Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREMIJERA 'MALE MOSKVE' ODUŠEVILA PUBLIKU Zoja Odak: Splitskom kazalištu potrebna je renesansa u svakom smislu!

PREMIJERA 'MALE MOSKVE' ODUŠEVILA PUBLIKU Zoja Odak: Splitskom kazalištu potrebna je renesansa u svakom smislu!

Mlada glumačka družina je čak pet puta pljeskom vraćana na bis

Drama 'Mala Moskva', nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Split i kazališta PlayDrama, sinoć je premijerno izvedena na Sceni 55 HNK. Mladi splitski glumci tako su dobili priliku da baš po njima nastaje novi tekst Tomislava Zajeca, a riječ je o parafrazi Čehovljeve drame 'Tri sestre' u novom ruhu i na nov način. U drami je krenuo od svima poznatih likova i pokušao vidjeti što oni mogu ispričati u ovom našem vremenu u kojem živimo. Na neki način pokušao je stvoriti kombinaciju drame s elementima komedije. Priča je ovo o disfunkcionalnoj obitelji i istovremeno potiče ljude na misao o ljubavi, te koliko je lijepo i važno međusobno se njegovati, pa čak i onda kada osjećamo da smo veoma različiti.

Uloge sestara Olge, Maše i Irine te brata Andreja tumače Petra Kovačić Pavlina, Monika Vuco Carev, Đana Kuzmanić i Nikša Arčanin koji su po završetku predstave pljeskom publike vraćani čak pet puta na bis. 

- Ovo je moje prvo veće dramsko iskustvo, uživala sam raditi lik Irine, djevojke od 20 godina koja ima veliku želju za osamostaljenjem i u toj želji dolazi do konflikta sa sestrama i bratom. Upravo to je dovodi do neželjene situacije u kojoj se zaplete i zaluta još više. Te situacije su vrlo životne i lako se publika može s njima poistovjetiti - kazala je Kuzmanić, dok je za razliku od nje, lik Olge totalno drugačijeg karaktera.

- Ona je brižna sestra, zapravo kao majka svim drugima. Voli kontrolirati sve dok ne dođe u situaciju da mora otkriti svoju mračnu stranu. Trenutak u kojem smo svi pod maskama mi je jako zanimljiv jer karakterizira obračun unutar obitelji gdje se dijalog vodi pod maskama, koje jako dobro dočaravaju naše likove. Kraj je predstava unutar predstave i jako je uzbudljiv. Bilo je zahtjevno i izazovno raditi ovaj komad, a to volim i uživala sam u svakom trenutku stvaranja. Da mi je dodijeljena bilo koja uloga bila bih sretna jer su sve životne i posebne - kazala je Kovačić Pavlina.

S njom se složio jedini muškarac na sceni.

- Vrlo zanimljivo je što je pisac po našim glumačkim habitusima donio likove. Rijetko kada nisam svjestan kako je bilo, pa bi najbolje bilo upitati publiku kako su zadovoljni. Mi jesmo, bavili smo se organskim radom i ponudili redateljici neka svoja rješenja - rekao je Arčanin. 

- Ono što smo tri mjeseca vježbali, većinu smo večeras sproveli na sceni. Proces je bio zanimljiv i možda sam se hrabrije bacala u zadatke nego do sada, a mislim da je u velikoj mjeri za to 'kriva' suradnja s Oljom. Ona je redateljica koja ima pedagoški senzibilitet i rad s njom bio je pravi užitak. Jednom na fakultetu radila sam vježbu u kojoj sam igrala Čehovljevu Mašu i baš mi je drago što je ta uloga pripala meni. Mašu najviše opisuju drugi likovi, to daje jedno bogatstvo ovom dramskom djelu. Tako u jednom dijelu Olga kaže: 'Ti si, Mašo, šempjasta, najšempjastija u našoj familiji, to si ti!'. Baš ta rečenica opisuje moj lik - mišljenja je Vuco Carev koja je na sceni pokazala svoj trudnički trbuščić.

- Ovo je treća predstava da ne igram sama. Za sada se izvrsno osjećam i vjerujem kako ću igrati sve do kraja godine - otkrila nam je.

Na kraju predstave glumci pričaju bračkom čakavicom, a redateljica Olja Lozica nam je pojasnila poantu.

- Čehovljeve nesretnice očajnički i jalovo streme prema Moskvi, a većina Zajecovih likova kreće se u suprotnom smjeru iz bijelog svijeta prema zabiti s rodnom kućom unutar koje pokušavaju sagledati životne okolnosti u kojima se nalaze. Upravo zato kraj priče smješten je na otoku, a u interpretaciji pučišćkog bračkog govora pomogla nam je Franka Botić, majka Matka, ravnatelja PlayDrame. Glumačka ekipa je genijalna i jako sam sretna što sam imala mogućnost raditi s mladim ljudima koji su jako predani, marljivi, talentirani. Uloge su im izuzetno dobro sjele, nisu se ustručavali baciti u sve to i istraživati - kazala je redateljica uz koju autorski tim još čine scenograf i kostimograf Igor Vasiljev, skladatelj Matko Botić te oblikovatelji svjetla i tona Miroslav Mamić i Tomislav Luetić.

Kažimo kako su premijeru popratila brojna imena iz svijeta kulture, a među njima sreli smo i Zoju Odak koju smo upitali za komentar.

- Zajec je jedan mladi pametni autor kojeg tangiraju vrlo ozbiljne teme sadašnjice. Puno truda uložila je Olja za ovu slojevitu i modernu dramu, a koja pršti energijom mladih glumaca. 'Mala Moskva' je jako dobra za malu scenu i splitsko kazalište - zaključila je Odak pa dodala kako nije sretna zbog situacije u kojoj se nalazi HNK Split.

- Financije kazališta diktiraju u kojem smjeru će ono ići. S druge strane, gradski oci bi trebali pomoći da se situacija financijski stabilizira kako bi novi intendant mogao krenuti u pozitivnom smjeru. Splitskom kazalištu potrebna je renesansa u svakom smislu: umjetničkom, organizacijskom i financijskom. Općenito bi se u kulturi trebale dogoditi velike promjene, ali mene zanima moj Split i ova nacionalna kuća. Ima dugu tradiciju i HNK Split je, uz HNK Hajduk, sinonim za ovaj grad. Ljudi bi trebali pokazati više interesa i ljubavi prema ovim institucijama - zaključila je glumica. 

Vaša reakcija na temu