Tri doktorska studija splitskog Sveučilišta dobila oznaku visoke kvalitete

Tri doktorska studija splitskog Sveučilišta dobila oznaku visoke kvalitete

Riječ je o programima 'Strojarstvo' i 'Elektrotehnika i informacijska tehnologija' na FESB-u i doktorskom programu 'Građevinarstvo' na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije

Agencija za znanost i visoko obrazovanje dodijelila je oznaku visoke kvalitete za tri doktorska studija Sveučilišta u Splitu. Oznake su dodijeljene doktorskom programu 'Strojarstvo' i 'Elektrotehnika i informacijska tehnologija' na FESB-u i doktorskom programu 'Građevinarstvo' na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije. 

Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije, istaknula je da su od 23 provedene reakreditacije u prošloj godini, u tehničkom i biotehničkom području znanosti, četiri programa dobila oznaku doktorski studij visoke razine kvalitete. Tri su sa Sveučilišta u Splitu, dok je četvrti Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. 

Rektor splitskog Sveučilišta, Šimun Anđelinović, rekao je da bi bazična sredstva koja se izdvajaju za znanost trebala biti znatno veća, ali da ovaj primjer pokazuje kako se zahvaljujući znanju i želji može i s malo napraviti nešto važno.

- Morali smo ispuniti međunarodne kriterije, a to su ispunili naši studijski programi i to se ne može namjestiti. Osim toga, po zadnjem istraživanju Timesa iz Londona splitsko Sveučilište uvršteno je među 500 najboljih u svijetu. To je vrlo prestižno priznanje i nastojat ćemo da znanje koje smo stekli prenesemo i na naše druge sastavnice. U našem radu provodimo razna vrednovanja i ocjenjivanja, kako naših profesora tako i radova i studenata. Radujem što su sve tri sastavnice koje su dobile markice iz STEAM područja, a to znači da se mogu iskoristiti za gospodarski razvoj i napredak - rekao je Anđelinović.

Jasminka Havranek prisjetila se burnog razdoblja od prije pet godina kada su počeli s ukupnim reakreditacijama.

- Nismo znali kako se to radi i svi skupa smo učili,  ali to je razdoblje zapravo pokazalo koje su naše prednosti, ali i koje su manjkavosti. Ima i onih koje se mogu riješiti bez financijskih sredstava, iako su financije važan segment za razvoj. Pokazalo se da je vrlo važna priprema, a veseli me i to što će studijski programi, koji sada nisu briljantno odradili posao, moći do kraja iskoristiti ova znanja kako bi oni mogli dobiti svoju akreditaciju. U idućoj godini kreće nova runda akreditacija, pripremili smo brojne radionice i seminare kako bi se sastavnice dobro pripremile - kazala je ona. 

Sven Gotovac, dekan FESB-a, poručio je da je sretan, ali ne i iznenađen jer je ovo rezultat dugogodišnjeg rada.

- Naši studiji imaju tradiciju dugu 20, pa čak i 30 godina. Tijekom tog razdoblja svi smo se trudili i radili na tome da ih izbrusimo do današnje kvalitete. Ne samo da imamo vrhunske programe, nego imamo i vrhunske ljude koji provode te programe. Značaj doktorskih studija je ogroman i oni su zapravo baza za daljnji napredak, imali smo 7 doktoranada i svi su bili iz gospodarskog područja što je vrlo važno jer oni zapravo znaju kako se visoke tehnologije mogu primijeniti i iskoristiti za razvoj gospodarstva - zaključio je Gotovac.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(24725, "");
Pregledaj komentare