Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash 10 namirnica koje treba izbjegavati u trudnoći

10 namirnica koje treba izbjegavati u trudnoći

Za zdravlje mame i bebe

Sretna vijest je da u trudnoći većinu namirnica možete nastaviti bezbrižno konzumirati. Međutim, neke je bolje jesti rijetko ili ih u potpunosti izbjegavati kako biste sačuvali svoje i bebino zdravlje.

1. Riba koja sadrži visoki udio žive 

Živa je inače vrlo toksičan element koji u većim količinama može biti toksičan za naš živčani i imunološki sustav te bubrege.

Osim toga, živa čak i u manjim količinama može uzrokovati ozbiljne probleme u razvoju djece. Budući da se nalazi u zagađenim morima, velike morske ribe mogu akumulirati veće količine žive. Stoga je tijekom trudnoće najbolje izbjegavati ribu s visokim udjelom žive kao što su morski pas, tuna i sabljarka.

Ovdje je važno naglasiti da su samo određen vrste ribe bogate živom, a da je konzumacija ribe s niskim udjelom žive tijekom trudnoće vrlo zdrava i poželjna zbog čega je one poput inćuna, bakalara, lososa ili pastrve dobro uključiti u prehranu, piše Zadovoljna.

2. Sirova riba/sushi

Ljubiteljice sushija u trudnoći će morati napraviti pauzu jer sirova riba može uzrokovati razne virusne, bakterijske ili parazitske infekcije. Te infekcije mogu utjecati samo na trudnicu uzrokujući slabost i dehidraciju, ali neke se mogu prenijeti i na bebu i uzrokovati ozbiljne posljedice.

3. Sirove školjke

Sirove školjke također mogu sadržavati štetne bakterije, viruse ili toksine koji mogu dovesti do trovanja hranom.

4. Jetrica

Jetricu ili proizvode od jetrice u trudnoći je dobro izbjegavati jer jetra sadrži visoke razine vitamina A koji se može nakupljati u tijelu i biti štetan za bebu. Naravno, manje količine vitamina A potrebne su kako bi koža, oči i imunološki sustav bili zdravi. Tijekom trudnoće pobrinite se da vam izvor vitamina A budu namirnice koje ga sadrže u manjim količinama od jetrice.

5. Nedovoljno pečeno ili kuhano meso

Konzumiranje nedovoljno kuhanog ili pečenog mesa povećava rizik od infekcije s nekoliko bakterija ili parazita koji mogu ugroziti zdravlje djeteta. Iako se većina bakterija nalazi na površini mesa, neke mogu ostati unutar mišićnih vlakana, zbog čega je mesu u trudnoći najsigurnije samo ako je kuhano ili pečeno do kraja.

6. Sirova jaja

Najveći je problem kod konzumacije sirovih jaja opasnost od salmonele. Simptomi infekcije salmonelom uključuju groznicu, mučninu, povraćanje, grčeve u želucu i proljev.

U rijetkim slučajevima infekcija salmonelom može uzrokovati grčeve u maternici što može dovesti do preranog poroda.

7. Meki sirevi koji nisu napravljeni od pasteriziranog mlijeka

Uživajte u parmezanu na tjestenini, ali meke sireve napravljene od nepasteriziranog mlijeka preskočite jer mogu sadržavati listeriju, bakteriju koja može biti opasna za vaš život i za život vaše bebe. Prije kupnje na etiketi provjerite od kakvog je mlijeka sir napravljen. Ako jedete u restoranu, nemojte se ustručavati postaviti pitanja o namirnicama koje vam se poslužuju.

8. Nepasterizirano mlijeko

Razlog je, naravno, isti kako i kod sira. Nepasterizirano mlijeko može sadržavati bakterije štetne za vas i za bebu.

9. Neoprano voće i povrće

Trudnoća je savršeno vrijeme da vašu prehranu obogatite voćem i povrćem, međutim pazite da je ono dobro oprano.

Na neopranom voću i povrću može se naći parazit koji se zove toksoplazma, a koji uzrokuje toksoplazmozu koja može biti vrlo opasna za bebu.

10. Sirovo tijesto za kolače

Ako spadate među one koji vole gricnuti malo sirovog tijesta, u trudnoći izbacite ovu naviku, posebno ako tijesto sadrži sirova jaja.

Vaša reakcija na temu