Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Razvod braka kod javnog bilježnika?

Razvod braka kod javnog bilježnika?

Novi zakon

Javni bilježnici moći će kao povjerenici suda postupati u određenim nespornim izvanparničnim postupcima - među ostalim, kod sporazumnog razvoda braka, predlaže Vlada novim zakonom o izvanparničnom postupku koji je uputila u Sabor. Javnim bilježnicima povjerilo bi se postupanje i kod proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanju smrti te uređenja međa i razvrgnuća suvlasničke zajednice ako su stranke podnijele sporazumni prijedlog, javlja HRT.

Novi se zakon donosi jer se u Hrvatskoj primjenjuju pravna pravila Zakona o sudskom vanparničnom postupku Kraljevine Jugoslavije iz 1934. koja su danas neprimjenjiva, a smisao i svrhu izgubile su i stalne derogacije posebnim zakonima, pri čemu heterogenost pravnih pravila uzrokuje pravne nesigurnosti te može rezultirati različitim pravnim rješenjima o toj pravnoj stvari.

- Svrha predloženog zakona stoga je urediti pravila izvanparničnog postupka kojima bi se taj postupak osuvremenio i građanima te poslovnim subjektima kvalitetnu i transparentnu pravnu zaštitu i zajamčio pravnu sigurnost - rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

Vaša reakcija na temu