Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Novi korak ka tituli i priča o legendi koja potpisuje brojne naslove prvaka s Hajdukom!

Novi korak ka tituli i priča o legendi koja potpisuje brojne naslove prvaka s Hajdukom!

'Bijeli' su ostali neporaženi na još jednom teškom gostovanju

Hajduk je na današnji dan 1971. godine napravio novi korak ka tituli. U Mostaru su 'bijeli' protiv Veleža odigrali 0:0, a potučeni su svi rekordi posjete stadiona pod Bijelim brijegom, gdje se natiskalo 20.000 ljudi, od čega barem polovica hajdukovaca.

Imali su navijači Hajduka i neugodnosti po gradu, a naelektrizirana je bila atmosfera i na terenu, gdje je domaći BMV (Bajević, Marić, Vladić) pokušavao doći do punog plijena, ali nije uspio. Doduše, navijači Veleža su skočili u u 40. minuti, kada je Topić u padu glavom poslao loptu u mrežu, ali visoko u zraku je bila zastavica pomoćnog suca, što je izazvalo revolt domaćih. Hajduk je, pak, stvorio više prilika, a Nadovezina iz 83. minute je bila zicer, no njegov udarac je obranio vratar Enver Marić, najbolji pojedinac domaće momčadi.

Na naslovnoj slici ovog teksta su slavni vratar Vladimir Beara, koji je 1971. bio pomoćni trener, zatim trofejni predsjednik Tito Kirigin, te glavni trener Slavko Luštica Žiga, velika legenda 'bijelih' koja se premalo spominje u odnosu na doprinos u osvajanju Hajdukovih titula.

Luštica je za Hajduk odigrao 634 utakmice i postigao 86 golova. Bio je igrač slavne generacije koja je osvojila tri naslova prvaka Jugoslavije od 1950. do 1955. godine, a osvajao je i titule Banovine Hrvatske 1941., te prvenstva Hrvatske 1945. i 1946. godine. Na poziciji lijeve spojke je bio nezamjenjiv, a jedan je od rijetkih koji je s Hajdukom bio prvak kao igrač i trener.

Sezona 1970/71 je njegovo životno djelo, donio je 'bijelima' titulu nakon 16 godina, a cijelu sezonu se jako dobro nosio s poznatim amplitudama raspoloženja splitskog navijačkog puka, koji je u stanju u dvije utakmice proći put od oduševljenja do očaja.

Veliku je ulogu Luštica imao u izgradnji karijere Jurice Jerkovića. Zanimljivu nam je anegdotu ispričao tadašnji igrač Ante Ivković.

- Žiga je došao u svlačionicu i ispred svih mu rekao: 'Mali, igrat ćeš, tebe neće niko šest miseci minjat'. Sezonu prije nego što smo postali prvaci je Jurica 'propiva' na turneji u Americi. To je bila fantazija od igre. Jure je bio motor naprijed, a Holcer straga. Od Oblaka, koji je išao s nama kao gost iz Olimpije, smo učili agresiju na igrača. Prvenstvo 1971. smo osvojili na krilima Jurice jer je on donio  Hajduku tečnu igru, a sve se to dogodilo jer je Luštica u njega vjerovao.

Ivković je ispričao i jednu anegdotu iz sezone 1969/70, prve Luštičine na klupi.

- Igrali smo protiv Radničkog u Kragujevcu. Oni su bili 'napaljeni', tek ušli u ligu, a mi gubimo 1:0. Na poluvremenu sam skinuo dres, počeo prigovarati, kad se Luštica izerao na mene, ali nije me izvadio iz igre, već je mijenjao Mušovića, a meni samo promijenio stranu. U 15 minuta mi je Jerković gurnuo dva baluna u sprint i zabio sam dva gola. Ti si s Juricom bio bolji igrač, on je guštao igrati i razigravati, tu je bio najjači.

Eto koliko je struka bitna. Poznato je da je veliki Jerković bio pola godine i u RNK Splita, no kratak je put od posudbe do 'prve violine' na velikoj sceni kad imaš potporu s klupe. Luštica je velika Hajdukova legenda, preminuo je od moždanog udara 1992. godine, ali ostavio je neizbrisiv trag na jednoj od najljepših sezona u Hajdukovoj povijesti.

Velež - Hajduk 0:0

Mostar - stadion pod Bijelim brijegom. Gledatelja 20.000. Sudac: Rauš (Varaždin). 

VELEŽ: Marić, Ristić, Prskalo, Čolić, Šestić, Pecelj, Topić, S. Halilhodžić, Bajević, Vladić, Ćorluka. Trener: Sulejman Rebac

HAJDUK: Vukčević, Džoni, Buljan, Hlevnjak, Holcer, Lemešić, Vardić, Jovanić (Boljat), Nadoveza, Jerković, Pavlica (Žutelija). Trener: Slavko Luštica


Ranije objavljeno:

Hajduk pobijedio, Stari plac ispratio igrače koncertom zvižduka 

POVIJESNA POBJEDA NAD LOKOMOTIVOM: Bili smo jednom najbolji, o nama su priče pričali

JERKOVIĆEV GOL: Hajdukov trijumf na najtežem gostovanju i optužbe bivšeg suigrača protiv Holcera

SLAVLJE U DERBIJU: Velika utakmica i tužan kraj Marina Lemešića

Nezadovoljni navijači Hajduka su prevrnuli tri automobila beogradskih registracija, a jednoga bacili u more! 

Nakon razočaravajućeg remija na Starom placu, Hajdukova uprava angažirala sportskog psihologa! 

Sa 'splitskim Peleom' stigla i gostujuća pobjeda protiv trenera kojega do danas nitko nije nadmašio po trajanju na Hajdukovoj klupi! 

EMOCIJE SU ZAJEBANE: Ivica Hlevnjak golom u 88. minuti raspametio 20.000 navijača na Starom placu! 

Vaša reakcija na temu