Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Adiktolog: Kockar je vrlo sličan heroinskom ovisniku

Adiktolog: Kockar je vrlo sličan heroinskom ovisniku

Manipulira, svijet iluzije postaje mu realitet, ulazi u dugove, krade, postaje rasipnik...

Prema nekim procjenama u Hrvatskoj je oko 100 tisuća ovisnika o kocki, a reklame za kockarnice, internetske kladionice i igre na sreću posvuda su oko nas.

2009. na europskoj razini bilo je 50-ak milijuna korisnika internetskih kladionica dok smo danas dosegnuli broj od 180 milijuna korisnika, a prema predviđanjima stručnjaka do 2027. taj će broj premašiti 250 milijuna, za HRT ističe Luka Maršić, adiktolog iz Klinike za psihijatriju KBC-a Sestre milosrdnice.

- Kockar je vrlo sličan heroinskom ovisniku. Manipulira, svijet iluzije postaje mu realitet, ulazi u dugove, krade, postaje rasipnik, postaje neodgovoran i osoba koja je imala ogromne potencijale ušla je u pasivitet života - kazao je dr. Maršić.

Svećenici se u svojem pastoralnom radu susreću najčešće s posljedicama raznih ovisnosti, pa tako i kockanja. Razorne su posljedice za obitelj, ističe prof. Ivan Bodrožić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Splita.

- Problem nastaje kada mladi čovjek koji nije sebe uspio regulirati ni svoje potrebe, osjećaje, želje, stavove ili koji ima ideju uspjeha i percepciju života koja mu se nudi preko poziva kockarnica i kladionica; u kojem on sanja o brzom uspjehu i stvaranju kapitala, to se odražava na obiteljski život. Pa se dogodi da opustoši obitelj, raslojavanje, teške situacije kada se roditelji žale na svoju djecu koji su otišli krivim putem. 

Imamo muževe ili sinove nezainteresirane za obiteljski život, imaju svoj film i ono što zarade potroše bez razmišljanja i očekujući da će nešto zaraditi. To može otići do toga da se i stan založi, a da nitko to ne zna. Na površinu dođe kada je već situacija tragična - objašnjava prof. Bodrožić.

Vaša reakcija na temu