Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U četvrtak se otvara izložba 'Ljeto. Dokolica.' u galeriji Praktika

U četvrtak se otvara izložba 'Ljeto. Dokolica.' u galeriji Praktika

Tonči Kranjčević Batalić autor je i voditelj umjetničko-istraživačkog projekta Cruising ekspedicije iz kojeg je proizašao i ovaj događaj

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika, koja djeluje u Domu mladih, 18. veljače u 20 sati otvara se izložba queerANarchivea pod nazivom 'Ljeto. Dokolica.', a moći će se razgledati do 25. veljače radnim danima od 18 do 21 sat.

Izložba je rezultat je druge faze umjetničkog istraživanja prostornih praksi svakodnevnice jedne specifične urbane zajednice, one muškaraca koji traže seks s drugim muškarcima, istraživanja koje ima za cilj mapiranje i valoriziranje cruising kulture. Nakon prošlogodišnjeg fokusa na štajge, gradske zelene površine tj. parkove koji su upravo kroz prakse njihovih korisnika postali specifični prostori formiranja i realiziranja jedne zajednice, ovom izložbom zalazi se na teritorij plaža. Osim specifične zajednice koja se okuplja na tim mjestima veza utvrđena između parkova i plaža jest dokolica. Sociološko istraživanje provedeno u sklopu projekta upravo dokolicu, u obliku koji tu nalazimo, prepoznaje kao ključnu za formiranje identiteta kako pojedinaca tako i zajednice koja se tu okuplja. Dokolica je kroz istraživanje prepoznata kao mjesto slobode, izbora, samoodređenja i životnog ispunjenja. Tako koncipirana dokolica približava se poimanju iste od strane situacionista koji je ne vidi kao besposličarenje već kao antipod spektaklu tj. konzumerizmu.

U vrijeme kako normalizacije LGBT zajednice pod okriljem neoliberalnih politika, tako i potpune komodifikacije slobodnog vremena koja se u urbanizmu manifestira vrednovanjem prostora isključivo kao ekonomskog resursa, ova izložba podsjetnik je na važnost same dokolice i prostora na kojima se ona realizira kao prostora kritike i propitivanja normativnih identiteta, prostora produkcije i reprodukcije drugog i drugačijeg, prvenstveno  u odnosu na dominantno društvo spektakla, bilo na individualnom, bilo na kolektivnom nivou. Video zapisi i fotografije nastali u sklopu promatranja, u galerijski prostor prenose slike i zvukove jedne divlje gradske plaže. Mjestimično pojavljivanje čovjeka u tim slikama otkriva da se radi o zabilješkama prostornih praksi jedne zajednice te upućuje na ranije utvrđene veze prostora, dokolice i identiteta. 

O autorima

Tonči Kranjčević Batalić autor je i voditelj umjetničko-istraživačkog projekta Cruising ekspedicije iz kojeg je proizašla i ova izložba. Od 2010. koordinator je Kolektiva za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture - queerANarchive te je realizirao niz umjetničkih i kustoskih projekata s produčja queer kulture. Kao kustos djeluje i u sklopu platforme NMG gdje vodi program NMG@PRAKTIKA. Član je strukovne udruge HULU Split.

Diana Magdić kao aktivistica bavi se pravom na grad i valorizacijom arhitektonske baštine moderne. Djeluje kroz Udrugu Teserakt za interdisciplinarna istraživanja. U sklopu projekta Cruising ekspedicije provela je sociološko istraživanje na kojem se temelji ova izložba. 

queerANarchive je kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulutre koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice kustoskim, umjetničkim i edukativnim programima bavi se partikularnostima queer kulture. Programom queerIZLOŽBE otvara queer diskurs u gradu Splitu. Kolektiv je član Platforme Doma mladih u Splitu. Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid (2013.). Activist in Residence u Visbiju u Švedskoj (2014.) i međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.).  

O NMG

NMG - Novomedijska galerija međunarodna je kustoska platforma usmjerena na istraživačke projekte vezane uz problematike aktivnog sudjelovanja u suvremenom društvu koji se rezultiraju kroz kustoske koncepte, intermedijska događanja, međunarodne novomedijske suradnje te kreiranjem novih medijskih projekata. Unutar platforme realizira se program NMG@PRAKTIKA . Ciklus je to samostalnih izložbi mladih umjetnika iz Hrvatske i iz inozemstva u Galeriji Praktika u Domu mladih u Splitu. Ovo je četvrta godina ciklusa kroz koji je dosad realizirao više od dvadeset samostalnih i skupnih izložbi mladih umjetnika. Kroz nove medije i eksperimentiranje s različitim formama umjetničkog izražaja izložbe problematiziraju aktualne teme suvremenog društva. Ovaj ciklus izložbi tako ne samo da pruža uvid u najnovije umjetničke prakse, već i odabirom autora aktivno sudjeluje u pozicioniranju suvremene umjetnosti kao kritičkog faktora naspram društvene stvarnosti.

KUSTOS: Tonči Kranjčević Batalić

DIZAJN: Nikola Križanac

KUSTOSI PROGRAMA NMG: Natasha Kadin, Tonči Kranjčević Batalić, Tina Vukasović

POSTAV IZLOŽBE: Tihana Mandušić

Vaša reakcija na temu