Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FILIPOVIĆ NA SASLUŠANJU: Jedna od najvećih grešaka je prodaja Ine

FILIPOVIĆ NA SASLUŠANJU: Jedna od najvećih grešaka je prodaja Ine

'Pokušavamo izvući maksimum kako bi zaštitili građane'

Ministar Davor Filipović danas je na saslušanju pred Odborom za gospodarstvo. 

'Moram reći da sam se odazvao u najkraćem mogućem roku, i među ostalim zato što je poziv uputila Mrak Taritaš jer mi smo stari kolege iz zagrebačke Skupštine. Pokušat ću odgovoriti na sva vaša pitanja. Govorit ću o ovih šest mjeseci u kojima sam ministar', kazao je, javlja HRT

'U startu ću reći da mislim da je jedna od najvećih grešaka hrvatske politike bila prodaja Ine. Sada smo u situaciji u kakvoj jesmo i pokušavamo izvući maksimum kako bi zaštitili građane', kazao je. 

Potom je govorio o novim članovima Uprave. Kazao je da su kriteriji za odabir članova Uprave bili izvrsnost i stručnost.

- Oni su tamo šest mjeseci. Djeluju u okviru Uprave, a Uprava je kolektivni organ koji podliježe Zakonu o trgovačkim društvima. Oni trebaju štititi interese kompanije i mi im ne možemo davati upute što i kako trebaju raditi. Oni će raditi na promjeni modela korporativnog upravljanja koji je nužno promijeniti, izjavio je Filipović. Imali smo situaciju da se dogodio ogroman korporativni skandal jer sustav upravljanja u Ini ne fukncionira', dodao je.

Kratkoročni i dugoročni plan u vezi s Inom

'Kratkoročni plan je promjena modela korporativnog upravljanja da se upravljanje u Ini dovede u okvire zakona o trgovačkim društvima', rekao je Filipović.

Dugoročni plan je maksimalna zaštita hrvatskih građana i hrvatskih interesa u Ini', kazao je i dodao da neće sada govoriti o detaljima. 

Govoreći o događanjima u Ini u posljednjih šest mjeseci rekao je da je Vlada RH donijela je odluku da se sve raspoložive količine plina moraju prodati HEP-u, a HEP ih dalje prodaje hrvatskim bolnicama, školama, vrtićima. 

'Na taj smo način stabilizirali velike poremećaje u opskrbi plinom koji su se mogli dogoditi. Ini smo naložili povećanje proizvodnje plina za 10%', kaže Filipović.

Istaknuo je i da je smijenjena cijela Uprava nakon skandala koji se dogodio te da je to prva poruka koju je premijer poslao.

Opskrba naftnim derivatima

'Što se tiče opskrbe naftnim derivatima vidite da kontinuirano interveniramo na tržištu kako bi cijena bila prihvatljiva svim građanima i poduzetnicima. Radi intervencija Vlade cijena dizela je skoro 2 kune jeftinija nego što bi bila da nema tih intervencija', kazao je Filipović. 


Vaša reakcija na temu