Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Razlike ih razdvojile, vlast spojila: Bivši HDZ-ovac Šipić vraća se u velikom stilu - bit će ministar

Razlike ih razdvojile, vlast spojila: Bivši HDZ-ovac Šipić vraća se u velikom stilu - bit će ministar

Nije mogao progutati Istanbulsku konvenciju

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o budućim ministrima u Vladi iz redova Domovinskog pokreta.

'Prvi resor u kojemu će Domovinski pokret obnašati ministarsku dužnost, prvi i za nas najvažniji, tiče se demografije, punog naziva demografija i iseljeništvo. Cilj je stvaranje povoljnog okruženja za obitelji, zaustavljanje depopulacije ruralnih područja i stvaranje povoljnijih uvjeta za povratak iseljenika u Hrvatsku. Čovjek koji će biti zadužen za to je gospodin Ivan Šipić', rekao je.

Inače, Šipić je bivši gradonačelnik Trilja koji se s HDZ-om razišao prije lokalnih izbora 2021. godine, a suprotstavljanja su počela i ranije, glasanjem protiv Istanbulske konvencije. U najavi izlaska iz stranke rekao je da mu je problematičan odnos s vrhom županijskog HDZ-a.

'Drugo ministarstvo je Ministarstvo poljoprivrede, koje će uz taj naziv dobiti šumarstvo i ribarstvo. Ovdje ključne točke trebaju biti povećanje samodostatnosti u poljoprivrednoj proizvodnji, jačanje kapaciteta i broja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te izgradnja mreže skladišno-prerađivačkih kapaciteta. Na čelu tog resora treba bi biti gospodin Josip Dabro', dodao je.

Treće je Ministarstvo gospodarstva. 

'Tri ključne točke su povećanje industrijske proizvodnje u BDP-u, energetski suverenitet te administrativna i porezna rasterećenja gospodarstvenika. Budući ministar ispred DP-a bit će Ante Šušnjar', dodao je.

'Kad pogledate odakle ova tri buduća ministra iz redova DP-a dolaze, lako se dade iščitati da smo kroz Ivana Šipića koji dolazi iz Dalmacije, gospodina Josipa Dabre iz Slavonije i gospodina Antu Šušnjara iz Zagreba - trudili smo se ispoštovati geografsku pripadnost ključnih regija u Hrvatskoj, ne zanemarujući sve ostale', poručio je Penava.

Penava je istaknuo kako je dogovoren i četvrti ministar kao prvi potpredsjednik Vlade koji će biti bez resora. 

'Također, u ovoj kvoti, iz ovih sporazuma, Domovinski pokret izlazi s potpredsjednikom Sabora, Vlade i - što je ključno reći - usklađivanje svih drugih parametara, stvari, ljudi i programskih odrednica će reflektirati proporcionalno udjelu Domovinskog pokreta u saborskoj većini', dodao je.

Na pitanje je li Mario Radić bio kandidat kao mogući ministar demografije i useljeništva, Penava je rekao da je Radić bio u užem odabiru, ali da je bilo i drugih imena i da nisu htjeli prerano ići s objavom tih istih imena. 

'Gospodin Radić neće biti saborski zastupnik. Stavio je svoj mandat u mirovanju', rekao je Penava.

Vaša reakcija na temu