Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Jedinstvena izložba neobjavljenih rukopisa Tina Ujevića u Vrgorcu

Jedinstvena izložba neobjavljenih rukopisa Tina Ujevića u Vrgorcu

Otvara se sutra

Prvi put u Vrgorcu održat će se jedinstvena izložba neobjavljenih rukopisa Tina Ujevića, starih preko 80 godina, pod nazivom 'Kolijevka čarolije'. Otvaranje je sutra, 4. srpnja, u 18 sati u rodnoj kuli Tina Ujevića. 

Izložba je dio manifestacije 'S Tinom u Vrgorcu', koja slavi jednog od najistaknutijih hrvatskih pjesnika, Tina Ujevića. Organizator je Centar za kulturu i baštinu, dok je suorganizator Antimuzej iz Zagreba. Izložbu možete pogledati do 7. srpnja ove godine.

'Nakon Sarajeva i Zagreba, kulturnoj javnosti u Hrvatskoj bit će predstavljeni neobjavljeni rukopisi velikog pjesnika i pisca Tina Ujevića, koji je za života sakupio, pohranio u Antimuzeju te sačuvao umjetnik i kolekcionar Vladimir Dodig Trokut. Radi se o zbirci od ukupno dvjestotinjak rukopisa neprocjenjive vrijednosti, uključujući pjesme, bilješke za pjesme, nacrte kritičkih tekstova, bilješke za romane i pripovijetke, neobjavljene pripovijetke i nedovršene romane, kao i kritike i bilješke za kritike koje je Tin pisao za više časopisa i kulturnih magazina svog vremena. Iznimno smo ponosni što ćemo dati omage našem pjesniku na ovaj način, a pozivam sve ljude da dođu u Vrgorac i osjete ono što je oblikovalo Tina od ranog djetinjstva', kazao je gradonačelnik Vrgorca, Mile Herceg.

Danas je poznato kako je rukopise veliki pjesnik dao kao zalog za stanarinu tadašnjoj vlasnici sobe u kojoj je stanovao u Sarajevu, a tek 80-ih godina prošlog stoljeća došli su u ruke poznatom kolekcionaru koji ih je otkupio od vlasnice. Rukopisi su preživjeli ratove, nevolje i loše uvijete u kojima su godinama stajali na tavanu.

Ova neobična izložba, prvi put je predstavljena 2022. godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a potom i u Zagrebu, gdje je izazvala veliko zanimanje i oduševljenje javnosti. Sada napokon stiže u Tinov rodni kraj.

Vaša reakcija na temu