Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: press Izložba 'FRAKTALI - Odrazi sveobuhvatnosti 2024' Emila Herona Vargovića u Trogiru

Izložba 'FRAKTALI - Odrazi sveobuhvatnosti 2024' Emila Herona Vargovića u Trogiru

Ulaz je slobodan

Otvorenje izložbe 'FRAKTALI - Odrazi sveobuhvatnosti 2024' Emila Herona Vargovića održat će se u izložbenom prostoru Muzeja grada Trogira u utorak, 17. rujna 2024., u 19 sati. Otvorit će je akademska umjetnica Mejrema Reuter, kustosica dokumentaristica Daniela Kontić te autor izložbe, u čijem 'kreativnom svijetu matematika prestaje biti skup suhih formula i postaje ples energije koja san poput glazbe ponese tamo gdje sami želimo'. Autorska glazba Mejreme Reuter, koja će ispunjavati izložbeni prostor, duboko je isprepletena s terapeutskim djelovanjem fraktala. Auditivno i vizualno spajaju se u dinamiku senzorike koja traje prateći neurološki slijed…

'Naziv 'fraktal' dolazi od latinske riječi fractus - nepravilan, fragmentiran, razlomljen. Fraktali su matematički oblici s beskrajno bogatom, finom strukturom. Neobično se ponašaju kad ih povećavamo. Manji dijelovi pojavljuju se kao smanjene verzije cjeline ili barem na neki način podsjećaju na strukturu cjeline. Ponavljanje strukture neiscrpno je. Koliko god povećavali sliku, otkrivat će se sve finiji i finiji detalji. To vrijedi za fraktale u apstraktnom matematičkom prostoru koje možemo smatrati fraktalima u našem umu. Postoje fraktali u stvarnom svijetu oko nas, od oblaka, planinskih stijena do procesa u vremenu poput zemljotresa ili prometa na internetu.

Odnosi upleteni u slike fraktala djeluju na više nivoa. Onaj vizualni utemeljen je na nepreglednoj količini kolorita i različitosti, neuobičajenih u svakodnevnom. Susret s neuobičajenim nosi nas u druge sfere našeg postojanja, u sfere u koje se ponekad i bojimo zaći. U sfere nas samih, nas unutra, nas zarobljenih ili možda samo usnulih veseljaka koji kroz ovaj život trebaju plesati, a ne šepati', stoji u najavi izložbe. 


Emil Heron Vargovic rođen je 1964. godine u Koprivnici gdje je završio srednju školu matematičko-informatičkog smjera. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer Elektroenergetika. Od 1989. do 1992. radio je kao razvojni inženjer u Elektrotehničkom institutu 'Rade Končar'. U Institutu za elektroprivredu d.d. bio je zaposlen od 1992. do 1997. Privatnu tvrtku CDV info d.o.o., u kojoj i danas radi, osnovao je 1998. Tvrtku Energovod d.o.o. preuzeo je i vodi od 2015. U Zavodu za teorijsku fiziku Instituta 'Ruđer Bošković', kao član grupe za linearnu i nelinearnu dinamiku, od 1999. do 2003., sudjelovao je u istraživanju nelinearne dinamike i determinističkoga kaosa u biosignalima.

Izložba će biti otvorena do 28. rujna 2024. Radno je vrijeme izložbenog prostora tijekom rujna od ponedjeljka do subote - od 10 do 13 te od 17 do 20 sati. Ulaz je slobodan. 


Vaša reakcija na temu