Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com OBRATITE PAŽNJU Uskoro stižu važne promjene za vozače

OBRATITE PAŽNJU Uskoro stižu važne promjene za vozače

Ako ne želite platiti kaznu, ovo je obvezno

U studenom stižu dvije velike i važne promjene za vozače. Jedna se odnosi na paljenje svjetala na vozilima, a druga na potrebnu opremu na vozilu.

S dolaskom jeseni i hladnijih i kraćih dana, a dužih noći, dolazi i do važnih promjena koje se odnose na motorna vozila. Vrijeme je za odlazak vulkanizeru i stavljanje zimskih guma, ali i paljenje svjetala danju.

Od 1. studenog u Hrvatskoj je obvezna vožnja s upaljenim svjetlima danju. Obveza traje sve do 31. ožujka i odnosi se na sva motorna vozila koja moraju koristiti dnevna ili kratka svjetla.

Za vozače mopeda i motocikala ostaje i dalje na snazi pravilo upaljenih kratkih svjetala danju tijekom cijele godine.

Ako vas policija uhvati s neupaljenim svjetlima, kazna je 30 eura.

Svjetla moraju imati i vozači drugih prijevoznih sredstava: bicikala i takozvanih osobnih prijevoznih sredstava poput električnih romobila, i to od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti. Vozači tih vozila moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani vozila.

Kazna u slučaju nepoštivanja tih pravila je 60 eura. To je inače redoviti iznos kazne za neupaljena svjetla tijekom noći ili oslabljene vidljivosti za sve vozače tijekom cijele godine.

Zimska oprema

Obveza upotrebe zimske opreme na vozilima u Hrvatskoj počinje 15 dana nakon obveze paljenja svjetala tijekom dana.

Prvi obvezni dan za zimske gume i ostalu zimsku opremu je 15. studenoga iako je preporuka da se ljetne gume zamijene zimskima i ranije ako je potrebno, čim počnu zimski uvjeti vožnje, odnosno čim se temperatura zraka spusti ispod 7 °C.

Zimska oprema obvezna je do 15. travnja i odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika na svim zimskim dionicama javnih cesta. Izuzetak su jedino vozila oružanih snaga.

Zimska oprema znači da vozila moraju imati četiri zimske gume ili četiri ljetne gume (s najmanjom dubinom profila od 4 mm) s lancima za snijeg za pogonske kotače.

Kazna za vožnju bez zimske opreme u navedenom razdoblju je 130 eura, piše Dnevnik.hr.

Vaša reakcija na temu