Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić Vratila se iz Australije i u Splitu pokrenula posao, a danas ima ured s najljepšim pogledom na svijetu

Vratila se iz Australije i u Splitu pokrenula posao, a danas ima ured s najljepšim pogledom na svijetu

Tvrtka Tanje Polegubic 'Salt with philosophers' četvrta je firma u Poduzetničkom inkubatoru za žene poduzetnice pri HGK ŽK Split

Tvrtka 'Salt with philosphers' u vlasništvu Tanje Polegubic, Hrvatice odrasle u Australiji, četvrta je firma u Inkubatoru za poduzetnice početnice pri HGK Županijskoj komori Split. Vrijeme inkubacije tvrtki je tri godine, a Inkubator omogućava korisnicama upotrebu opremljenih uredskih prostora besplatno prve godine te po vrlo povoljnim uvjetima naredne dvije godine, kao i niz drugih pogodnosti, poput savjetodavne pomoći, uključivanja u aktivnosti HGK, promocije i slično.

- Temeljna zadaća HGK je promicati poduzetništvo i gospodarstvo, a čini mi se da u ovom trenutku nema bolje priče jer smo uspjeli privući naše ljude koji se vraćaju iz inozemstva da ulože kapital i inovativne ideje te da stvore vrhunski i vrijedan gospodarski segment. Na petome katu s najljepšim pogledom na svijetu otvorili smo i naš četvrti Inkubator. Ovo je jedinstven projekt u Hrvatskoj jer promičemo gospodarstvo i pomažemo gospodarstvo na razne načine, na ovaj način potičemo žensko poduzetništvo - rekao je Joze Tomaš, predsjednik HGK ŽK Split.

Tvrtka 'Salt with philosophers' se bavi poslovnim savjetovanjem, digitalnim marketingom, oglašavanjem, PR-om, web dizajnom, e-trgovinom, video produkcijom, organizacijom evenata i brendiranjem, te raspolaže internacionalnim iskustvom u tim poslovima i mrežom kontakata diljem svijeta. Funkcionira kao kreativni hub koji okuplja i spaja poduzetnike s ciljem razvoja njihovog vlastitog poslovanja ali i suradnje na zajedničkim projektima. 

- Prije dvije godine sam se odlučila vratiti u Split, imala sam ideju za co-working prostor da omogućim ljudima koji se kao i ja žele vratiti ovdje, ali i onima koji su ovdje da pokrenu ili razviju svoj posao. Nije baš ovdje lako, ali s dobrim ljudima oko sebe i potporom HGK je sve moguće. Naglasak nam je i na podupiranju žena u poduzetništvu te nam je drago da je taj trend prepoznat i u Hrvatskoj. Želja nam je da još više proširimo našu mrežu, te da Hrvatsku, Dalmaciju i Split, približimo drugima, a posebno ženama, kao privlačne destinacije za pokretanje poslova - kazala je Tanja Polegubic.

Dragica Jerkov, predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, prisjetila se poteškoća na koje su nailazile žene poduzetnice u Hrvatskoj prije 20 godina te pojasnila zbog čega je Hrvatska danas u samom vrhu Europe po ženskom poduzetništvu.

- Poteškoće su nam stvarale dogme koje je društvo nametnulo, a po kojima žena ne bi trebala biti poduzetnica. Međutim, vrijeme se promijenilo i to što smo mi prolazile na svom putu je HGK s ovim prebrodila. Dobili smo urede za mlade žene, ne moraju plaćati najam, struju i sve ostale troškove koji se jako teško pokrivaju na samom početku. Zato mislim da su ovakvi inkubatori potrebni, ne samo za žene poduzetnice nego za sve. Poduzetništvo žena je u  zadnjih 20 godina u stalnom porastu. Razlozi su različiti, a jedan od njih je samozapošljavanje žena zahvaljujući čemu smo prebrodili tranziciju i krizu koja je nastala s otpuštanjem, jer prvo su žene ostale bez posla. Žene nisu orijentirane samo na profit nego imaju i socijalnu komponentu pa su kolektivi koje vode žene socijalniji, mekši je odnos prema zaposlenicima. U Hrvatskoj 20% žena su vlasnice poduzeća i firmi dok je u obrtništvu taj postotak nešto veći i penje se na više od 30% - zaključila je Jerkov.

Vaša reakcija na temu