Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Steve Buissinne from Pixabay Čak 15 posto radno sposobnih odraslih osoba živi s mentalnim poremećajem

Čak 15 posto radno sposobnih odraslih osoba živi s mentalnim poremećajem

Kronični stres predstavlja čimbenik rizika

Prema aktualnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od polovice svjetske populacije je radno aktivno, a 15 % radno sposobnih odraslih osoba živi s nekim od mentalnih poremećaja.  

Radno okruženje može imati velik potencijal za pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje pojedinca, ali i brojne izvore stresa. Kronični stres predstavlja čimbenik rizika  za mnoge kronične nezarazne bolesti te može negativno utjecati na radnu produktivnost i kvalitetu života te dovesti do profesionalnog sagorijevanja.

'Vještinama učinkovitog upravljanja stresom na organizacijskoj razini, poticanjem pozitivne društvene povezanosti te dobrim osobnim strategijama suočavanja možemo značajno doprinijeti zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja na radnom mjestu te prevenciji mentalnih poremećaja, kao što su depresija i anksioznost.

Otvorenost prema razgovoru o mentalnom zdravlju i očuvanje mentalnog zdravlja na radnom mjestu, kroz edukaciju o učinkovitom upravljanju poteškoćama mentalnog zdravlja zaposlenika i promicanja mentalnog zdravlja na radnim mjestima, uvelike može doprinijeti boljem radnom okruženju', poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo 'Andrija Štampar'.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada, diljem zemlje na ovu temu održat će se okrugli stolovi i edukacije.

Vaša reakcija na temu