Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U Splitu održana završna konferencija projekta 'ICT znanstveni laboratorij'

U Splitu održana završna konferencija projekta 'ICT znanstveni laboratorij'

Preveliki je jaz između tržišno potrebnih zanimanja i ukoričenog, krutog i zatvorenog sustava obrazovanja

Završna konferencija projekta 'ICT znanstveni laboratorij', provedenog u partnerstvu gimnazija Gaudeamus - Osijek, Pitagora Split i Filozofskog fakulteta Osijek, održana je u prostorima Hrvatske gospodarske komore Split.

Sam projekt temeljen je na inovacijama u učenju, otvorenoj platformi za učenje na daljinu i potpuno novim pristupom predmetima matematike, informatike, fizike, biologije, kemije i dr. Predmeti inače deklarirani kao teški i komplicirani, igrama, motivacijom i informacijskim pristupom te danas sveprisutnom informatičkom i mobilnom tehnologijom približeni su i dostupni svakom korisniku.

Preveliki jaz između tržišno potrebnih zanimanja i ukoričenog, krutog i zatvorenog sustava obrazovanja, u onom trenutku kada se prepozna i izmijeni, već bi trebalo anticipirati nova zanimanja i potrebe te krenuti u novu doradu kurikuluma. Upravo takva prilagodba brža je kod privatnih škola i institucija koji programe moraju temeljiti na tržišnim potrebama i tako konkurirati općem sustavu što ih nameće kao lidera u donošenju novih rješenja. Jedan takav kvalitetan spoj prepoznat je u projektu ICT znanstveni laboratorij i financiran iz fonda ESF (Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013). Kroz projekt su napravljeni kompletni setovi digitalnih udžbenika, dostupni svim učenicima u sustavu obrazovanja RH.

Znanstveni laboratorij je baza podataka sa otvorenom platformom na kojem su organizirani predmeti kao učenički projekti u praktičnoj nastavi ICT-a sa stvaranjem STEM sadržaja. Ovakav način rada je inovativan jer se kroz usvajanje sadržaja dostižu znanje i vještine jednostavnih web developera. Učenici rade na konkretnim projektima stvaranja virtualnih laboratorija  iskoristivih u nastavi fizike, biologije, kemije i drugih STEM predmeta.

Protokolarni dio, u ime domaćina, otvorila je predsjednica HGK Split Katija Buličić, pozdravivši skup od 70-ak mladih ljudi, pretežno učenika i nastavnika srednjih škola, i naglasivši kako je komora zbog njih jer su jedini garancija da nas čeka bolje sutra.

Tomislav Đonlić, pročelnik za društvene djelatnosti Splitsko-dalmatinske županije, istaknuo je značaj i podršku ovakvim projektima, naglašavajući znatne i rapidne promjene u obrazovanju koje svi moraju pratiti, te iskrenim čestitkama projektnom voditelju Ivici Zeliću i cijelom timu otvorio stručnu konferenciju.

Projektni tim i metodologiju izrade predstavio je i moderirao Ivica Zelić, voditelj projekta iz gimnazije Gaudeamus Osijek, stručni dio dr.sc Tomislav Jakopec s Filozofskog fakulteta u Osijeku, dok je Dragan Šupe iz jezične gimnazije Pitagora Split kao pravi profesor engleskog tipičnim prevoditeljskim jezikom približio pomalo preplašenom auditoriju ovaj spoj između teoretskog programskog jezika i praktičnog rada na platformi.

Vlasnik tvrtke Ofir do.o. dr.sc. Milan Puvača prateći upute partnera projekta kreirao je i pustio u rad platformu Loops, na kojoj se svi navedeni sadržaji provode.

U drugom dijelu konferencije održana je panel rasprava na kojoj se detaljno prošlo kroz samu platformu te odgovorilo na sva pitanja oko praktične primjene iste ne samo u redovnom osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, nego i dodatnim oblicima cjeloživotnog učenja i usavršavanja u IT vještinama. Posebno je raspravio pridonio nadahnuti mladi profesor s Umjetničke akademije u Splitu, Veljko Popović, koji je mladima poručio da žive u uzbudljivom vremenu koje otvara mnoge mogućnosti.

Vaša reakcija na temu