Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA: TRILJ - GARDUN Oldtimer Promo Tour

FOTOGALERIJA: TRILJ - GARDUN Oldtimer Promo Tour

Uz stručno vodstvo razgledali su izloženu Etnografsku zbirku

Jednodnevni Oldtimer Promo Tour započeo je okupljanjem u Dugopolju, a nastavljen vožnjom veoma lijepom trasom ceste preko Biska do Trilja.

Nakon ugodne vožnje prva etapa Oldtimer Promo Toura vodila je do Muzeja triljskog kraja.

Muzej triljskog kraja osnovan je 1996. godine te je jedan od najmlađih hrvatskih muzeja. Nakon 10 godina odnosno 2006. otvoren je za javnost.

Poredani oldtimeri ispred nekadašnje župne kuće, a danas zgrade Muzeja triljskog kraja, simbolično su ukazali na važnost očuvanja baštine.

Ovaj Muzej dokumentira i prezentira kulturnu baštinu s područja Trilja te je prezentira kroz Arheološku, Etnografsku, Kulturno-povijesnu i Numizmatičku zbirku.

Sudionici Oldtimer Promo Toura uz stručno vodstvo razgledali su izloženu Etnografsku zbirku koja broji preko 200 predmeta te reflektira tradicionalan način života s kraja 19. i početka 20. stoljeća od kada uglavnom datiraju i poredani oldtimer automobili.

Trajna izložba 'Tilurij – rimski vojni logor' bila je neodoljiv poziv da se kolona oldtimera uputi do istoimenog legijskog logora koji se nalazi u današnjem selu Gardun iznad Trilja.

Na Gardunu se nalazila gradina ilirskog plemena Delmata a sa platoa nedaleko od crkvice Crkva sv. Petra otvara se predivan pogled, te je to bilo idealno mjesto za poredati oldtimere.

Osim pogleda, stratešku važnost ovog položaja prepoznali su i Rimljani, jer se nekoć s lakoćom kontrolirano cijelo okolno područje te nije čudo kako Gardun krije impozantne ostatke rimske logorske arhitekture.

To se najbolje vidi u jugoistočnom dijelu nekadašnjeg logora gdje je otkrivena građevina s nizom zanimljivih konstruktivnih rješenja.

Cijeli logor nalazi se na privatnim posjedima kao i ovaj najupečatljiviji dio gdje nas je dočekao i počastio ljubazni domaćin.

'Zahvaljujući stručnom vodstvu iz udruge 'Gaius Labrus' Gardun  saznali smo dosta zanimljivosti. Jedna od njih je da su u zidovima ugrađene drvene grede, a one vidljive na licu zidova međusobno su povezane gredama koje prolaze okomito kroz zid.

Još jedan veoma uspješan i sadržajan Oldtimer Promo Tour održan u okruženju Trilja odnosno Garduna završio je druženjem uz poznate kulinarske specijalitete Cetinskog kraja', poručuju organizatori.

Vaša reakcija na temu