Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Srđan Marinić: Volonteri na Marjanu rade sa srcem, ali bez stručnog nadzora i pitanje je jesu li radovi samo gubljenje vremena s mogućim štetnim posljedicama

Srđan Marinić: Volonteri na Marjanu rade sa srcem, ali bez stručnog nadzora i pitanje je jesu li radovi samo gubljenje vremena s mogućim štetnim posljedicama

Predsjednik Društva Marjan i član Povjerenstva za Marjan smatra da bi se prije idućih radova trebale razjasniti neke nejasnoće

Nakon poziva na petu volontersku akciju ove subote na Marjanu reagirao je Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan i član Povjerenstva za Marjan. Kaže da iako je u pozivu na akciju navedeno kako će volontere dočekati članovi Povjerenstva za Marjan među kojima je i on, ali da s njim nitko o tome nije razgovarao niti je uopće bio upoznat s volonterskom akcijom. 

- Napominjem da sam do sada sudjelovao na sve četiri prethodno organizirane volonterske akcije te sam kao član Povjerenstva za Marjan slobodan skrenuti pozornost, kako članovima Povjerenstva za Marjan, tako i svima ostalima kojima je upućen poziv za održavanje Pete volonterske akcije na Marjanu, na nekoliko činjenica važnih za volonterske akcije na Marjanu. Povjerenstvo za Marjan sastalo se zadnji put 14. ožujka 2019., dakle prije više od mjesec i po dana, što smatram nedopustivim s obzirom na aktualnu situaciju na Marjanu - napisao je Marinić. 

Dodao je kako bi po pitanju volonterskih akcija želio da se prethodno razjasne neke nejasnoće u izvođenju volonterskih radova. Ističe kako se u Operativno-dinamičkom planu suzbijanja potkornjaka na području PŠ Marjan prema kojem bi se morali izvoditi svi radovi u PŠ Marjan dok traje opasnost od elementarne nepogode na str. 11. navodi: 'Fizičke osobe koje se angažiraju na radilištu moraju biti pod stručnim nadzorom zaduženih zaposlenika Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan.'

- Poučen iskustvom s do sada održane 4 volonterske akcije jasno je da volonteri izvode radove bez stručnog nadzora, kako zaduženih zaposlenika Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan tako i bilo kojih drugih stručnih osoba šumarske struke. Stoga se nameće pitanje jesu li volonterski radovi gubljenje vremena i energije volontera s mogućim štetnim posljedicama za PŠ Marjan? Što stvarno treba izvlačiti iz šume? Izvode li možda volonteri radove za koje su plaćeni i koje je trebao obaviti izvođač Matima Project ili djelatnici Javne ustanove PŠ Marjan? Sve su to pitanja za koje ja nemam odgovora i koja postavljaju, kako volonteri tako i zainteresirani građani i mediji - napominje Marinić koji drži da se bez jasnih uputa i nadzora od strane ovlaštene stručne osobe šumarske struke ne bi smjele izvoditi volonterske akcije. 

- Svjedok sam da se volonterski radovi izvode s puno srca i ljubavi prema Marjanu, ali nažalost bez stručnog šumarskog nadzora, a često i bez ikakvog nadzora tako da se volonteri samoorganiziraju radeći ono što misle da je najbolje za Marjan. Takvo postupanje nije u skladu s Operativno-dinamičkim planom suzbijanja potkornjaka na području PŠ Marjan te bi takvu praksu trebalo hitno promijeniti ako se želi nastaviti s volonterskim akcijama. Mora se znati, imenom i prezimenom, koja ovlaštena stručna osoba šumarske struke organizira i nadzire volonterske radove. Također, držim da bi se trebala voditi evidencija svih volontera koji pristupe radovima, kao i evidencija o količini i vrsti izvedenih volonterskih radova poručuje Marinić koji od sedmeročlanog Koordinacijskog tijela da pruži jasne i nedvosmislene odgovore na pitanje te da za buduće volonterske akcije osigura stručni nadzor ovlaštene osobe šumarske struke s javno obznanjenim podacima te osobe. 

U protivnom, smatra, postavlja se pitanje smisla organiziranja volonterskih akcija. Osvrnuo se i na stranu 13. Operativno-dinamičkog plana na kojoj se navodi i izvješćivanje javnosti putem medija o izvedenim radovima.

- Nažalost, ni ja kao član Povjerenstva nemam informacije za koje držim da bi na tjednoj osnovi trebale biti dostupne, kako članovima Povjerenstva, tako i građanima Splita i volonterima, medijima, kao i cjelokupnoj zainteresiranoj javnosti koja s velikim zanimanjem prati i želi biti informirana o radovima na Marjanu. Zbog toga predlažem da se svakog petka javno obznane podaci o ukupnoj dosadašnjoj i tjednoj količini posječene drvne mase od početka radova 13.02.2019. u metrima kubnim i broju stabala, ukupna  dosadašnja i tjedna količina samljevene i iznesene drvne mase iz PŠ Marjan u metrima kubnim, ukupan broj doznačenih stabala (stabala predviđenih za sječu) u metrima kubnim i broju stabala, broj potkornjaka uhvaćenih u feromonske klopke u prethodnom tjednu, podaci o broju angažiranih volontera na volonterskim akcijama kao i podaci o količinama i vrsti izvedenih radova. Svi navedeni podaci se sukladno Operativno-dinamičkom planu suzbijanja potkornjaka na području PŠ Marjan na tjednoj osnovi moraju dostavljati koordinatoru tako da nema razloga da ti podaci ne budu i javno objavljeni - zaključuje Marinić.

Vaša reakcija na temu