Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Karla Jurić Autorski projekti Možeš biti sve što želiš i Euforija prvog dana 34. Marulićevih dana

Autorski projekti Možeš biti sve što želiš i Euforija prvog dana 34. Marulićevih dana

Program počinje već u subotu

Festival hrvatske drame 34. Marulićevi dani bit će svečano otvoren u nedjelju 21. travnja, no program počinje već u subotu 20. travnja izvedbom dvaju autorskih projekata, predstava, 'Možeš biti sve što želiš' Ivane Vuković u Gradskom kazalištu mladih Split u 18 sati, te 'Euforija' Ksenije Zec u Hrvatskom narodnom kazalištu Split s početkom u 20 sati.

Predstava 'Možeš biti sve što želiš' (GKM Split, 20. travnja u 18h) nagrađivane dramske spisateljice i dramaturginje Ivane Vuković nastala je u zajedničkoj produkciji umjetničkih organizacija Punctum i T25 i kazališta KunstTeatar. Ovom se predstavom Ivana Vuković po prvi put predstavlja i kao redateljica.

Mare i Lenu, koje igraju mlade glumice Lana Meniga i Nikolina Prkačin, dvije su djevojčice koje se tek spremaju postati djevojke. Svojom neumornom i nepredvidljivom igrom stvaraju pred nama svijet koji okuplja mnoge naše svjetove i mnoga ženska iskustva, i u toj igri ne prežu ni pred čim. Njihova sredstva kreću se od hinjene naivnosti i zaigranog glupiranja, preko politički nekorektnog humora do ironične drskosti i sarkazma. Predstava ulazi u dijalog s aktualnom klimom u hrvatskom i srodnim mu užasno postmoderno užasnim društvima, u kojima muškarci kleče za izgubljenu čednost žena, a jedna žena doživljava javni linč jer si abortusom želi spasiti život. Mara i Lenu sprdaju se stakvim svijetom jer si to mogu dopustiti, jer su djevojčice koje još ništa o svijetu ni ne znaju. Ili je baš u tome fora.


'Euforija' (HNK Split, 20. travnja u 20h) je autorski projekt Ksenije Zec u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih. Predstava glumačkom tehnikom životinja na sceni oživotvoruje svijet tzv. generacije Z, mladih ljudi sraslih s digitalnom tehnologijom, za njih načina i stila života bez kojeg ne mogu funkcionirati. Priliku da budu 15 minuta slavni srednjoškolci dobivaju organizacijom i izvedbom maturalne zabave, trenutka u kojemu dokazuju zrelost roditeljima i nastavnicima te tako bivaju inicirani u svijet odraslih. 'Euforija' želi dešifrirati za kojim trenutkom sreće i ekstaze žudimo i po kojoj sve cijeni do nje dolazimo. Temeljena na istraživanju različitih aspekata tehnike životinja, u istodobnom stvaranju priče nastaje predstava koja detektira, transformira i mašta o kazalištu kao prostoru igre, dijaloga, ali i društvene kritike. Saša Božić je dramaturg i autor teksta u suradnji s glumcima predstave: Hrvojka Begović, Nataša Dangubić, Iva Kraljević, Mia Melcher, Anđela Ramljak, Luka Knez, Ugo Korani, Toma Medvešek, Ivan Pašalić, Rakan Rushaidat, Mateo Videk i Vedran Živolić.

Vaša reakcija na temu