Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Marin Frka DUBROVAČKE LJETNE IGRE Petrit Ceku vraća se s gitarističkim recitalom

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Petrit Ceku vraća se s gitarističkim recitalom

Nastup je planiran u Kneževom dvoru 23. kolovoza

Virtuozni gitarist i miljenik festivalske publike Petrit Çeku, nakon ranije održane gitarističke majstorske radionice u srpnju, vraća se na 72. Dubrovačke ljetne igre s recitalom u ponedjeljak, 23. kolovoza, u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora. Na programu osmišljenom baš za Dvor djela su Bacha, Mozarta i van Beethovena u prvom dijelu te Listeša, Barriosa i Ville-Lobosa u drugom dijelu programa.

- Gitaristički virtuoz Petrit Çeku glazbeno se obrazovao u rodnom Prizrenu i Zagrebu u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji, usavršavajući se zatim kod legendarnog Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu u SAD-u. Ostvario je brojne nastupe diljem Europe i Sjeverne Amerike sa solističkim recitalima te kao solist u pratnji uglednih simfonijskih orkestara, a njegov izniman senzibilitet i ekspresivnost privukli su publiku i kritičare diljem svijeta. Redovito nastupa i sa Zagrebačkim solistima te kao član gitarskog trija Elogio, a osim rasporeda prepunog nastupima na svjetskim pozornicama, ovaj sjajni gitarist aktivan je i pedagoški, a mlade gitarističke nade obrazuje kroz radionice te na Sveučilištu za umjetnost u Grazu gdje predaje komornu glazbu - navode organizatori.

Dodaju da je uz nadaleko hvaljeno izvođenje gitarističkog repertoara, Çeku posvećen i obradi te prilagodbi djela ne-gitarističke klasične glazbene literature specifičnostima svojeg instrumenta. 

- Neke od tih obrada na programu su ovog koncerta za koji je u intervjuu za Dubrovački vjesnik naglasio da je probran upravo za Dvor, gdje, kako kaže ovaj umjetnik, 'gitara dobiva krila'. Petrit Çeku snimio je sve Suite za violončelo Johanna Sebastiana Bacha u obradi velikana hrvatske glazbe Valtera Dešpalja koji svojim dugogodišnjim radom obogaćuje gitarističke repertoare, a na programu njegova recitala na 72. Igrama upravo je jedna Dešpaljeva obrada Bachove Suite u d-molu s kojom će započeti glazbenu večer u Dvoru. Nakon nje u prvom dijelu programa slijede Fantazija br. 3 u e-molu Wolfganga Amadeusa Mozarta koju je obradio sam Çeku, kao i 20. sonata za klavir u C-duru Ludwiga van Beethovena. Drugi dio večeri donosi Omaggio a Marko Ruždjak Gorana Listeša, skladbu koja je posvećena velikom hrvatskom skladatelju Marku Ruždjaku, a koju je Çeku praizveo na Osorskim glazbenim večerima prošle godine neposredno prije prerane smrti Gorana Listeša. Na programu su i La Catedral Agustina Barriosa koja će, prema glazbenikovim riječima, u Dvoru sjajno zvoniti te Suite populaire brésilienne Heitora Villa-Lobosa - napominju iz organizacije.

Ulaznice za posljednji ovosezonski festivalski koncert u atriju Kneževa dvora dostupne su online na mrežnim stranicama festivala te putem platforme Ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9 sati do 21.30 sati te pred Dvorom dva sata uoči početka programa.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata 'sigurna okupljanja' kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.

Vaša reakcija na temu