razloga da se to ne omogući i našem Noi - podvukao je odvjetnik Zrnić.

Zbog povrede prava djeteta s invaliditetom, majka Ornela je podigla tužbu na Upravnom sudu u Splitu protiv gradske ustanove Cvit Mediterana. Između ostalog, tuženi su zbog nezakonitog rješenja, ali i zbog diskriminacije petogodišnjeg dječaka.

Napomenimo i to da se diskriminacijom smatra kada onemogućite osobama s invaliditetom korištenje javno dostupnih resursa te sudjelovanje u javnom i društvenom životu kao i propust javnopravnog tijela da osigura razumnu prilagodbu odnosno uvjete za boravak djeteta u vrtiću. U odredbama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju je jasno navedeno kako svako dijete rane i predškolske dobi ima pravo upisa u dječji vrtić ili školsku ustanovu. Noa je krajem srpnja napunio pet godina, iduće godine je predškolac, a još uvijek nije dobio priliku napredovati u izazovnom okruženju - redovnom vrtiću.

Štoviše, na spomenutom sastanku se predlagalo upisivanje Noe u novi vrtić koji bi se, prema njihovim najavama, trebao otvoriti početkom godine. U tom vrtiću bi trebala biti skupina za djecu s poteškoćama u razvoju, ali Noi je nužno upravo suprotno, druženje s djecom bez poteškoća kako bi mogao napredovati i pripremiti se za školu.

Noa je dječak koji redovno pohađa slobodne aktivnosti poput juda, svakodnevno je provodio i do pet sati dnevno u ustanovi socijalne skrbi, majka se u inicijalnim razgovorima sa stručnom službom vrtića stavila na raspolaganje za bilo kakav oblik pomoći i podrške za vrijeme njegova boravka u vrtiću, usuglasila se i s njegovim boravkom u vrtiću tri puta tjedno do tri sata s ciljem njegove socijalizacije. Kada sve to uzmete u obzir, poražavajuće je da vrtić i Grad Split ne mogu osigurati potrebne uvjete za njegov siguran boravak.

Noa je drastično napredovao od travnja ove godine kada smo se zadnji put vidjeli. Prije šest mjeseci je nespretno šetao, a sada trči. Prema prognozama doktora nije trebao niti prohodati. Noa se u travnju nije obazirao na naš razgovor o upisu u vrtić, a prije nekoliko dana nas je suznih očiju pitao zašto ne može u vrtić. Kada je mami najavljeno da će ga upisati, počela ga je pripremati, razgovarati s njim o ustanovi u kojoj će se igrati i družiti s djecom, a sad mu mora objasniti da za njega ipak nema mjesta. Drugu godinu zaredom. Noa nije niti dio statistike neupisanih. Nije niti broj na tom popisu, jer gradonačelnik kaže da su svi upisani. Zaista bi ružno zvučala istina da su ostala neupisana djeca s poteškoćama u razvoju.


Vaša reakcija na temu