Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Svjetski dan glazbe u Splitu: Čarobna noć prvog dana ljeta!

Svjetski dan glazbe u Splitu: Čarobna noć prvog dana ljeta!

Predivna razglednica poslana je u svijet s punih gradskih ulica zahvaljujući dobrom ritmu koji je odzvanjao istovremeno s pet lokacija

Kako je bilo u Splitu za Svjetski dan glazbe obilježen prvog dana ljeta možda najbolje svjedoči poruka Noe s početka Rive u srijedu navečer.

- Lijepo je danas na dan glazbe ovdje, da je barem svaki dan ovako - ispalio je iskreno na kraju nastupa.

Bila je to zaista jedna od nezaboravnih noći u centru Splita, bez pretjerivanja, predivna razglednica poslana u svijet s punih gradskih ulica zahvaljujući dobrom ritmu koji je odzvanjao istovremeno s pet gradskih lokacija u organizaciji Hrvatske glazbene unije Split.

Glazbenici na trgovima, neposredno uz publiku koja ne štedi dlanove, pjeva, pleše i u isti mah 'pametnim telefonima' snima da zabilježi čarobne trenutke s pet gradskih lokacija. A da će i ova, sedma godina, biti posebno upamćena bilo je jasno čim je  Gradski orkestar Stolac 'promenadom' označio start s Marmontove preko gradskih ulica.

Ispred Stare gradske vijećnice pažnju su plijenili Mješovita klapa Ćakula, Ženski vokalni sastav Rusula, Mješovito-pjevačko društvo Mirta, Gradski harmonikaški orkestar HKUD Dinara - Livno
te Gradski mandolinski orkestar Sanctus Domnio.

Vrhunac je svakako bio nastup Livnjaka, nisu im dopuštali otići, a poseban trenutak je svakako bio kada se harmonikaški orkestar ustao i plesao s publikom.

Ljubav Splita i HKUD Dinara iz Livna bila je jasna i prošle godine kada su prvi put nastupili na Svjetski dan glazbe na Pjaci. Umjetnički ravnatelj i dirigent Mladen Jelović nije krio oduševljenje. Simpatično je rekao da je zahvalan na nastupu na Svjetskom danu glazbe jer je to predivna mogućnost da se zavole Split i HKUD Dinara.

- Prošle godine nam je bilo odlično, ove još bolje. Lijepu feštu na Pjaci smo napravili s publikom, oduševljeni smo. Čast nam je sudjelovati na ovakvoj manifestaciji - podijelio je dojmove Jelović napominjući značaj obilježavanja Svjetskog dana glazbe.

Za mnogobrojne koji vole nježniji ritam prvog dana ljeta, nešto niže od Pjace, na Mihovilovoj širini romantiku su budila 'dua'. Duo Brač, Duo Mia&Joe, Duo Transacoustic i Duo Ivo&Vlasta su zaslužni za 'sentiše' i osjećajnije ritmove.

Na početku Rive mnogobrojni su guštali uz taktove koji su im priuštili Željko Mazavac, Poludi, Afterfire, Produžni kabel, 058, Pink Panther, Jukebox i Noa.

Guštali su izvođači, jednako kao i publika, kako nam je otkrila Izabela Martinović, pjevačica Jukeboxa.

- Predivno! Prekrasna je stvar što se Svjetski dan glazbe obilježava u Splitu, na svakom kantunu je glazba i daje se važnost ne samo onome što je meni važno nego i ljudima, divno je vidjeti ovaku ispunjenu Rivu i ljude koji guštaju. Ne možete ostati ravnodušni na te taktove... - rekla nam je Izabela.

Ljubitelji alternativnog i žešćeg ritma došli su na svoje ispred Doma mladih gdje su 'prašili' The Booster band, The Heaps,  Ekskurzija Poljoprivredne škole, Extender i Tri cheri.

Razloga za zadovoljstvo tradicionalnom manifestacijom koja iz godine u godinu budi sve više interesa ima tajnica HGU-a Split Ivana Gutović Čičo.

- Split je jos jednom pokazao da ima vrhunske glazbenike. Doživjeti ovaj ugođaj na pet kantuna je zapravo prekrasno,  za oči, uši i dušu - ustvrdila je  Gutović Čičo na kraju posebne večeri u Splitu.

Vaša reakcija na temu