Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Sutra počinje 2. Festival menstruacije

Sutra počinje 2. Festival menstruacije

Programi su besplatni za posjetitelje

U Rijeci sutra počinje drugo izdanje Festivala menstruacije u organizaciji udruge Pariter. 

Festival počinje u 15 sati okruglim stolom pod nazivom 'Nije ti ništa: tretman žena u zdravstvenom sustavu', koji će se održati na Fakultetu zdravstvenih studija. Okrugli stol otvara pitanje kako su žene tretirane danas u zdravstvenom sustavu, osobito kad se radi o pitanjima reproduktivnog zdravlja i na koji način odnosi moći u institucijama utječu na njihovo zdravlje i dobrobit, osvrćući se na sve češće upotrebljavan termin medicinski gaslighting kojim se označavaju štetne i diskriminatorne prakse unutar zdravstva. 

Na okruglom stolu govorit će psihologinja Mia Rogić, aktivistkinja iz udruge Roda - Roditelji u akciji Branka Mrzić Jagatić, te predsjednica udruge žena oboljelih od endometrioze Ja sam 1 od 10, Zorica Martić. Razgovor će moderirati Marija Trcol

Službeno otvorenje festivala počinje u 18.30 sati na Korzu ispred Radio Rijeke. Publika i prolaznici moći će pogledati performans 'Ja nisam luda' umjetnice Nike Rukavine, koji je  baziran na svjedočanstvima žena oboljelih od  endometrioze i njihovoj borbi sa zdravstvenim sustavom. Na otvorenju će također bubnjati aktivistička bubnjarska sekcija Feministički tamburaški front, te će se moći pogledati festivalski program, popiti piće i uzeti svoju festivalsku majicu. 

Za kraj prvog dana u Book caffeu Dnevni boravak u 20 sati održava se Pub kviz I trivia krvari! Kviz spaja najrazličitija područja; od umjetnosti i znanosti, preko povijesti do filma, a sve to kroz prizmu - menstruacije i ženskog užitka. Prijave timova od maksimalno četiri osobe odvijat će se na početku samog događaja, a pobjednički tim očekuju vrijedne nagrade brendova LELO i Intimina. 

Festival se nastavlja tijekom cijelog vikenda na brojnim lokacijama u gradu, a svi programi su u potpunosti besplatni za posjetitelje. 

Vaša reakcija na temu