Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Marko Lopac Glas poduzetnika na Weekend Media Festivalu

Glas poduzetnika na Weekend Media Festivalu

'Svi smo prolupali'

Udruga Glas poduzetnika (UGP) i ove se godine aktivno uključila u organizaciju panel rasprava na Weekend Media Festivalu, a panel pod nazivom 'Svi smo prolupali' napunio je dvoranu do zadnjeg mjesta. Rasprava se bavila jednim od najaktualnijih izazova suvremenog poslovnog svijeta – burnoutom i očuvanjem mentalnog zdravlja na radnom mjestu. Moderatori i članovi UO i NO UGP-a, Aco Momčilović i Dražen Oreščanin s panelistima su razgovarali o uzrocima stresa, posljedicama burnouta i praktičnim savjetima za prevenciju mentalnog izgaranja.

U današnje vrijeme kada svi teže izrazito visokim ciljevima, često doživljavaju neuspjeh jer su ti ciljevi nerealni pa dolazi do burn outa. Tanja Grahovac Juretić, doc. dr. sc., klinička psihijatrica, istaknula je važnost prepoznavanja ranih znakova burnouta: 'Burn out može trajati godinama, a da osoba uopće ne vidi problem i ne prepoznaje simptome, a pritom funkcionira u svim sferama života. Tek kada funkcioniranje počne opadati, kada se jave psihičke smetnje poput nesanice, tjeskobe, blažih depresivnih epizoda, tek tada osoba osvijesti da nešto nije u redu'.

Kristina Ercegović, serijska poduzetnica, osnivačica Zaokreta i CEO of zeneinovac.com, podijelila je svoje iskustvo iz svijeta poduzetništva: 'Ono što je kod poduzetništva specifično jest što se mi poduzetnici identificiramo kroz svoju tvrtku i poistovjećujemo s njom, pa se često dogodi da smo robovi svog posla. Posao treba biti dio naših života, a ne cijeli naš život'.

Tanja Jurin, doc. dr. sc., klinička psihologinja istaknula je kako i seksualne aktivnosti mogu pripomoći u otklanjanju stresa: 'Nekome su seksualne aktivnosti upravo ono što ih relaksira i ono što im služi da otpuste sav nakupljeni stres, dok drugima seks može odmoći jer na nisu mirni i dobro sami sa sobom, pa se događa i da partnerski odnos pati'.

Bruno Šimleša, sociolog, pisac i kolumnist, podsjetio je publiku na važnost pravovremenog odmora od rada: 'Bateriju treba napuniti onda kad smo na 70-80%, a ne kad smo na 10-20%. Ako ti svoj uspjeh plaćaš svojim unutarnjim mirom i svojim zdravljem, onda je to za tebe previše'.
Burnout nije prolazna faza, već ozbiljan problem koji utječe na poslovne rezultate i kvalitetu života poduzetnika i zaposlenika, što su panelisti jasno istaknuli kroz svoje izlaganje. 

Panel 'Svi smo prolupali' još jednom je potvrdio važnost svakodnevnog rada na mentalnom zdravlju na radnom mjestu i podsjetio sve prisutne da je u redu potražiti profesionalnu pomoć onda kada osjetimo da nam je potrebna. 

Kristina Ercegović šaljivo je zaključila iz vlastitog iskustva da svakom poduzetniku treba jedan dobar računovođa, dobar odvjetnik i jedan psihoterapeut.

Weekend Media Festival još se jednom pokazao kao sjajna platforma za otvaranje važnih tema, a UGP je, kao i uvijek, dao svoj doprinos u poticanju pozitivnih promjena u poduzetničkom kontekstu.

Vaša reakcija na temu