Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash STRUČNJAK ZA SIGURNOST 'Hakeri odabrali lošu metu, KBC Zagreb nema novca ni za lijekove'

STRUČNJAK ZA SIGURNOST 'Hakeri odabrali lošu metu, KBC Zagreb nema novca ni za lijekove'

Oglasio se i Beroš

Zlatan Morić, stručnjak za kibernetičku sigurnost, razgovarao je s N1 o hakerskom napadu na KBC Zagreb.

Podsjetimo, hakerska skupina LockBit 3.0 preuzela je odgovornost za iza napada na KBC Zagreb te traže otkupninu, navodeći da bolnica ima rok do 18. srpnja za uplatu otkupnine, no nije navedena njezina visina.

Morić tvrdi da je KBC Zagreb loša meta te je objasnio zašto. 'Hakeri su izabrali lošu metu. Nemaju novaca da plate lijekove, a sad bi trebali platiti otkupninu za nešto.'

'Nećeš napasti nekog tko na računu nema novaca, kako će ti platiti', dodao je Morić.

Prema dosadašnjim informacijama, hakeri su, između ostalog, uzeli podatke o pregledima, liječnička istraživanja, podatke o operacijama, o organima i donorima, podatke iz banke tkiva i o zaposlenicima. 'Podaci koje imaju su jako osjetljivi', navodi Morić.

Ministar zdravstva Vili Beroš je poručio da je stav Vlade 'da se ne razgovara s kriminalcima po tom pitanju', no Morić navodi kako su neke institucije i plaćale hakerima u ovakvim situacijama: 'I FBI je u povijesti platio'.

Vaša reakcija na temu