Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay  POBJEDA NA DOMAĆEM TERENU Leclercu Velika nagrada Monaca

POBJEDA NA DOMAĆEM TERENU Leclercu Velika nagrada Monaca

Krš na početku, uspavanka u nastavku

Charles Leclerc u svom je šestom pokušaju napokon osvojio domaću trku u Monacu. Startao je s prve pozicije, bio u vodstvu cijelo vrijeme, čak je u jednom dijelu utrke usporio kako četvorka na čelu iz Ferrarija i McLarena ne bi previše pobjegla Georgeu Russellu u Mercedesu, što bi otvorilo priliku četvrtoplasiranom Landu Norrisu da svrati u boks i s novim gumama opasno priprijeti Carlosu Sainzu na trećem mjestu.

Sličnu strategiju imali su i u Aston Martinu s Fernandom Alonsom koji je na 12. mjestu kočio cijelu kolonu kako bi njegov momčadski kolega Lance Stroll na 11. mjestu napravio dovoljnu razliku da na povratku iz boksa sačuva istu poziciju i s novim gumama napadne 10. mjesto i jedan bod. Možda bi se i dogodilo da dva kruga po povratku na stazu Strollu nije pukla guma.

Poredak je tako više-manje sačuvan do kraja, vodeća četvorka nije više ni morala svraćati u boks na izmjenu guma jer su taj posao obavili nakon prekida trke u 1. krugu. Ni petsto metara od starta Kevin Magnussen se pokušao provući pokraj Sergia Pereza, no nije uspio. Došlo je do kontakta, Perezov je Red Bull odbačen na bolid Magnussenovog momčadskog kolege Nice Hulkenberga, što je bio kraj trke za svu trojicu. U prvom krugu se iz nastavka natjecanja izbacio i Esteban Ocon zabivši se u momčadskog kolegu Pierrea Gaslyja. Na startu je došlo i do kontakta Sainza i vozača McLarena Oscara Piastrija. Sainz se s izbušenom gumom sklonio sa staze, no do ponovnog starta Ferrari je uspio osposobiti njegov bolid.

Red Bull tako odlazi s mršavom bilancom iz Monaca. Max Verstappen podbacio je u kvalifikacijama. Startao je sa šestog mjesta, na istoj poziciji je i završio utrku. Još gori je bio Perez, koji nije uspio proći prvi krug kvalifikacija, a potom je imao i nesreću da ga iz trke izbaci preambiciozni vozač Haasa.

Leclercu je ovo prva pobjeda nakon Austrije 2022. godine. Šesta u karijeri, prva ove sezone, prva na domaćoj stazi. Verstappen je i dalje u uvjerljivom vodstvu sa 169 bodova. Leclerc je drugi sa 138, Norris treći sa 113, a Sainz četvrti sa 108. Perez ima tek bod manje.

Red Bull i Ferrari vode ravnopravnu borbu u poretku konstruktora. Razlika je tek 24 boda. McLaren je treći sa 184 boda. Iduća trka se vozi u Kanadi za dva tjedna.

Vaša reakcija na temu