Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press LJETNE ČARI KLASIČNE GLAZBE Gitarist Mak Grgić u Staroj gradskoj vijećnici

LJETNE ČARI KLASIČNE GLAZBE Gitarist Mak Grgić u Staroj gradskoj vijećnici

U četvrtak, 20. lipnja

Predstavljen kao 'nadareni mladi gitarist' (New York Times) i 'gitarist na kojeg treba obratiti pozornost' (Washington Posta), s dvostrukom nominacijom za Grammyja® Mak Grgić je zvijezda na svjetskoj sceni. Ekspanzivan i avanturistički repertoar svjedoči o njegovoj svestranosti i širokim interesima. Od etničke glazbe rodnog Balkana do ekstremne avangardne i mikrotonalne glazbe, njegove uloge solista, suradnika i snimatelja nominiranog za Grammy potaknute su znatiželjom, maštom i bezgraničnom energijom. Kao dokaz njegove svestranosti i široke privlačnosti, 2018. godine Mak je pozvan od strane legendarnog kantautora k.d. langa da nastupi kao predgrupa sjevernoameričkoj dionici njezine turneje Ingénue Redux

Mladi umjetnik će nastupati u sklopu festivala Ljetne čari klasične glazbe, u četvrtak, 20.6. u Staroj gradskoj vjećnici (Narodni trg - Pjaca) s početkom u 20 sati. 


Rođen 1987. u Ljubljani (Slovenija) studirao je gitaru u Zagrebu kod cijenjenog profesora na Osnovnoj glazbenoj akademiji Elly Bašić, prof. Ante Čagalj. Do svoje 14. godine balansirao je status svjetskog prvaka u karateu s ljubavlju prema gitari. Nakon ozljede lijevog palca, donio je odluku da se usredotoči isključivo na glazbenu karijeru, završivši dodiplomski studij s Alvarom Pierrijem na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču. U jesen 2017. započeo je program Artist Diploma na USC-u, prvi gitarist u povijesti sveučilišta koji je primljen u ovaj elitni program. Mak trenutno ima stalno nastavno mjesto na Sveučilištu Južne Karoline.

Ljetne čari klasične glazbe dugogodišnji su ljetni festival splitske glazbene mladeži koji je postepeno prerastao u važan kulturni događaj u Gradu Splitu.

Kao i prethodnih godina i u ovogodišnjem, trinaestom izdanju, festival se koncepcijski nastavlja na prvu bitnu odrednicu - suradnja s mladim glazbenicima. Osim navedene, festival njeguje i međunarodnu kulturnu suradnju koju ostvaruje s umjetnicima iz Austrije, Slovenije, Kanade i Norveške.

Festival ne bi postojao bez suradnje Glazbene mladeži Split, glavnog pokrovitelja Turističke zajednice grada Splita kao i domaćina u predivnim prostorima, Muzeja grada Splita. Također, suradnja se ostvaruje i sa 70. Splitskim ljetom. Program se izvodi od sredine lipnja do kraja rujna, uz održavanje osam koncerata, šest u Podrumima Dioklecijanove palače, a dva u novouređenoj Staroj gradskoj vijećnici kojom upravlja Muzej Grada Splita.

Vaša reakcija na temu