Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SPLIS'KI KRNJEVAL Spaljen Krnje Podkurnjak, pročitajte suđenje i šentencu

SPLIS'KI KRNJEVAL Spaljen Krnje Podkurnjak, pročitajte suđenje i šentencu

Pleme Karepovac se spustilo na Rivu, a u centru grada ne nedostaje ni super junaka ni klaunova

00.02 - Zabava pod maskama uz plesni rave ritam s Gata sv. Nikole seli u klub Central.

23.43 - Krnje Podkurnjak je otišao u dim.

Pročitajte suđenje i šentencu ovogodišnjeg Spli'skog krnjevala.

Sudac:

- Svečani, miomirisni, nezagađeni, nezamućeni, nekorumpirani, pravno izgrađeni Sud splitskoga Krnjevala na svome zasjedanju odlučio je prid maškare našega Grada izvesti ovde rečenoga Krnju Smrdljivoga, Zamućenoga, Korumpiranoga, Bespravnoga, Borožderca Podkurnjaka i prid svima vama sudit mu i prisudit za sve šporkarije koje je kroz prošlu godinu učinija na štetu priplašenih i zatrovanih građana naših kojima je puna pipa njegovih zlodjela i gadosti!

Iznit ćemo samo mali dil njegovih gadosti koje su dovele do sveopće histerije na našin uicama i po našim mobitelima  i uključno s tim do panike u našin malin mozgovima.

Za svjedoke pozivamo, pod:

a) Priju iz Krnjevine koja je čula sve šta se govorilo na tajnome sastanku u Krnjevini di je Krnje iznija svoj smrtonosni plan za naš Grad i svojin izmeton, da ne rečemo govnima, otrova cili zrak od čega još uvik rigamo i ne možemo sušit robu

b) Tetu od suside sa Nehigijenskoga zavoda čija je jetrva povirila u sakrivene papire di sve piše o tome kako je ovde rečeni Krnje Podkurnjak ulija otrove u našu riku Jadno, i tako nas ostavile žedne i bolesne, pa su nan otpadali zubi i kosa, a bilo je i dosta infetanih

c) Malu iz kafića Do, koja je od pijanoga Krnje čula kako svaku noć  luta po Marjanu i polije po šumi svoju pišotinu od koje se sušu bori i tako gnjijaju pluća grada, a sve u suradnji s drugooptuženin Vepron Špiron s Marjana – u bijegu - kojemu je obeća fotelju gradskoga šefa za kulturu i društvene djelatnosti a njegovoga maloga praščića stavit za šefa teatra najmanje za dva mandata

Dolaze svjedokinje:

1. Tužitelj : Prijo pod A - recite nam šta ste vi čuli i vidili, kako je to ovde privedeni Krnje zagadija splitski zrak i onemogućija nan da živimo u našoj zimskoj dosadi, pristravija nas i zadavija?
Prija A: Ništa ja nisan vidila, meni je rekla kolegica. Uostalom, zrak je ka šta možete pomirisat skroz čist!

2. Tužitelj:  Teto od suside pod B sa Nehigijenskoga: svima nan ovde recite kako je rečeni i optuženi Krnje zagadija splitsku vodu više nego šta je inače zagađena?

Teta od suside B: Ne znan ja ništa, dobila san poruku, šta ja znan. Moja dica piju vodu!

3. Tužitelj:  Mala iz kafića Do izjasnite se o čemu ste čuli da razgovaraju pijani Krnje Podkurnjak i njegov kompanjon Vepar Špiro – u bijegu - za šankon, ono o pišanju pod borima koji se suše?
Mala iz kafića do:  Ništa ja nisan čula ni vidila, koji dokaz? Oćete da dobijen otkaz? Cila familija mi je u Njemačkoj, a ja san sama ovde, ne znan ja ništa, ništa!
Sudac: Astiii, koje svjedokinje! Šta je vama?! Jeste vi skroz popizdile? Koje je ovo suđenje – luđenje? Ovo nije proces nego eksces. A ko je onda napravija paniku u gradu ako niste vi? Ko je ljude zaludija nego vi i takvi ka vi. Svi smo čuli da smrdi, svi smo njušili da je voda zagađena, svi popili priču o borima s Marjana. Sad niko ne zna ništa! Znaš šta, budemo li morali pustit Krnju, bome ćemo vas optužit. Ben ti paškare i maškare - neko mora gorit! Recite ko je? Ko? Kiša će, ladno mi je, ništa nisan popija, oću zapalit! Govorite!

Sve tri:

- Nismo miii. Poruke su! Pustite nas na miru, počeja nan je Big Brother, mi bi doma!

Sudac:

- Onda priznajte - ko je? Ko je sve ovo šporka, zagadija, osušija?
Sve tri šuteći pokažu prstom na Krnju.

Sudac:

- Tužitelju, šta ovo znači?

Tužitelj :

- Da nekoga moramo zapalit. Neko mora bit kriv. Ne mogu bit svi krivi.

Sudac:

- Ajmo, puši mi se, zima, a mi smo se ovde uspizdili. Znači – gradele. Znači – Krnje. Znači Podkurnjak rečeni Borožer Smrdljivi i Zamućeni. Škovaca od Krnje. Kriv je.

Kriv je ka krivi bor, ka krivi mulac od matere mulice.

I to za sve ono šta smo prije naveli a čulo se od rečenih gospoja Prije, Suside i Male. Sve šta su one čule i vidile i mi smo svi vidili i čuli, sve imamo napismeno na porukama i na mobitelima. Šta više triba balit i gubit vrime.

Podkurnjak je izija bore, izija je nas, izija je naše živce, otrova nas je, usmrdija i zagadija!

A najveća i najstrašnija kazna na koju će bit osuđen je da ga konačno, jednom i zasvagda – razvrstamo! Reciklirat ćemo ga na sastavne dijelove: na vodik i kisik, na dioksid, da od njega ne ostane ni traga ni glasa i da naše glave konačno očistimo straha i nervoze i prodišemo punin plućima, a onda idemo, čisti i zdravi na lokačinu i žderačinu. Obavezno svi na sebe parfeme i mirise razne. Nikad više smrada.

Onoga drugoga lupeža, Prajca Špira kad uvatimo na Marjanu razvrstat ćemo na but, plećku, rebra i ostalo i osudit ga na pašticadu.
Ima li javnost šta za reć? Nema.

Vodite Podkurnjaka – u vatru s njin!

23.00 - Polako se formira Povorka, s Pjace preko Voćnog i Rive do Gata sv. Nikole.

22.20 - Opća opasnost na Rivi.


22.33 - Na Rivi je ipak na kraju možda najbolja atmosfera za što se pobrinula Opća opasnost.

21.54 - U Split su došli i pripadnici američke vojske iz 1944. godine.

- Čuli smo da ovde još traje Drugi svjetski rat, pa smo došli vidit kako pomoć - kaže nam splitski trojac.

21.07 - Zadnjeg dana krnjevala u centru grada se atmosfera tek zahuktava. Uz pjesmu i ples zagrijavaju se Splićani dok se isčekuje da Krnje plati za sve grijehe na tradicionalnom mjestu na Gatu sv. Nikole.

Prema onome što smo vidjeli, mahom je za maske inspiracija Karepovac, ali ne nedostaje ni super junaka ni klaunova.
Pažnju je plijenila skupina prijatelja koji su izabrali biti 'Pleme Krepanovac'.

Veseli i raspoloženi pokazali su nam neka od kreativnih imena koja su izabrali, Ona koja gleda na daljinu,  a ona koja ne vidi na blizu,  Ona koja ne sjedi jer je ona koja rinta, Ona koja ne pegla, Ona koja sve vidi, Konj koji grinta...A tu je naravno i poglavica u originalnom odijelu dopremljenom ravno iz Amerike.

Ekipa je tradicionalno na maškarama, lani su bili primjerice hipijevci. Uz njih i s njima je, priznajemo, baš veselo.

Nasmijali su nas i prijatelji isprid banke, svatko u svojoj masci, a Onaj otrovni nam je na upit vole li inače biti dio splitskog krnjevala ispalio:

- Kako ne, svaku subotu na Rivi najviše, toliko maškaranih nigdi nema!

Kako je vani i prohladno, dosta Splićana se grije po kafićima.
 

Vaša reakcija na temu