Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Tri doktorska studija splitskog Sveučilišta dobila oznaku visoke kvalitete

Tri doktorska studija splitskog Sveučilišta dobila oznaku visoke kvalitete

Riječ je o programima 'Strojarstvo' i 'Elektrotehnika i informacijska tehnologija' na FESB-u i doktorskom programu 'Građevinarstvo' na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije

Agencija za znanost i visoko obrazovanje dodijelila je oznaku visoke kvalitete za tri doktorska studija Sveučilišta u Splitu. Oznake su dodijeljene doktorskom programu 'Strojarstvo' i 'Elektrotehnika i informacijska tehnologija' na FESB-u i doktorskom programu 'Građevinarstvo' na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije. 

Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije, istaknula je da su od 23 provedene reakreditacije u prošloj godini, u tehničkom i biotehničkom području znanosti, četiri programa dobila oznaku doktorski studij visoke razine kvalitete. Tri su sa Sveučilišta u Splitu, dok je četvrti Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. 

Rektor splitskog Sveučilišta, Šimun Anđelinović, rekao je da bi bazična sredstva koja se izdvajaju za znanost trebala biti znatno veća, ali da ovaj primjer pokazuje kako se zahvaljujući znanju i želji može i s malo napraviti nešto važno.

- Morali smo ispuniti međunarodne kriterije, a to su ispunili naši studijski programi i to se ne može namjestiti. Osim toga, po zadnjem istraživanju Timesa iz Londona splitsko Sveučilište uvršteno je među 500 najboljih u svijetu. To je vrlo prestižno priznanje i nastojat ćemo da znanje koje smo stekli prenesemo i na naše druge sastavnice. U našem radu provodimo razna vrednovanja i ocjenjivanja, kako naših profesora tako i radova i studenata. Radujem što su sve tri sastavnice koje su dobile markice iz STEAM područja, a to znači da se mogu iskoristiti za gospodarski razvoj i napredak - rekao je Anđelinović.

Jasminka Havranek prisjetila se burnog razdoblja od prije pet godina kada su počeli s ukupnim reakreditacijama.

- Nismo znali kako se to radi i svi skupa smo učili,  ali to je razdoblje zapravo pokazalo koje su naše prednosti, ali i koje su manjkavosti. Ima i onih koje se mogu riješiti bez financijskih sredstava, iako su financije važan segment za razvoj. Pokazalo se da je vrlo važna priprema, a veseli me i to što će studijski programi, koji sada nisu briljantno odradili posao, moći do kraja iskoristiti ova znanja kako bi oni mogli dobiti svoju akreditaciju. U idućoj godini kreće nova runda akreditacija, pripremili smo brojne radionice i seminare kako bi se sastavnice dobro pripremile - kazala je ona. 

Sven Gotovac, dekan FESB-a, poručio je da je sretan, ali ne i iznenađen jer je ovo rezultat dugogodišnjeg rada.

- Naši studiji imaju tradiciju dugu 20, pa čak i 30 godina. Tijekom tog razdoblja svi smo se trudili i radili na tome da ih izbrusimo do današnje kvalitete. Ne samo da imamo vrhunske programe, nego imamo i vrhunske ljude koji provode te programe. Značaj doktorskih studija je ogroman i oni su zapravo baza za daljnji napredak, imali smo 7 doktoranada i svi su bili iz gospodarskog područja što je vrlo važno jer oni zapravo znaju kako se visoke tehnologije mogu primijeniti i iskoristiti za razvoj gospodarstva - zaključio je Gotovac.

Vaša reakcija na temu