Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zaključak Gradskog vijeća: Ide se u sanaciju Karepovca, Baldasar treba raskinuti ugovore s okolnim gradovima i općinama!

Zaključak Gradskog vijeća: Ide se u sanaciju Karepovca, Baldasar treba raskinuti ugovore s okolnim gradovima i općinama!

Svaka čast, vijećnici - zapljeskali su predstavnici Građanske inicijative Karepovac - drugo lice Splita

16.30 - Nakon sat vremena pauze, 22 vijećnika su jednoglasno podržali zaključak u kojima je i zahtjev Građanske inicijative Karepovac - drugo lice Splita. Zaključak je da se ide u sanaciju Karepovca u skladu s potvrdom glavnog projekta od 25. travnja 2015. godine, dodatni ugovor  između Fonda i Grada kojim će se utvrditi iznos sredstava Fonda u sufinanciranju troškova prve faze sanacije.

Što se tiče realizacije potrebnih postrojenja za interventnu mjeru smanjenja količine komunalnog otpada, isključujući Karepovac, predlaže se s Fondom zaključiti dodatak osnovnog ugovora kojim bi se definirale radnje, obveze i rokovi za provedbu daljnjih faza sanacije.

Ovisno o cjelokupnom razvoju situacije i stanju projekta izgradnje Lećevice, novim dodatkom ugovoru definirati konačne radnje, obveze okove i način financiranja preostalih faza sanacije i zatvaranja Karepovca.

Obvezuje se gradonačelnik da pokrene postupak raskida ugovora s okolnim općinama i gradovima uz mogućnost sklapanja novog s onim jedinicama koje se obvežu da će najaksnije do 30.6. dovoditi sortirani otpad.

I na koncu, daje se puna podrška Splitsko-dalmatinskoj županiji u realizaciji Karepovca.

- Svaka čast, vijećnici - zapljeskali su predstavnici Građanske inicijative Karepovac - drugo lice Splita.

15.10 - Završila je rasprava i ide se na pauzu da se utvrdi konačni zaključak. 

15.08 - Nezavisni vijećnik Ante Zoričić je pitao Šćulca.

- Što ako trasiranje pokaže negativan rezultat? Što je alternativa - pitao je.

- O tome je teško govoriti sada. Raspravljat ćemo u trenutku ako se dogodi. Činjenica je da ga treba trasirati - odgovorio je.

Predstavnici Ministarstva i Fonda su otišli, a vijećnica Ljubica Vrdoljak im je poručila za kraj:

- Jedina markica u prostornom planu je Lećevica i nemate pravo poigravati se s našom županijom. Nećete dokazati ništa, pa što i ako je u trećoj zoni? I onda se može. Nećete ovdje ugurati ni sortirnicu ni kompostanu, a sada možete ići - rekla je Vrdoljak.

Nastavila je da ta tehnologija radi na način da ljudi prebiru otpad, i da treba krenuti u sanaciju Karepovca i da nemaju iluzija da će Fond sudjelovati jer ovu sortirnicu i kompostanu Split neće.

15.00 - Gojko Čepo (SDP) se ubacio:

- Netko je rekao da ova 46 trasiranja podsjećaju na ono beskonačno bojanje tunela. Niste odgovorili na pitanje što je režim visokih voda u kršu i kada će se raditi.

- Više na lažiranje putnih naloga - dobacio je Tomislav Prljević (HDZ).
Predizborno prepucavanje je prekinuo pomoćnik ministra.

- To znači da se nakon velikog broja kiša u određenom razdoblju obavi testiranje - odgovorio je Šćulac.

14.50 - Nezavisna vijećnica Daša Dragnić je rekla:

- Hoćemo li biti financirani od Fonda ili ne ako krenemo ovako? Ono što se traži od Grada je li to dupliranje jer se radi u Lećevici ili nije jer moramo to imati? Hoće li treće trasiranje biti dovoljno? Ima li Split problema s Fondom, a Lećevica s Ministarstvom?

Čilić odgovara:

- Fond neće kočiti sanaciju Karepovca, radimo u suradnji s Gradom na prvoj fazi i kako bi mogli povući retroaktivno EU sredstva. Bolje bi bilo da Grad ima svoju sortirnicu - odgovorila je.

Dragnić je pitala potom gradonačelnika:

- Zašto nam je dao ove zaključke ako Fond kaže da će plaćati. Nemamo problem s Fondom, a radimo kao da imamo.

Pitala je  predstavnika Ministarstva hoće li Lećevica ići ako ovo testiranje bude u redu.

- Hoće - rečeno je.

Gjurković kaže da se više ne spominje da nećemo imati problem akceptirati dozvolu, a ono po pitanju reketa i ucjena o korištenju novog pogona da se sad je odjednom tišina.

- Što se to dogodilo da ne trebamo imati? Izvještavajte javnost transparetno, da znamo traže li se koji uvjeti i koči li se, a onda neće biti da je gradonačelnik rekao da mu je ministar spominjao jednog izvođača. Ajmo vidit koji su još drugi hrvatski proizvođači. Neka Ministarstvo ne iznistira da utječe na Jadro, jer je to pokazano. To je rađeno, izvolite pustiti Lećevicu u svom smjeru dok se ne uoči suprotno. Ako nije tako, mi nećemo moći Karepovac kako smo planirali. Nama je ključno da nam se ne vuče ručnu i da Lećevica ide maksimalno brzo. Imamo li vjerodostojnu i stručnu dokumentaciju? Imamo. Ako imate muzičke želje, radite a ne na uštrb Karepovca.
Povukli ste ručnu sad, pustite Lećevicu. Nećemo na Karepovcu ništa, nemojte nam uvjetovati nešto što ne treba da nas se pritiska da uzimamo nešto što nam ne treba - u dahu je iznosio Gjurković.

Dragnić mu je replicirala da iznosi netočne podatke i da nije riječ o dupliciranju.

- Odlučili smo i prošli put da idemo, ne razumijem čemu sve, a sad još ispada i da nemamo problema s Fondom i oko financiranja - odgovorila je Dragnić.

Ne radi se o dupliranju, odgovorio je Gjurković, nego o tome da na Karepovcu ne smije ništa biti jer ministar bi htio i da Lećevica odmah mora ići.

14.30 - Nakon rasprave gdje se raspravljalo i o testiranju podzemnih voda zbog izgradnje Lećevice vijećnici su poslani na pauzu za ručak. Preciznije, na sendviče jer nema ručka od pada proračuna.

- Siguran sam da niti jedno to testiranje nije besplatno. Je li se radilo testiranje na Karepovcu? Bahatost Vlade o ponovnom testiranju je nevjerojatno. Što znače visoke vode u kršu? I još jedno pitanje: je li moguće 100-postotno financiranje iz sredstava EU? - zabilježimo riječi Škorića.

Čilić mu je odgovorila da nije moguće 100-postotno financiranje.

13.58 - Marijana Puljak je u raspravi rekla:

Od početka mandata ovog gradskog vijeća ukazujemo na problem Karepovca, prvo vijećničko pitanje koje smo postavili je bilo na temu Karepovca, tražili smo još 2013. hitnu tematsku sjednicu evo kad smo je dočekali. Htjeli smo potpunu sanaciju, rekli su nemoguće, tko će otkopavati 50 godina staro smeće, sad ćemo ga otkopavati. Oni koji nisu proteklih 20 godina uveli sustav gospodarenja otpadom nalaze opravdanje u tome da nema tržišta otpadom u RH. Kako će ga biti ako nemamo dovoljno količine otpada da bi ga plasirali. Ako ga nema u RH, Austrija ga može otkupiti ako skupimo dovoljno jer evo vidim da su sve gradske i županijske administracije redovito posjećivali Beč. To je čini mi se jedini benefit plana gospodarenja otpadom u gradu Splitu u posljednjih 20 godina, to što je na desetke predstavnika grada i županije bilo u Beču i upoznalo se kako jedna kulturna i pristojna zemlja gospodari svojim otpadom.

Deset godina u gradu Splitu na gradskim vijećima čitamo jedan te isti izvještaj o izvršenju  plana gospodarenja otpadom, kopiraju se jedni te isti zaključci koji kažu da nisu realizirana reciklažna dvorišta, sad smo čuli katastrofalan podatak Fonda da se grad split nije javio na niti jedan natječaj Fonda koji je mogao sufinancirati izgradnju tih dvorišta, nismo realizoirali zadani broj zelenih otoka, ne odvajamo na kućnom pragu, niti jedan od 11 razvojnih ciljeva, osim nabavke kamiona za Čistoću, nismo ostvarili i sad nam je kriv netko drugi.

Prije ćemo u svemiru naći život nego što će grad Split početi odvajati otpad i kvalitetno gospodariti svojim otpadom. Gospodin Veljan kaže da je sjedio u nizu gradskih vijeća, županijskih skupština, da su se svi uvijek slagali oko Lećevice i Karepovca. Vjerujem da su svi složno šetali do Beča svaki put. Ali što nakon tih putova do sada nisu poduzeli nešto, nego su se samo slagali. Kako to do sada nemamo saniran Karepovac i izgrađenu Lećevicu? Kako smo dopustili i olako prešli preko toga da se novac namjenski prikupljan za sanaciju Karepovca, nenamjenski trošio za privatne projekte o čemu postoje i nalazi revizije, ali sankcija nema? Kako naši građani ne odvajaju otpad, kako komunalni redari ne kontroliraju odvaja li se otpad? U tom slaganju i zajedništvu smo došli do toga da grad Split nije ispunjavao svoje planove gospodarenja otpadom, tko je za to odgovoran? Ne odvajamo otpad nego 0,04%, a do 2020 trebamo odvajati 50%!
Pitanje zatvaranja odlagališta prema ostalim gradovima, dobro je naći načina za pritisnuti Ministarstvo da izvrši svoje obaveze, no je li to način. Lako je reći prekinimo ugovore nema veze za posljedice, tako funkcionirate sve do sada, povlačite poteze za koje znate da nećete snositi nikakvu odgovornost već će vaše greške i penale prekida ugovora plaćati građani. Gradovi okolni nemaju u svojim prostornim planovima definirana odlagališta, ni svojim ni županijskim, dakle treba ih mijenjati. Gradovi su sufinancirali sanaciju Karepovca, hoće li tražiti povrat tog novca?
Eko renta – samo napomena ono su podaci na dan 31.12.2016 i tamo stoji za grad Split dug 3mil kn. Ali taj novac gradovi plaćaju, jer ako ne plate u roku 15 dana zabranjuje im se odlaganje na Karepovac.
Pitanje za Fond – rekli ste da se grad Split nije javio na niti jedan natječaj za sufinanciranje reciklažnih dvorišta. Katastrofa. No pitanje i za vas, što se dogodilo u posljednju godinu dana, zašto već preko godine dana ne sufinanciraju projekte zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, zašto ne dajete novce za unaprjeđenje sustava? Kako zahtijevati rezultate i veće postotke ako Fond bojkotira sufinanciranje i projekte, a Fond je osnovan zbog toga.

Pitanje za Ministarstvo: kažete ministar ne koči Lećevicu, molim očitujte se na prezentaciju gospodina Šute i zašto do danas niste izdali Rješenje? Niste mi dali odgovor na pitanje treba li nam uz sortirinicu i postrojenje za miješani komunalni otpad? Trebaju li za to dodatne dozvole i izmjene prostornih planova?
Pitanje za gradonačelnika: koji je plan za ljude oko Karepovca tijekom ovog prekopavanja? To će biti nesnosan smrad, kako ćete ih zaštititi? Hoće li ih trebati privremeno preseliti?
Uz hitno pokretanje sanacije Karepovca trebamo hitno pokrenuti sustav gospodarenja odnosno odvajanja otpadom. Ovo je kriza i treba nam krizni menadžment, upravljanje krizom.

12.50 - HSLS-ov Zdeslav Benzon se uključio u raspravu.

- Moja supruga i ja smo liječnici, imamo stan od 70 kvadrata, vozimo Hyundai. Kolega liječnik u Londonu ima kuću na dva kata, on vozi porschea, žena jaguara. Toliko o raspravama što bi tko htio i može - krenuo je.

Istaknuo je da je Karepovac problem za cijeli Split i apelirao na Nastavni zavod za javno zdravstvo da naprave studiju o ugroženosti zdravlja.

- Imamo zadani smjer kojim spašavamo živote, ovo je jedino moguće rješenje. Zamolio bih gospodu iz ministarstva, posebno ministra da kampanjom ne radi nešto drugo. Mislim da se sve događa zbog Mostovog kandidata za lokalne izbore. Krenimo u sanaciju Karepovca i što prije u izgradnju Lećevice - pozvao je Benzon.

12.48 - Pročelnik Špiro Cokarić objašnjava zašto se ne može raskidati ugovor. 

- Možemo kao Gradsko vijeće donijeti političku odluku da zaustavimo sve osim Splita - predložila je Vrdoljak.

Škorić se pridružuje zamjerkama zašto nema ministra i državnog tajnika, a na sastanku u Šibeniku raspravljaju o splitskom smeću.

- Takav odnos dijela državne vlasti prema Splitu je neprihvatljiv. Imamo smjer koji je prihvaćen, nemamo vremena za čekanje za Karepovac. Lećevica je sustav koji će zadovoljiti sve najviše norme. Protivimo se bilo kakvoj intervenciji u projekt Karepovac. Pohvaljujem napore Grada u rješavanju imovinskih odnosa i vodstvo Regionalnog centra što je praktički dovelo do kraja, kao i suradnju Grada i Županije. Ne možemo dopustiti da drugi gradovi misle da Karepovac nije njihov problem. Trebamo poslati poruku da ne možemo prihvaćati smeće okolnih gradova i time dodatno učvrstimo naš smjer - iznio je Škorić.

12.23 - Šundov je pitao Baldasara:

- Da je Grad imao 100 milijardi eura biste li mogli krenuti tom vašom metodom za koju ja nisam bio niti ću ikada biti?

Baldasar je odgovorio da sanacija prema ideji Miličića je možda plemenita, ali da su dobili izvještaj za slediti se.

- Iskapanje na takvu dubinu bi donijelo probleme puno dalje od Karepovca.

Kompletna sanacija nije bila predviđena ni pametna - rekao je.

Milan Blaževski, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a.

- Očekivao sam da će prezentacije olakšati raspravu, ali se pokazalo da imamo dva koncepta. I nakon 15 godina se vraćamo na početak. Ovu priču u ovom sastavu smo trebali raditi prije 10 godina. Trebali smo imati zajedničku sjednicu mi i Županija - govorio je Blaževski.

Poručio je da treba prihvatiti zaključke koji su pred vijećnicima uz nadopunu raskidanja ugovornih obveza što je Građanska inicijativa tražila.

12.22 - Ako idemo na ovaj novi model potrošit ćemo 23 milijuna eura, stavit ćemo flaster na čir koji samo što nije puknuo i čekat ćemo 15 ili 20 godina da skinemo taj flaster i istisnemo taj čir – opisao je Šundov zašto nije za ovakvu sanaciju.

11.52 - Jure Šundov iz HGS-a je najavio da neće glasati za kakvu takvu sanaciju, a ovo to je. Pozvao je da se prezentira što je napravio Jakša Miličić. U mandatu Željka Keruma, ukratko, išlo bi se na kompletnu sanaciju, ali da su se mijenjali ministri i odluke.

- Nažalost dok ste vi bili gradonačelnik, vi ste bili gradonačelnik, ne Kerum, imali ste ideje, ali neprovedive. Znali ste. Novac je bio problem. Moja glavna zamjerka je da nisu riješeni imovinsko-pravni problemi. Zateklo nas je imovinsko stanje iz 80-e i gotovo sve smo riješili. 

Novac na računu nije bio. Imamo 84 milijuna kuna i mi s vlastitim sredstvima možemo krenuti, unatoč odluci Fonda. Do toga nadam se neće doći - uključio se Baldasar.

11.28 - Sada se obraća Barić.

- Oko 2000 stanovnika, pretežno mladih obitelji su u neposrednoj blizini Karepovca. Također, tu su blizu i nove mlade obitelji u stanovima POS-a.

Moramo raskinuti ugovore, zapitajmo se što će biti kada počnu radovi na sanitarnoj plohi. Sprječavanjem 65-70 tisuća tona iz okolnih jedinica bi pomoglo.

Neka svatko preuzme odgovornost za svoj otpad. Kompostana i sortirnica ne mogu biti tamo. Apelira na hitnu sanaciju, životne je važnosti rješavanje  - završio je.

11.23 - Dožupan Šošić je navodio da je uzročno posljedična veza između Karepovca i Lećevice evidentna.

- Ne može se zatvoriti Karepovac dok se ne otvori Lećevica, a ni Karepovac ne može postati Lećevica. Sve smo aktivnosti obavili i bili bi u završnoj fazi odabira izvođača da je bilo moguće komunicirati s ministarstvom - iznosio je.

Otkrio je i da na zadnjem sastanku koji je održan bez gradonačelnika je bio takav da su Šošića pitali što će poduzeti s Karepovcem.

- To je neprihvatljivo, zainteresiran sam što će biti s Karepovcem, ali on nije u mojoj nadležnosti. Kako se sada vode aktivnosti teško da će se u razumnom roku uspjeti nešto napraviti. Karepovac se mora sanirati, neprimjereno je da u srcu aglomeracije stoji divlji deponij - zaključio je Šošić.

10.32 - Marijana Puljak je tražila pojašnjenje.

- Gospođa je prethodno rekla da Splitu treba sortirnica, a vi postrojenje za obradu miješanog otpada. Što nam treba? Lećevicu, kažu mediji, ne želi ministar nego da Karepovac bude 'mini Lećevica'.

Odgovorio je pomoćnik:

- Ministar ne zaustavlja projekt Lećevice. Mi moramo gospodariti otpadom do tada. Nikome nije intencija da Karepovac bude mala Lećevica nego premostiti razdoblje do izgradnje 

- Nije mi odgovoreno - rekla je Puljak.

- Naravno da vam neće odgovoriti - dobacila je Vrdoljak.

- Dobili ste odgovor, niste zadovoljni i to je to. Oprostite princezo, ali ne može - ubacio se Ćurković za odgovor Puljak.

10.27 - Nezavisni vijećnik Ante Zoričić je ponovio pitanje HDZ-ove Ljubice Vrdoljak.

- Koji je smisao sortiranja smeća ako Hrvatska nema tržišta otpada - pitao je.

Odgovorila mu je Čilić.

- Sustav se ne odvija preko noći. Prednost je što Split ima tvrtku za sortiranje. Sada vi morate nadograditi sustav da bude cjelovit.

Vrdoljak je ponovila pitanje jer nije dobila odgovor:

- Gdje plasirati otpad koji prikupimo?

Mi smo ilegalno županijsko odlagalište, odgovorni smo za 54 posto odlaganja. Ostalo druge jedinice lokalne. Neka Fond osigura njima sortirnice i neka brinu o svom smeću - kazala je Vrdoljak.

10.24 - Suština je da je potrebna sortirnica i mobilno postrojenje za obradu miješanog otpada. Kada se inertizirani otpad počne odlagati u Lećevicu, može se zatvoriti Karepovac.

Javio se prvi za riječ HNS-ov Srđan Gjurković

- Vi se sprdate s nama, uz dužno poštovanje. Kažete nećete se miješati, ali morate nametati. Kako ćemo otvoriti gradilište. Čitao sam da se radi o reketu ministra. Vi nama namećete tehnologiju jednog proizvođača. Odjednom se pojavljuje i pogon za miješani otpad. Da je ovo ozbiljno što ste došli, dali bi nam rokove. 140 milijuna kuna košta ovo što ste rekli. Ne možete nam nametati stvari - rekao je.

Pomoćnik ministra mu je odgovorio:

- Ne bih nazvao nametanjem. Radi se o našim obvezama prema EU i plaćat ćemo penale ako ne provedemo mjere. Ovdje smo da vam pokušamo predložiti rješenje. Nadamo se da ćemo se dogovoriti.

10.08 - Prosvjednici nisu više ispred Banovine, ali su ovisno o tijeku sjednice spremni i za dalje.

9.50 - 500 milijuna  i 800 tisuća kubika otpada je na Karepovcu prema geodetskoj snimci iz 2014. godine.

Dok se kazeta izgradi, na suprotnom mjestu se brine o otpadu.

Kada se izgradi kazeta, izvođač je dužan ishoditi uporabnu dozvolu.

Druga faza sanacije obuhvaća izgradnju upravne zgrade nije prihvatljivo za sufinanciranje Fonda i ulazno izlazne faze.

Treća faza sanacije je prekrivanje cijelog odlagališta, otplinjavanje, zelena površina.

Pripremljen je poziv zainteresiranim gospodarskim subjektima, početkom ožujka 2017.godine objavljuje se javna nabava na prvoj fazi.

Na koncu, na sanaciji je predviđeno pet ugovora.

Srž je izlaganja načelnice iz Fonda.

Načelnica nastavlja da od 125 do 135 tisuća tona godišnje se odlaže na Karepovcu. Kazala je i da 30-40 tisuća tona papira i plastike treba proći kroz sortirnicu. Ako ima toliko kapacitet, to je okej.

Druga opcija je da komunalno društvo ima svoju sortirnicu. Split bi trebao imati 7 reciklažnih dvorišta, ima jednu i nekoliko mobilnih.

Nije se Split javio niti na jedan natječaj koje smo raspisivali

- Split mora biti aktivniji - završila je.

O Planu gospodarenja otpadom govori pomoćnik Šćulac.

9.41 - Gradonačelnik je kazao da je izjava izrečena u sklopu karnevala, a da karneval vlada gradom. Što se tiče Karepovca, predložio je da se da riječ prvo ljudima iz Fonda da pojasne sve.

Prezentaciju radi Aleksandra Ćilić.

- Ovo je naš prvi nastup u Splitu i ne znamo jesu li građani upoznati što se radilo i zato malo šira prezentacija - krenula je.

Inače, u vijećnici nema internetske veze. Opet, identično kao i na posljednjoj sjednici. Pucaju veze sve češće.

Rekla je i da neće propasti projekt ako ne ide natječaj, Grad Split može otvoriti gradilište do 24.travnja i to je dovoljno.


9.27 - Oko 15 minuta iza 9 počela je sjednica. 

Osim ministra, na sjednicu nije došao ni Ante Čikotić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Tu su Aleksandra Čilić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Ministarstvu zaštite okoliša i Ljubomir Majdandžić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na sjednicu dolaze i Ante Šošić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije,  Veljan Radojković, potpredsjednik Županijske skupštine, Tomislav Šuta, v.d. ravnatelj Regionalnog centra čistog okoliša, Tihomir Barić i Igor Ljubić, predstavnici Građanske inicijative 'Karepovac - drugo lice Splita'.

Prvo je krenuo predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković s osvrtom:

- Prvo neugodno sam iznenađen činjenicom da je gradonačelnik rekao da je ovo Gradsko vijeće cirkus. Mislim da smo odgovorni, ni u kojem slučaju nismo cirkus. Drugo, radi se o ozbiljnoj temi. Žao mi ie da nismo mogli pripremiti pjesmu koju su djeca pjevala Lijepa naša Hrvatska da nam ukaže smjer.


9.08 - Dajte im ultimatum, ne može se tako ministar ponašati. Tko su Most i bakrači da se igraju s našim životima? Vodite ga u Metković. On će nama zaustavljati?! Pričaju o šišmišima, a nama dica umiru - govorio je jedan stanovnik Kile prvo Baldasaru, a onda i medijima.

9.04 - Spustio se gradonačelnik Ivo Baldasar s jasnom porukom podrške i rečenicom da se od sanacije ne može odustati. 

- Imamo ugovor s Fondom i dužni su participirati prvu fazu. U drugoj fazi imamo obvezu uskladiti, a nemamo ugovor o tome. Očekujem razumijevanje Fonda. Ja sam se složio da prestane odlaganje okolnih gradova, ali moramo 'poništiti' sudske odluke, a to je isto proces. Ako danas donesemo odluku, može se natječaj raspisati već u ponedjeljak - kazao je.


8.59 - Raskid ugovora s okolnim općinama i hitna sanacija bez kompostane i sortirnice ili smo spremni i na fizičku blokadu Karepovca - ponovio je Tihomir Barić, u ime Građanske inicijative Karepovac - drugo lice Splita.

8.56 - Predsjednik splitskog HDZ-a u gradski vijećnik Petar Škorić dao je podršku prosvjednicima, kolegica Ljubica Vrdoljak,  liberal Zdeslav Benzon, HČSP Luka Podrug, nezavisni Damir Ćosić Roda... 

- Bilo kakvo daljnje odlaganje na Karepovcu nećemo prihvatiti. Smjer je definiran, očekujemo da se nadležne institucije drže toga jer sve drugo vodi u propast - kazao je Škorić.


- Pametnjakovići pametno - viče se kad su ugledali Marijanu Puljak, predsjednicu stranke Pametno.

8.52 - Stjepan Vidaković, koji živi na Kili, kako kaže 250 metara od ulaza u Karepovac je poručio:

- Glasam i glasam, a mi služimo politici, a ne oni nama! Žalosno. Da mi ne možemo hodati slobodno i živit normalno!

8.45 - Tihi prosvjed samo s porukama na transparentima i uz gas maske je počeo ispred gradske uprave. Kako dolaze vijećnici tako im dijele letke s dva jasna zahtjeva.

------------------------------------------------------------------------------------------

Vijećnici od 9 sati zasjedaju na temu Karepovca.

Sjednica  bi trebala ponuditi konačan smjer kojim će se ići u sanaciju. Gradonačelnik Ivo Baldasar je najavio tri točke, sanacija Karepovca u skladu s potvrdom glavnog projekta od 25.travnja 2015.godine, dodatni ugovor  između Fonda i Grada kojim će se utvrditi iznos sredstava Fonda u sufinanciranju troškova prve faze sanacije.

Što se tiče realizacije potrebnih postrojenja za interventnu mjeru smanjenja količine komunalnog otpada predlaže se s Fondom zaključiti dodatak osnovnog ugovora kojim bi se definirale radnje, obveze i rokovi za provedbu daljnjih faza sanacije. Treća točka, ovisno o cjelokupnom razvoju situacije i stanju projekta izgradnje Lećevice, novim dodatkom ugovoru definirati konačne radnje, obveze, rokove i način financiranja preostalih faza sanacije i zatvaranja Karepovca.

Na sjednicu ne dolazi ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, nego pomoćnik Nenad Šćulac, potom Ante Čikotić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike,  Aleksandra Čilić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Ministarstvu zaštite okoliša i Ljubomir Majdandžić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Neslužbeno saznajemo da je ministar na službenom putu.

Dolaze i Ante Šošić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije,   Tomislav Šuta, v.d. ravnatelj Regionalnog centra čistog okoliša,  Tihomir Barić i Igor Ljubić, predstavnici Građanske inicijative 'Karepovac – drugo lice Splita'.

Uoči sjednice, Građanska inicijativa organizira i prosvjed s dva zahtjeva, hitna odluka o pokretanju sanacije Karepovca i prekid ugovora s drugim općinama i gradovima koji odlažu smeće na Karepovcu.

Vaša reakcija na temu