Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Otkrili su dvije izuzetno rijetke nuspojave cjepiva protiv korone

Otkrili su dvije izuzetno rijetke nuspojave cjepiva protiv korone

Pregledali 99 milijuna kartona

Skupina znanstvenika iz Global Vaccine Data Networka otkrila je dvije nove, vrlo rijetke nuspojave, koje mogu izazvati cjepiva protiv koronavirusa; neurološki poremećaj i upala leđne moždine, piše The Guardian, prenose 24 sata.

Znanstvenici su pročešljali elektroničke bolničke kartone čak 99 milijuna ljudi iz Australije, Argentine, Kanade, Danske, Finske, Francuske, Novog Zelanda i Škotske koji su primili cjepiva farmaceutskih tvrtki Pfizer, Moderna i AstraZeneca te su usporedili učestalost pojavljivanja 13 bolesti mozga, krvožilnog sustava i srca od kojih su oboljeli cijepljeni s učestalošću pojavljivanja tih bolesti prije pandemije koronavirusa.

Studija objavljena u časopisu Vaccine je s visokom razinom točnosti potvrdila veze između cjepiva mRNA (Pfizer i Moderna) i rijetkih nuspojava miokarditisa i perikarditisa. Ipak, znanstvenici tvrde da su dobrobiti cjepiva i dalje uvelike nadmašuju rizike.

Studija, inače najveća ikada na temu sigurnosti cjepiva, je potvrdila i povezanost cjepiva AstraZeneca i rijetkih nuspojava Guillain-Barréov sindroma (neurološki poremećaj u kojemu imunološki sustav napada neurone) i tromboze venskih sinusa (krvni ugrušak u mozgu).

U analizi podataka su također utvrdili da je cjepivo AstraZeneca povezano s rijetkim nuspojavama akutnog diseminiranog encefalomijelitisa (upalnom demijelinizirajućom bolesti središnjeg živčanog sustava).

Profesor Jim Buttery, sudionik istraživanja, rekao je da su ih ova saznanja potaknula da neovisno provedu još jedno istraživanje kako bi potvrdili podatke. U drugom su istraživanju analizirali bolničke kartone 6,8 milijuna Australaca koji su primili AstraZenecino cjepivo i potvrdili da je ono znalo izazvati akutni diseminirani encefalomijelitis (ADEM), ali i još jednu rijetku nuspojavu, transverzalni mijelitis, odnosno upalu leđne moždine.

Učestalost oboljenja od ADEM-a, pokazala je druga australska studija, iznosi 0,78 na milijun doza cjepiva. Upala leđne moždine pojavila u 1,82 slučajeva na milijun doza. Buttery je rekao da znanstvenici za rijetke nuspojave nisu doznali sve dok cjepivo nisu primili milijuni ljudi.

- Niti jedno kliničko ispitivanje ne može imati dovoljno ispitanika koji bi omogućili da odgovorimo na pitanja. Na njih smo dobili odgovore tek nakon što se cjepivo počelo koristiti.

Buttery je dodao da su oba stanja su ozbiljna, ali se pacijenti obično oporave od njih.

Profesorica Julie Leask, stručnjakinja za cjepiva sa Sveučilišta u Sydneyu, rekla je da je važno ove nalaze postaviti u perspektivu i da infekcija Covidom mnogo više nego cjepivo povećava rizik od ovih rijetkih stanja.

- Pouzdanje u sustav koji će otkriti probleme i riješiti ih vrlo je važan dio snažnog programa cijepljenja.

Vaša reakcija na temu