Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Izložba video rada Ivana Efendića u galeriji Praktika

Izložba video rada Ivana Efendića u galeriji Praktika

Umjetnik simboličke kategorije 'gore' i 'dolje' vraća u njihove prvotne prostorne odnose

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika, koja djeluje u Domu mladih, 23. studenog u 20 sati otvara se izložba video rada Ivana Efendića pod nazivom Help. Izložba je otvorena do 3. prosinca te se može razgledati radnim danom od 18 do 21 sat. 

U svom radu Help Ivan Efendić simboličke kategorije 'gore' i 'dolje' vraća u njihove prvotne prostorne odnose. Postavljajući sebe u obje pozicije autor sam sa sobom pregovara te kategorije. U poziciji 'gore' autor je dominantan, kontrolira drugog; 'dolje' autor je nemoćan, zarobljen u svojoj poziciji, podčinjen onom drugom koji je nad njim.

Od gore autor baca konop koji bi mogao izvući onog od dolje. Ipak, ne dozvoljava mu da se uhvati konopa i time pokazuje svoju moć, tj. nemoć drugog. Video instalacija koja u galeriju prenosi performans autora realizirana je kroz dvije međusobno povezane video snimke. One u galeriji stvarne prostorne odnose pretvaraju u simboličke, a promatrača zatečenog u sredini potiču na razmišljanje o spomenutim pozicijama.

Radom Help autor se osvrće na društvenu određenost pozicija moći i njihovo fatalističko prihvaćanje. Rad je nastao na kolegiju Performans i video umjetnost pod mentorstvom Sandre Sterle.

Ivan Efendić rođen je 1990. Student je Odsjeka za Film i video Umjetničke akademije u Splitu. Ovo mu je prva samostalna izložba.

NMG@PRAKTIKA ciklus je samostalnih izložbi mladih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva u galeriji Praktika, klub Kocka, u Domu mladih u Splitu. Ovo je treća godina ciklusa kroz koji je dosad realizirano više od 20 samostalnih i skupnih izložbi mladih umjetnika. Kroz nove medije i eksperimentiranje s različitim formama umjetničkog izražaja izložbe problematiziraju aktualne teme suvremenog društva. Ovaj ciklus izložbi tako ne samo da pruža uvid u najnovije umjetničke prakse, već i odabirom autora aktivno sudjeluje u pozicioniranju suvremene umjetnosti kao kritičkog faktora naspram društvene stvarnosti.

NMG - NovoMedijska Galerija međunarodna je kustoska platforma usmjerena na istraživačke projekte vezane uz problematike aktivnog sudjelovanja u suvremenom globalnom društvu koji rezultiraju s kustoskim konceptima, intermedijskim događajima, međunarodnim novomedijskim suradnjama te kreiranjem novih medijskih projekata. Cilj NMG je uspostaviti permanentnu intermedijalnu i interdisciplinarnu interakciju kao jedan vid izvaninstitucionalnog obrazovanja te otvoriti mogućnost da kroz specifične radionice i susrete mladi umjetnici imaju priliku steći nova iskustva, znanja, vještine i kontakte. 

Izložba je nastala u produkciji udruge Mavena. Kustos izložbe je Tonči Kranjčević Batalić, kustosica ciklusa NMG@PRAKTIKA je Natasha Kadin, a dizajnerica Rafaela Dražić.

Rad Mavene podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova, a program NMG financira Ministarstvo kulture RH i Grad Split. Program se provodi u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu, odsjek za Film i video, uz podršku Koalicije udruga mladih i Multimedijalnog kulturnog centra.

Vaša reakcija na temu