Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Domaća tvrtka u suradnji s američkom radi posebnu videoigru za neurodivergentne osobe

Domaća tvrtka u suradnji s američkom radi posebnu videoigru za neurodivergentne osobe

Prototip možemo očekivati do sredine 2024.

Inkubator Pismo već se dokazao kao izvrsno mjesto za nastanak novih tvrtki koje se bave proizvodnjom videoigara. I dok su u proteklih pet godina zabilježili otvaranje više desetaka tvrtki koje su, s više ili manje uspjeha, izdale svoje prve igre, jedna se tvrtka posebno ističe. 

Riječ je o tvrtki Aniq koja u Novskoj posluje već pet godina te je prva osnovana tvrtka u samom inkubatoru. Do sad su odradili već više od 130 uspješnih projekata, a da još uvijek imaju asa u rukavu pokazuje posljednji uspjeh ove male, ali dobro uigrane ekipe. Naime, potpisali su ugovor s američkom tvrtkom Haystack Unlimited kojim su dogovorili partnerstvo na stvaranju revolucionarne videoigre 'Thread-the-game'. Kako ističu, glavni pokretač ove suradnje je ideja o stvaranju igre koja će ne samo pružiti vrhunsku zabavu, već i služiti kao inovativni alat za zapošljavanje, javlja Zimo.

Pojasnili su da je 'Thread-the-game' hibridna žanrovska igra koja sjedinjuje elemente zabave i ozbiljnog igranja. Bit će namijenjena zabavljanju igrača, ali i otkrivanju njihovih prednosti i preferencija, posebno u kontekstu radnog okruženja. Inkluzivnost je u srcu ovog projekta, a 'Thread-the-game' će se razvijati s fokusom na prilagođavanje igračima s neurodivergentnim osobinama, uključujući poremećaj iz spektra autizma (ASD). Sveobuhvatno će se razmotriti osjetilne, društvene i komunikacijske razlike, omogućujući igračima da prilagode svoje iskustvo igranja na temelju svojih jedinstvenih potreba.

Uključujući uvide stručnjaka za psihologiju, UX dizajn, tehničku pristupačnost i neurodivergentne igrače, tim ima za cilj postići dizajn usmjeren na korisnika koji besprijekorno služi svojoj svrsi.

Naime, ističu, nedavne statistike gaming industrije naglašavaju hitnu potrebu za ovom igrom. Iznenađujuće, 18 posto zaposlenika u industriji videoigara identificira se kao neurodivergentno, pri čemu autistični pojedinci čine značajan dio te skupine. Štoviše, gotovo polovica identificiranih neurodivergentnih pojedinaca svakodnevno igra videoigre.

Unatoč svojim talentima, tražitelji posla koji se identificiraju kao autisti suočavaju se s alarmantno visokim stopama nezaposlenosti ili nedovoljne zaposlenosti. 'Thread-the-game' ima za cilj riješiti ovaj problem i osnažiti neurodivergentne pojedince isticanjem njihovih, inače skrivenih, talenata koristeći prikupljene podatke o igračima kako bi se poboljšali izgledi za zapošljavanje.

Prototip igre možemo očekivati do sredine 2024., dok bi konačna verzija trebala biti predstavljena krajem 2025. 

Vaša reakcija na temu