Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pero Dragičević FOTOGALERIJA Tjedan marendi u Bolu prvukao zaljubljenike u dalatinsku spizu

FOTOGALERIJA Tjedan marendi u Bolu prvukao zaljubljenike u dalatinsku spizu

Traje do 27. listopada

U organizaciji Turističke zajednice Općine Bol, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-dalmatinske županije, od 21. do 27. listopada 2024. održava se Bol Gourmet Week. Već prvih par dana festivala pokazalo je da će tjedan dalmatinske marende u Bolu biti nezaboravno gourmet&wine iskustvo.

Udarni dan manifestacije bio je utorak, 22. listopada, kada su na radost svih ljubitelja dobre spize i šušura, mjesnom Rivom zavladali mirisi i okusi autohtonih delicija, prhkih i rahlih otočkih kolačića.

Održan je cooking show na otvorenom, za teću je bila 'zadužena' Srednja škola Bol predvođena profesoricom Adom Šeferagić i poznatim hrvatskim chefom Ivanom Pažaninom, domaćim TV licem i jednim od najvećih zagovaratelja dalmatinske spize. A spiza što su je spremili malo je reć’ da je bila dobra - stotinjak porcija pašte fažol na brujet planulo je u svega nekoliko minuta. No gastro uzbuđenjima tu nije bio kraj - kušali su se i savršeno mirisni brački medenjaci i mekane bolske cvite.

Tjedan dalmatinske marende u Bolu prilika da se za vrijeme trajanja festivala uživa u tradicionalnim dalmatinskim jelima u vrhunskim ugostiteljskim objektima: Taverna, Santo, Ranč, Argento, beach bar Noa i Vendetta by Vagabundo. Sve dane festivala naši će restorani nuditi dalmatinsku marendu po promotivnoj cijeni od 15 eura, što uključuje dnevnu ponudu jela i čašu domaćeg vina.

'Prvog dana festivala obišli smo bolske restorane i uživali u pravoj rapsodiji ukusa. Naša prva štacija bila je restoran-beach bar Noa, na samoj plaži. U prekrasnom ambijentu restorana, dočekao nas je ljubazni domaćin David Vukota i veselo osoblje. Kušali smo janjeći dolce garbo s palentom, lešo janjetinu u salsa umaku, vrhunski tuna steak na žaru s krumpir salatom, s čašom domaćeg vina. Predvodnik gastro patrole, Ivan Pažanin bio je oduševljen načinom pripreme namirnica i ukusima jela.

U samom centru Bola posjetili smo restoran Vendetta by Vagabundo, te uživali u pravoj fusion kuhinji, koja je uistinu za ovu prigodu spojila različite kulinarske elemente iz dviju kultura. Oduševila nas je primjena bračkog varenika, tradicijskog proizvoda otoka Brača s tartarom od Tune i kozicama u tempuri. Sve se skupa upotpunilo s čašom vrhunskog crnog bračkog vina.

Restoran obitelji Santo, smješten je samom u centru Bola, uz predivan pogled na more i otok Hvar nudi niz tradicionalnih dalmatinskih specijaliteta, jela od ribe i plodove mora. Našeg kulinarskog znalca Ivana Pažanina oduševila je priča o obiteljskoj tradiciji restorana a za ovu prigodu kušao je brujet od mišane ribe s palenton i hobotnicu u šugu s njokima. Domaća vina restorana ocijenio je izvrsnim', opisuju organizatori.

Tradicijska bračka kuhinja i moderno kulinarstvo prepoznatljivost su restorana Taverna Riva, u samom centru na bolskoj rivi. Ljubazni domaćin Josip Eterović upoznao je goste s ponudom jela u tjednu marendi: Bakalar bjanko, janjeće tripice, tripice od grdobine s pulentom, janjetina s bižima i krumpirom, brudet od morskog pasa i raže s pulentom, dalmatinska pašticada s njokima samo su dio ponude restorana taverna u tjednu marendi. Ako toj ponudi još pridodate domaću rožatu i kraljicu bračkih delicija tortu Hrapoćušu, dodatnih razloga za posjet ovoj ukusnoj štaciji ne trebate.

Još jedna bolska štacija koju nikako ne smijete zaobići je restoran Argento, prepoznatljiv po ponudi gotovih jela - marendi tijekom cijele godine. Ako želite doživjeti potpuni užitak okruženja u kojem boravite, kušajte njihovu lokalnu i svježu hranu pripremljenu prema tradicionalnim receptima. Za tjedan marendi u Bolu pripremili su svakog dana nova dnevna jela, juneće polpetice u umaku od rajčice, pileći ragu s makaronima, pravu dalmatinsku pašticadu te brojna druga jela.

Još jedna gastro štacija koja je uključena u tjedan marendi je restoran Ranč, koji nudi odličan meni s naglaskom na dalmatinsku kuhinju. U ponudi tjedna gastronomije u restoranu Ranč su dnevne marende i vrhunska domaća vina.

Vinarija Stina u tjednu marendi nudi popuste od 15 i 20 % na vina Stina Opol i Stina vugava

U popodnevnim satima održano je i Državno i međunarodno natjecanje barmena, a restoran Vendetta bio je domaćin atraktivnog finala na otvorenom!

Vaša reakcija na temu