Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Županija dodjeljuje potpore poduzetnicima, pojedinačni iznosi i do 7000 eura

Županija dodjeljuje potpore poduzetnicima, pojedinačni iznosi i do 7000 eura

'Osigurana sredstva za sve koji zadovolje uvjete'

Splitsko-dalmatinska županija u sklopu programa 'Pravo misto' raspisala je javni poziv kojim potiče poduzetništvo na svom području. Župan Blaženko Boban predstavio je mjere u njegovu sklopu kao i ključne uvjete.

'Prva mjera odnosi se na poduzetnike početnike. Prijaviti se mogu svi imaju tvrtku koja nije starija od dvije godine i najmanje jednu zaposlenu osobu. Poduzetnici s tvrtkama registriranima na području Splita dobit će po 2500 eura. Ako je riječ o osobama u dobi od 50 ili više godina, dobit će po 4000 eura. Poduzetnicima s tvrtkama registriranima na području županije, izvan Splita, dodijelit ćemo također po 4000 eura, odnosno 7000 eura ako imaju 50 ili više godina. Osobama s invaliditetom, neovisno o adresi registracije tvrtke, namijenili smo po 7000 eura. 

Druga mjera obuhvaća žene u poduzetništvu - iznosi potpora jednaki su kao i za poduzetnike početke. Za njih je, međutim, predviđena dodatna mjera sufinanciranja brige o predškolskoj djeci - bilo da je riječ o vrtiću ili kućnom čuvanju. Isplatit će im se po do 796 eura na godišnjoj razini', iznio je župan Boban.

Otkrio je kako je za ovaj poziv, sukladno prošlogodišnjem iskustvu, osigurano milijun i pol eura u proračunu Splitsko-dalmatinske županije. Lani je, naime, evidentirano 540 prijava, od kojih je 490 bilo valjano - za njih se dodijelilo milijun i 690 tisuća eura. U tom je kontekstu naglasio kako će potpore ostvariti svi prijavljeni koji zadovoljavaju uvjete. Premaši li se osiguran iznos, najavio je kako će se dodatan osigurati rebalansom. 

'Javnim pozivom obuhvaćene su sve gospodarske djelatnosti, izuzev trgovina mješovitom robom, ugostiteljskih objekata i prijevoza. Prijava na isti ne isključuje prijavu ni na koji drugi javni poziv Splitsko-dalmatinske županije niti je onemogućena ako su poduzetnici već ostvarili pravo na sredstva na temelju javnih poziva lokalnih zajednica ili resornog ministarstva. Omogućena je i onima koji su lani dobili potporu ako im tvrtke još uvijek nisu starije od dvije godine', dodao je župan. 

Antun Hrgović, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu, napomenuo je kako se sve relevantne informacije, uključujući prijavni obrazac i potrebne dokumente, mogu pronaći na web stranici Pravo misto. Potrebno je prikupiti ponude, predračune ili račune iz tekuće godine te ih donijeti osobno na protokol ili poslati poštom. Rok je za prijavu 30 dana, počevši od danas. Istaknuo je i kako su na istoj stranici navedeni kontakti djelatnika koji su na raspolaganju za dodatne upitne. 

'Kroz provedbu ovoga programa od 2014. do 2023. dodijelili smo ukupno 1676 potpora. Svega je nešto više od 7 % subjekata u međuvremenu prestalo s radom, što dokazuje da poduzetnici nisu olako ušli u poduzetničke vode, već su uspjeli i opstati na tržištu unatoč pandemiji koronavirusa i drugim nedaćama koje su ih snašle. K tome, prosječan je broj zaposlenih po prijavitelju u trenutku prijave bio 1,60, dok je stanje na 31. prosinca 2022. poraslo na 1,85 - nastavili su, dakle, zapošljavati', naveo je Hrgović. 

Dodajmo i kako se očekuje da će sve prijave na ovogodišnji javni poziv biti obrađene kroz mjesec dana nakon njihova zatvaranja. Župan je kazao kako bi u listopadu svi trebali potpisati ugovore. 

Vaša reakcija na temu