Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay NOVI ŽIVOT NA DAR Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

NOVI ŽIVOT NA DAR Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Svakog dana 21 osoba umre čekajući

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva obilježava se svake godine, 26. svibnja, kao iskaz solidarnosti i podrške svima koji čekaju na presađivanje organa te kao znak zahvale darivateljima i njihovim obiteljima.

Presađivanje organa i tkiva danas je širom svijeta prihvaćena i uspješna metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije organa kao što su srce, bubrezi, jetra, gušterača ili pluća, putem presađivanja organa preminulih osoba ili u nekim slučajevima živih srodnih i nesrodnih darivatelja. Uspješna transplantacija spašava živote i izuzetno pridonosi poboljšanju kakvoće života primatelja.

Svakim danom na listi čekanja, nažalost, 21 osoba umre čekajući transplantaciju organa. Jedan darivatelj organa može spasiti čak 8 ljudi, a ako je i darivatelj tkiva onda se može spasiti i više od 50 života.

Republika Hrvatska trenutno ima 375 osoba na listi čekanja za transplantaciju bubrega, jetre i srca.

'U Klinički bolnički centar Split u prvih 5 mjeseci 2023. godine eksplantirano organe od 8 donora, koliko ih je bilo u cijeloj 2022. godine. Do svibnja 2023. eksplantirano je i 11 tkiva, a u protekloj godini ukupno 13. Porast je to koji veseli svo medicinsko osoblje, a pogotovo osobe koje se nalaze na listama čekanja', poručuju iz KBC-a Split.

Darivanje tkiva i organa je znak čovjekoljublja i plemenitosti, kojom osoba iskazuje svoju želju i volju da nakon smrti daruje one kojima je to jedini način za nastavak ili poboljšanje kvalitete života. Svi smo mogući darivatelji, a u isto vrijeme i mogući primatelji tkiva i organa. Bitno je da znamo činjenicu da su značajno veći izgledi da će nekome od nas transplantacija biti jedino rješenje, nego da ćemo biti u mogućnosti pomoći drugome darivanjem tkiva i organa.

Postupak darivanja organa i tkiva jasno je definiran i provode ga samo visoko specijalizirani medicinski timovi u ovlaštenim bolnicama, odnosno akreditiranim centrima. Pri samom postupku poštuju se i provode sve mjere sa ciljem da se očuva dostojanstvo i anonimnost i darivatelja i primatelja tkiva ili organa. Darivanje i presađivanje zakonski je regulirano, a Hrvatska je dio organizacije Eurotransplant gdje se organi i tkiva kompjuterski dodjeljuju prema jasno zadanim prioritetima.

Tkiva i organi najčešće se daruju nakon smrti osobe nastale gubitkom svih moždanih funkcija ili kompletnim cirkularnim arestom nakon prestanka rada srca. Kojim god načinom da su osobe umrle, to su najtužniji trenuci za obitelj preminulog, ali i prilika da iz tragične situacije izađe novi život.


U Hrvatskoj je na snazi tzv. pretpostavljeni pristanak što znači da su svi građani RH mogući darivatelji ukoliko se za života nisu pisanim putem izjasnili i registrirali u Registru nedarivatelja pri Ministarstvu zdravstva. Ukoliko osoba ne želji biti darivatelj tada može popuniti Izjavu o nedarivanju kod svog obiteljskog liječnika i njegova želja će se poštovati. Međutim, i ako osoba nije evidentirana u Registru, iz etičnih razloga se razgovara sa obitelji pokojnika i ako se ona protivi darivanju, njihova želja se poštuje.

Sve religije podržavaju darivanje organa i tkiva kao plemenit i human čin pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Papa Ivan Pavao II je 2000. godine sudjelovao na znanstvenom kongresu u Rimu gdje se raspravljalo o moždanoj smrti i darivanju, kazao je: 'Sve što može poslužiti živome, grijeh je pokopati'. I papa Franjo kaže: 'Darivanje organa i tkiva svjedočanstvo je ljubavi prema bližnjemu'. Agnostici i ateisti također nalaze u darivanju čin velike humanosti, čin je to spašavanja onih koji se još mogu spasiti.

Donorska kartica je iskaz osobnog stava o doniranju tkiva i organa. Ona nije zakonom regulirano sredstvo tj. ne evidentira se unutar nekog registra/evidencije. Ona predstavlja iskaz našeg humanog stava i odluke o darivanje te pomaže obitelji da poštuje odluku umrle osobe ukoliko se jednog dana obitelj nađe u takvoj situaciji. Kao i ranije, bit će od strane Ministarstva distribuirane kod obiteljskih liječnika diljem države. Bez obzira jeste li u mogućnosti imati karticu savjetujemo i molimo Vas da o darivanju pričate u obitelji kako bi, ako se dogodi tragična situacija, obitelj znala želje pokojnika.

'Ovim putem se želimo zahvaliti obiteljima darivatelja tkiva i organa na nesebičnoj odluci o darivanju u teškom trenutku gubitka voljene osobe, uistinu je iznimno plemenito izdignuti se iznad vlastite tuge i razmišljati o tuđoj sreći. Vjerujemo i nadamo se da ćete razmisliti o darivanju i plemenitosti takve odluke. Svaka pozitivna odluka može donijeti pacijentima na listi čekanja novi život na dar, a vašoj obitelji smisao u velikoj tuzi', poručuju iz KBC-a Split.

Vaša reakcija na temu