Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay U travnju stižu uvećane mirovine, zna se i za koliko

U travnju stižu uvećane mirovine, zna se i za koliko

Dobre vijesti za umirovljenike

Konačno je poznat posljednji podatak koji je bio potreban da bi se mogla izračunati stopa usklađivanja mirovina. Naime Državni zavod za statistiku danas je objavio podatke o prosječnoj bruto plaći za polugodište, a ona iznosi 1620 eura.

Poznato je i da je stopa rasta potrošačkih cijena u istom razdoblju tri posto pa se sada može izračunati i stopa usklađivanja. Svoj izračun portalu Mirovina.hr poslao je analitičar mirovinskog sustava Željko Šemper. On tako kaže da stopa usklađivanja iznosi 4,26 posto.

Usklađivanje će biti na mirovini za ožujak, s isplatom u travnju.

‘Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas 20. veljače neto i bruto plaće za prosinac 2023. godine: neto plaća iznosi 1191 eura, a bruto 1620 eura. Stopa rasta bruto plaća u drugom polugodištu 2023. u odnosu na prvo polugodište 2023. iznosi 4,8 posto, dok je stopa rasta potrošačkih cijena u istom razdoblju tri posto. Prema tim podacima, usklađivanje od 1. siječnja 2024. godine prema omjeru 70:30 iznosi 4,26 posto. Usklađivanje će biti na mirovini za ožujak, s isplatom u travnju’, objasnio je za Mirovinu.hr Šemper.

Vaša reakcija na temu