Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zatvorene 72. Dubrovačke ljetne igre

Zatvorene 72. Dubrovačke ljetne igre

Operne zvijezde i simfoničari uz mo. Repušića u veličanstvenoj završnici festivala

72. Dubrovačke ljetne igre zatvorene su sinoć, ispred Katedrale veličanstvenom opernom galom na kojoj su nastupile pjevačke zvijezde, koloraturna sopranistica Diana Damrau i bas Nicolas Testé, s mladim tenorom Rokom Radovanom i Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestraIvana Repušića nakon čega je uslijedila kratka ceremonija u sklopu koje je Gloria Dubelj govorila stihove Milana Milišića, a dubrovački glumci i glazbenici, složili i do sljedećeg ljetapospremili zastavu Libertas uz pjesmu La musica di notte, koju je i publika zapjevala sa solistima.

Veličanstvenu glazbenu završnicu koja će se zasigurno još dugo pamtiti obilježile su vrhunske interpretacije Diane Damrau, Nicolasa Testéa i Roka Radovana te sjajna izvedba Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod suverenim vodstvomfestivalskoj publici omiljenog maestra Ivana Repušića, koji svojom karizmatičnom i energičnom scenskom prisutnošću već godinama osvaja najviše pohvale kritike i publike. Pažljivo osmišljeni program sinoćnje operne gale koju je publika mogla pratiti i u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatske televizije, otvorila je predigra 3. činu opere Lohengrin Richarda Wagnera, skladba koja je zbog svog uzbudljivog i poletnog karaktera bila sjajan uvod ovako svečanoj prigodi. Diana Damrau koja već dva desetljeća nastupa na vodećim svjetskim pozornicama i oduševljava tumačenjima lirskih i koloraturnih sopranskih uloga te je redovita gošća Bavarske i Bečke državne opere, teatra La Scala, Pariške nacionalne opere i drugih, za svoj prvi izlazak na pozornicu ispred dubrovačke katedrale, odabrala jepjesme Ständchen (Podoknica) i Wiegenlied (Uspavanka) Richarda Straussa, inače jednog od najdražih skladatelja ove sopranistice koji je sastavni dio njenog Lieder repertoara. Njen se moćan i voluminozan glas savršeno stapao s orkestrom, a njezina dominacija pozornicom uz scensku uvjerljivost i zaigranost oduševljavala je publiku ispred Katedrale. Životni suputnik ove sopranistice, s kojim često dijeli i svjetske pozornice, francuski bas Nicolas Testé impresivno je izveo ariju Dalanda iz 2. čina Wagnerovog Ukletog Holandeza. Nakon njemačkih skladateljakoji se ne čuju tako često na festivalskim pozornicama, uslijedio je čeznutljivi Intermezzo iz opere Manon Lesacaut velikana talijanskog opernog verizma Giacoma Puccinija. Diana Damrau, festivalsku je publiku zatim počastila izvedbom arije Sì. Mi chiamano Mimì, iz Puccinijeve opere La Bohème, zasigurno jedne od najljepših i najpopularnijih sopranskih arija koja je u njenoj izvedbi bila jedinstven i nezaboravan doživljaj. Duet Adine i Nemorina Caro elisir iz Ljubavnog napitka Gaetana Donizettijas Damrau je izveo mladi tenor Roko Radovan, još uvijek student pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a njegov talent i glas te zaigrana izvedba dueta s Damrau osvojila je i očarala publiku.

Program je nastavio orkestar odsviravši Valcer iz opere Faust Charlesa Gounoda, a sjajna je bila i Testéova izvedba arijeSolimana Sous les pieds d'une femme iz opere Kraljica od Sabe, kao i arija Romea L'amour! L'amour! iz opere Romeo i Julija istog skladatelja u izvedbi Roka Radovana. Savršen krajnajavljenog programa bila je uvertira i arija Casta diva iz opere Norma Vincenza Bellinija. Damrau je ovu iznimno lijepu i prilično popularnu, ali i iznimno tešku, ariju izvela s lakoćom i profinjenošću kakva se rijetko viđa. 

Svaku je skladbu pratio gromoglasan pljesak, a posebno dugimaplauzom publika je glazbenike nagradila na kraju, pozivajući ih na poklon pojedinačno i zajedno više puta. U zahvalu, svo troje solista izvelo je glazbene dodatke, Nicolas Testé ariju Tatjaninog supruga iz opere Evgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskog, Roko Radovan ariju Dein ist mein ganzes Herz (Tvoje je cijelo moje srce) iz operete Zemlja smiješka Franza Lehara, nakon čega je Djevojke iz Cadiza Lea Delibesa, pitoresknu glazbenu minijaturu nadahnutu živošću španjolske luke u Cadizu, maestralno izvela Diana Damrau. 

Na pozornicu je potom izašla dramska umjetnica Gloria Dubelj koja je govorila dijelove iz više pjesama Milana Milišića, a kada je svo troje solista krenulo pjevati La musica di notte Đela Jusića, koju je posebno za ovu prigodu obradio Tomislav Fačini, i publika je, 'pod ravnanjem' maestra Repušića zapjevala. Iznimno je bilo čuti Dianu Damrau i Nicolasa Testéa kako stihove te antologijske pjesme Dubrovačkih trubadura pjevaju na hrvatskom jeziku. Članovi Festivalskog dramskog ansambla Doris Šarić Kukuljica, Perica i Maro Martinović, Branimir Vidić Flika, Romano Nikolić i Nikša Butijer te glazbenice Marija Grazio i Eva Šulić, iznijeli su rastvorenu zastavu Libertas, složili je uz posljednje taktove La musica di notte i spremili do sljedećeg, 73. izdanja Dubrovačkih ljetnih igara.  ​

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija te brojni sponzori Mastercard, HEP, Euroherc, ALH, ACI klub, Kraš i Croatia Airlines te donatori zaklada Caboga Stiftung, OTP banka i drugi, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.

Vaša reakcija na temu