Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/HRT Profesor ustavnog prava: Poništavanje izbora bilo bi pogrešno

Profesor ustavnog prava: Poništavanje izbora bilo bi pogrešno

Mato Palić kaže kako Milanovićeva ostavka ne može anulirati neustavno ponašanje

Ustavni stručnjak Mato PalićHRT-ovoj emsiji 'U mreži prvog' osvrnuo se na veliku količinu disonantnih tonova unutar pravne struke gdje se svi ne slažu s upozorenjem USUD-a koji predsjedniku Milanoviću brani da bude mandatar, čak i ako da ostavku.

'To je upozorenje USUD-a, odnosno upozorenje i priopćenje. USUD nije donio odluku niti rješenje. Jednako kao i sredinom ožujka, kad je donio prvo upozorenje. Sadržaj upozorenja obvezuje one na koje se odnosi', rekao je.

'Njemu se ne može povjeriti mandat za sastav Vlada, niti može biti izabran za predsjednika Vlade u Saboru', nastavio je.

Ustvrdio je kako učinak ostavke 'ne može anulirati neustavno ponašanje'.

'Sve štima, stvar je u sljedećem. Ljudima nije jasno, zašto sada, ako bi podnio ostavku - više ne bi mogao biti mandatar. Učinak ostavke ne može anulirati neustavno ponašanje koje je trajalo u prethodnom razdoblju', dodao je.

Govoreći o aktivnostima predsjednika Milanovića i prigovorima na obrazloženje USUD-a, Paliću je simptomatično i što je PRH licitirao s imenima mogućih ministara.

'Prigovora na obrazloženje je bilo i kada je doneseno prvo upozorenje. Nije jasno razgraničeno što predsjednik smije, a što ne. Međutim, meni osobno je sve dovoljno jasno. Jedino je nejasno je zbog čega je PRH mislio da USUD neće ponovno reagirati. Imali smo nekoliko različitih situacija gdje je rekao da će biti premijer. Govorio je i tko bi mogli biti ministri u Vladi itd. Očito da je prešao tu granicu i USUD se u novom upozorenju fokusirao na njega', kazao je.

'Nisu išli na najdrastičniji način poništavati izborne rezultate. To bi bilo izuzetno pogrešno da USUD jednim potezom poništi volju birača. Time bi bile kažnjene stranke i drugi sudionici koji svojim ponašanjem nisu išli izvan zakonskih i ustavnih okvira', dodao je.

Vaša reakcija na temu