Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Edim Turčinović/Novagenus Alfonso Cuarón stigao u Slano

Alfonso Cuarón stigao u Slano

Danas počinje Slano Film Days

U Slano je jučer stigao peterostruki oskarovac Alfonso Cuarón, redatelj, scenarist, producent i montažer koji predvodi listu renomiranih filmskih autora; Paweł Pawlikowski, Ruben Östlund, Michel Franco, Juho Kuosmanen, Elia Suleiman, Ognjen Glavonić, redateljica Lili Horvát, direktor fotografije Michael Seresin i utjecajni predstavnici filmske industrije Christian Jeune, programski direktor i zamjenik generalnog delegata na Filmskom festivalu u Cannesu, producent Philippe Bober, Emilie Georges, producentica i izvršna direktorica i Timka Grin, predsjednica Međunarodnog udruženja casting direktora, koji će na Slano Film Days sa 16 mladih sudionika podijeliti svoje bogato profesionalno iskustvo, ali se zasigurno i inspirirati za svoje buduće projekte.

Ovaj jedinstven format događanja posvećenih filmu koji povezuje regionalne filmske autore u usponu i istaknuta imena iz svijeta filma i filmske industrije sljedećih će pet dana Slano pretvoriti u mjesto filmskih razgovora, razmjene iskustava i ideja, neformalnih druženja i filmskih projekcija. Ideja iza cijelog projekta je da mladi redatelji, glumci i snimateljice, oslobođeni natjecateljskog pritiska, otvoreno razgovaraju o kreativnom procesu stvaranja filmova, svojim idejama i novim projektima i to s filmskim profesionalcima koji su obilježili europsku i svjetsku kinematografiju.

Glavni program Slano Film Days za redatelje, glumce i snimateljice održavat će se u prostorijama partner hotela, Admiral Grand Hotela. U programima namijenjenima glumcima sudjeluju: Era Balaj, Milica Janevski, Saško Kočev, Anuša Kodelja, Lidija Kordić, Boris Ler, Goran Marković i Anita Ognjanović. Pet redateljica i redatelja sudjelovat će u programima namijenjenima redateljima: Ivan Bakrač, Blerta Basholli, Dina Duma, Urša Menart i Vladimir Tagić, a sudionice predavanja i radionica za snimateljice su: Milica Drakulić, Dubravka Kurobasa i Maja Radošević.

Ljubitelje filma očekuju večernje filmske projekcije i to mahom nagrađivanih filmova koje su bilo režirali bilo svojim autorskim pečatom na neki drugi način obilježili upravo filmski autori, gosti Slano Film Days. Prva filmska projekcija, održat će se na centralnom trgu u Slanom, dok su ostale projekcije u ljetnom kinu Slano Film Days, u vrtu Vile Riva, gdje će se organizirati i neformalna druženja svih sudionika i gostiju festivala.

Večeras, na samu večer otvorenja prikazivat će se film Alfonsa Cuaróna 'Djeca čovječanstva', s Cliveom Owenom i Julianne Moore u glavnim ulogama. Sutra će se održati projekcija filma 'Anđeosko srce', Alana Parkera, s Mickeyjem Rourkeom, Robertom De Nirom, Lisom Bonet i Charlotte Rampling. Treća večer završit će projekcijom Oscarom nagrađenog filma 'Ida', redatelja Paweła Pawlikowskog, a u petak posjetitelje očekuje 'Sjećanje', film Michela Franca s Jessicom Chastain i Peterom Sarsgaardom u glavnim ulogama. Večernje projekcije na Slano Film Days zaključit će dobitnik nagrade žirija na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, 'Palo lišće', koji je režirao slavni finski redatelj Aki Kaurismäki.

Održat će se i dvije posebne projekcije. U četvrtak prije projekcije filma 'Ida', prikazat će se 'Čovjek koji nije mogao šutjeti' Nebojše Slijepčevića - prvi hrvatski film ovjenčan Zlatnom palmom, dok je sljedeću večer u 23.30 na rasporedu projekcija filma 'I tvoju mamu također', Alfonsa Cuaróna.

Sve su projekcije besplatne i počinju u 21.30 sati.

Partner festivala je Sarajevo Film Festival, koji u okviru Slano Film Days organizira CineLink radionice s ciljem razvijanja novih filmskih projekata. Ova radionica započela je prije desetak godina u Slanom gdje filmski profesionalci u jedinstvenoj atmosferi unapređuju svoje ideje i projekte kako bi se što bolje predstavili u kolovozu na marketu Sarajevo Film Festivala.

Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata na Slano Film Days podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Slano Film Days održava se u Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22. lipnja 2024.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Slano Film Days dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.slanofilmdays.hr te putem društvenih mreža.

Vaša reakcija na temu