Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO Provjerite detaljan program Lastovskog kulturnog ljeta

FOTO Provjerite detaljan program Lastovskog kulturnog ljeta

Tri mjeseca zanimljivih događanja

Maleno pučinsko Lastovo i u iduća je tri mjeseca obogaćeno iznimno zanimljivim događanjima u organizaciji brojnih lokalnih aktera predvođenih Turističkom zajednicom Općine Lastovo, a uz podršku županijskih i nacionalnih, zahvaljujući kojima ljetni odmor postaje i vrhunski kulturni doživljaj.

Arhipelag posebne prirodne ljepote ima i podjednako posebnu kulturnu baštinu koja se može dotaknuti na nastupima KUD-a Lastovo svaki petak od 5. srpnja do 16. kolovoza kada se prikazuje i nagrađeni kratki film 'Lastovski poklad', a jednako je naslovljena i fotografska izložba Marka Lorenza Blaslova koja će biti postavljena 21. srpnja i moći će se pogledati u Sali do kraja rujna. Vrata neorenesansne palače Garbini-Fantela (Palaca) i Etnografske zbirke u crkvi sv. Ivana otvaraju se četvrtkom i subotom predvečer, od 19 sati. 

'One koji s nama dočekaju Dan Općine Lastovo, 26. rujna, očekuje vrhunska poslastica: predstavljanje reizdanja Lastovskog statuta uz prateći scenski i glazbeni program. U Palacu će se 1. rujna održati i pjesnička večer 'O ljubavi... govore Lionsice'. Impresivan ljetni glazbeni program započinje simbolički na rođendan velikog Lastovca, pokojnog maestra Iva Dražinića, nastupom tenora Stijepa Gleđa Markosa u crkvi sv. Kuzme i Damjana 3. srpnja. U zapadnom dvorištu Palaca slušat ćemo Doru Kamber i Peru Škobelja 10. srpnja, a Gitaristički duo Stojaković/Čižmek 26. srpnja. U školsko dvorište dolaze nam, redom, Nera Stipičević s poetično-pripovjedačkim programom francuske šansone 'Voila! A la Traversche' 8. srpnja, vrhunski gitarist Petar Čulić 17. srpnja, a zatim, 22. srpnja, Las Tango s vjerojatno najvećim živućim pjevačem tanga, Argentincem Leonelom Capitanom praćenim Luciom Clarosom na gitari. Dan ranije će na terasi hotela Solitudo biti prikazan i film 'Son Tango' uz razgovor s autorima, a tamo će se plesati i milonga. 5. kolovoza u školsko nam dvorište dolaze sopranistica Martina Barišić i gitarski trio Escualo, 7. kolovoza Dane Franolić na marimbi, 26. kolovoza sa svjetskih pozornica Mislav Režić i Goran Tudor, a nastupe na toj lokaciji zaključujemo harfom Nine Šeparović', najavljuju iz TZ Lastovo.

Centralno glazbeno događanje, festival 'Lastovo - otok glazbe' od 15. do 18. kolovoza organizira i ove godine LA!UVO - udruga za vidljivost otoka. Nastupaju, danju na Pjevoru, a navečer u uvali Mihajla: Gradske bitange, M.O.R.T., Lira Vega, Dina Jashari Trio, Lelee, Koikoi, a prate ih DJ Killo Killo i DJ Pips.

Festivalskom programu pridružuje se i sjajna stripašica i ilustratorica Ivana Armanini izložbom i radionicom costum-made bedževa, a kao i uvijek, možete se okušati na turnirima u odbojci na pijesku i boćanju. Zadnji dan, u nedjelju, ulaz je slobodan, a spektaklu se pridružuje i Kino Mediteran, stalni partner na otoku zahvaljujući kojem filmove gledamo cijele godine, a ljeti utorkom, četvrtkom i subotom, opet u školskom dvorištu, uz iznimku hitoidnih naslova koji se prikazuju od 31 srpnja do 2. kolovoza u Ljetnom kinu Ubli.

Kinu pod vedrim nebom malo što može parirati pa ove godine Lastovo ugošćuje i lokaciji vrlo prikladan Eko-film festival 23. i 24. kolovoza, s filmovima koji se bave temama zaštite okoliša i ekologije mora.

Fragilna ravnoteža između prirodne baštine i turizma kakva još uvijek postoji na Lastovu, neprocjenjiva je, a kako je čuvati možemo učiti i kroz popularan filmski medij. Lastovo se uspješno štiti od svjetlosnog zagađenja pa i ove godine s helidroma gledamo Perzeide 12. kolovoza, a u bistrom zvjezdanom nebu i pogledu na Mliječnu stazu možete uživati bilo kada i iz najnaseljenijih dijelova otoka.

Ribarsku i ratarsku tradiciju proslavit ćemo dvjema ribarskim večerima, 14. srpnja u bašti na Dolcu uz koncert VIS Elektrodalmacija koji slavi svojih velikih 40 godina postojanja, a već tradicionalno i Ribarskom festom za sv. Petra 1. kolovoza u Ublima.

Neizostavan dio ljetnog programa čine i nastupi Ženske klape Ladesta pred crkvama, 13. i 27. srpnja te 10. i 31. kolovoza, a svoju će 10. godišnjicu s maestrom Janesom Vlašićem proslaviti koncertom 21. rujna.

'U olimpijskoj godini ne smijemo zaboraviti i na sportsku kulturu pa već ove subote, 6, srpnja, na 8. Lastovo Trail stiže mnoštvo domaćih i stranih trkača, neki natjecati se, a neki uživati u šetnji, vizurama i zabavi u uvali Mihajla. Park prirode Lastovsko otočje u kolovozu na Pasaduru priređuje natjecanja u starim sportovima 'Kup kovača', a 26. rujna trči se XI. međunarodni cross 'Sv. Kuzma i Damjan'.

Za kvalitetno pripovijedanje o tome što ste sve doživjeli na Lastovu ovog ljeta, možete se pripremiti uz Stjepana Mijata Zaninovića s Hvara koji u kampu Skriveni 15. srpnja ima cjelodnevni program storybuildinga, za djecu i odrasle. Posjetite li Lastovo, pripovjedačka će vam vještina sigurno zatrebati pokušate li drugima dočarati doživljenu čaroliju', zaključuju iz TZ-a.

Vaša reakcija na temu