Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HVZ/Ilustracija Božinović o poplavama: Preko Mehanizma unije za civilnu zaštitu pratimo stanje i spremni smo odgovoriti na zahtjeve za pomoć

Božinović o poplavama: Preko Mehanizma unije za civilnu zaštitu pratimo stanje i spremni smo odgovoriti na zahtjeve za pomoć

Uputit će se žurna pomoć Češkoj

Na 26. sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o pripremi i provedbi mjera obrane od poplava na vodnom području Dunava te istaknuo:

'Što se tiče Ministarstva unutarnjih poslova, ono putem Ravnateljstva civilne zaštite, aktivno sudjeluje u praćenju i koordinaciji pomoći pogođenim zemljama srednje i istočne Europe koje su suočene s katastrofalnim poplavama. Preko Mehanizma unije za civilnu zaštitu pratimo stanje i spremni smo odgovoriti na zahtjeve za pomoć', kazao je Božinović.

Poplave su najviše pogodile Austriju, Češku, Slovačku, Rumunjsku i Poljsku. Zabilježena su 23 smrtna stradanja, a više od 1.700.000 ljudi je tim poplavama pogođeno. Vodostaji rijeka, uključujući Odru i Dunav, i dalje prijete izazivanjem novih šteta.

Češka je zatražila pomoć putem Mehanizma unije za civilnu zaštitu na što su već odgovorile Slovenija i Belgija. Također, pet država članica među kojima su Njemačka, Mađarska, Poljska zatražile su aktivaciju Copernikus programa za mapiranje i procjenu šteta.

Europski centar za odgovor i koordinaciju prati situaciju i redovito izvješćuje o stanju. Aktivirana je i platforma integriranog političkog odgovora na krize koji služi za olakšavanje političke koordinacije među državama članicama.

  „Očekuje se da će više zemalja aplicirati za sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije kako bi se pokrile štete. Hrvatska nastavlja pratiti situaciju i surađivati s europskim partnerima kako bi pružila pomoć prema potrebi, a naša spremnost na solidarnost pogođenim zemljama ostaje čvrsta. Kapaciteti za pomoć stoje na raspolaganju', također je istaknuo potpredsjednik i ministar Božinović.

Obrazložio je i Prijedlog odluke o pružanju žurne pomoći Republici Češkoj, koja je 17. rujna zatražila pomoć Mehanizma unije za civilnu zaštitu zbog poplava koje su zahvatile regiju Moravsku, kojom prilikom je evakuirano više od 14.000 ljudi:

'Potrebni su odvlaživači zraka za sanaciju poplavljenih područja, stoga predlažem da Vlada RH kao izraz solidarnosti donese Odluku o pružanju žurne pomoći Češkoj u obliku navedenih odvlaživača u vrijednosti od 176.000 eura iz zaliha Ravnateljstva civilne zaštite, Ravnateljstva za robne zalihe i Hrvatskog crvenog križa. Za organizaciju slanja pomoći zadužilo bi se Ministarstvo unutarnjih poslova. Hrvatska, kad god je u mogućnosti, pruža pomoć zemljama ugroženim katastrofama, pogotovo pokazujući solidarnost i suradnju s partnerima u Europskoj uniji', zaključio je potpredsjednik i ministar Božinović.


Vlada Republike Hrvatske prihvatila je predloženu Odluku o pružanju žurne pomoći Republici Češkoj.

Vaša reakcija na temu