Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Štakori na drogi mijenjaju pravila liječenja mentalnih bolesti! Daju im LSD, a onda gledaju

Štakori na drogi mijenjaju pravila liječenja mentalnih bolesti! Daju im LSD, a onda gledaju

Znanstvena senzacija

Što rade štakori na LSD-u i ketaminu? Za većinu samo luda misao, za druge prilika da se pokuša razotkriti najveći misterij i to ljudski mozak. Par Halje, istraživač integrativne neurofiziologije na Sveučilištu u Lundu objasnio je: 'Hitno nam je potrebno bolje razumijevanje načina na koji se stvara svijest'.

Nekada tek filozofsko pitanje, postalo je eksperiment tijekom kojeg se štakorima daje psihodelik, kako bi se usporedila aktivnost mozga prije i nakon unosa supstance. Sebastian Barrientos Baeza, istraživač integrativne neurofiziologije na sveučilištu u Lundu kaže: 'U mozak štakora ugrađujemo vrlo sićušne žice koje su tanje od dlake. Pomoću njih možemo uhvatiti neuralnu aktivnost različitih regija mozga u isto vrijeme', javlja Danas.

Dobiveni rezultati trebali bi dati uvid u sličnosti različitih psihodelika, ali i jesu li oni budućnost u liječenju psihičkih poremećaja. Halje kaže: 'Važan aspekt je, naravno, bolje razumijevanje terapeutskog mehanizma ovih opijata. Zašto pomaže kod depresije? Je li sinkronizirana aktivnost koja možda inducira plastičnost u moždanim mrežama ono što vam pomaže izići iz bolesnih stanja?'. To pitanje zanima i ostatak svijeta jer broj kliničkih studija posljednjih je godina u velikom uzletu. Ove je godine Australija postala i prva zemlja koja je psihodelike odobrila kao lijekove na nacionalnoj razini.

Mario Zulić, psiholog Nepopularna psihologije, komentirao je istraživanje: 'Područja gdje se psihodelici danas u terapiji koriste su depresija, anksioznost naročito kod pacijenata s terminalnim bolestima, kod PTSP-a vidimo izvrsne rezultate uz terapiju potpomognutu psihodelicima'. Kaže kako interes raste i u Hrvatskoj, ali je slaba informiranost. Ideja da opojne droge postanu lijekovi, očekivano, izaziva nepovjerenje.

Zulić nastavlja: 'Ako govorimo o samoj legalizaciji tih supstanci u kliničke svrhe, procjene stručnjaka su od 5 do 10 godina'. Glazba, ljubav i mir - obilježja su hippy pokreta 60-ih godina prošlog stoljeća kada je popularnost psihodelika bila na vrhuncu. A nakon novih otkrića to bi razdoblje možda moglo drukčije promatrati.

Vaša reakcija na temu