Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO: Njega se najviše slavilo, još jednom se pokazalo koliko je u nogometu važan kontinuitet

VIDEO: Njega se najviše slavilo, još jednom se pokazalo koliko je u nogometu važan kontinuitet

Priča o omiljenom treneru koji gaji atipičan nogomet za Apeninski poluotok

Slavlje Atalante nad Bayer Leverkusenom (3:0) u finalu Europske lige najveći je pothvat u povijesti kluba iz Lombardije. Ne samo da su uvjerljivo zaustavili neporaženi stroj Xabija Alonsa, osvojili su svoj prvi europski trofej, a ako ne računamo titule nižih liga, drugi sveukupno. Najveće zasluge za to ima Gian Piero Gasperini, talijanski stručnjak koji je u Bergamu napravio pravu renesansu. Od momčadi kojoj je cilj bio opstanak u Seriji A stvorio je prvaka Europske lige, a kako mu je to pošlo za rukom nevjerojatna je priča.

U lipnju 2016. godine Gasperini je postao novi trener 'božice'. Već je tad ovaj talijanski stručnjak imao mnoštvo iskustva. Trenirao je nekoliko mlađih uzrasnih kategorija u Juventusu, zatim u prvoj momčadi Crotone, Inter Milan, Genou u dva navrata, te Palermo. U  tim je klubovima ostvario neke uspjehe, kao što su promoviranje Crotonea u Seriju B ili Genoe u Seriju A, ali nije osvojio niti jedan trofej. Gasperini je tog ljeta došao u klub kojem je glavni cilj bio preživljavanje u Seriji A, a sve više od toga nezamisliv uspjeh.

Atalanta je u njegovoj prvoj godini jako loše ušla u sezonu. Izgubili su četiri od prvih pet utakmica, ali Gasperinija to nije obeshrabrilo, već je ustrajno nastavio s implementacijom svoje nogometne filozofije. Atalanta se odrekla defanzivnog stila igre te zauzela potpuno drugačiji gard, uistinu atipičan za Apeninski poluotok. Bili su pravo osvježenje za Seriju A, karakterizirala ih je hrabrost, visoki pressing, te visoko postavljena posljednja linija. Atalanta je te sezone nadmašila apsolutno sva očekivanja, te na kraju zauzela četvrto mjestu u ukupnom poretku. Taj uspjeh potakao je Gasperinija da s ovim stilom igre nastavi i dalje, a istovremeno je zadobio i simpatije  svih navijača 'božice'.

U sljedećim sezonama nisu bili ništa manje uspješni. Momčad iz Bergama nastavila je redovito igrati europska natjecanja, svojim izvanrednim ligaškim plasmanima postali su član talijanske nogometne elite, a Gasperini ih je, također, vodio u tri finala Coppa Italije. Međutim, ta priča za njih nema sretan kraj. Lazio 2019. te Juventus 2021. i 2024. godine spriječili su ih na posljednjoj stepenici od osvajanja njihove druge Coppa Italije.

Nakon ta tri uzastopna poraza u odlučujućim utakmicama, poneki navijači Atalante bili su skeptični pred jučerašnje finale Europske lige, ali zato Gasperini nije. Imao je puno povjerenje u svoje igrače, a činjenica da još nitko nije pronašao odgovor na Alonsovu nogometnu filozofiju nije ga zastrašila.

Momčad Atalante Gasperinijevih je ruku djelo, vratara Juana Mussa prepoznao je u Udineseu kada je malo tko za njega znao, Berat Djimsiti je u klub doveden besplatno, šest mjeseci prije Gasperinijevog dolaska. Talijanski stručnjak prvo ga je poslao na 'kaljenje' u Avellino pa Benevento, nakon čega je postao neizostavan član posljednje linije Atalante. O tome koliko ga Gasperini cijeni dovoljno govori činjenica da je jučer albanski branič, u najvažnijoj utakmici u povijesti kluba iz Bergama, nosio kapetansku traku. Sead Kolašinac je doveden besplatno nakon solidne sezone u Marseilleu, no ranije je bio osporavan, ponajviše od strane navijača Arsenala. Davide Zappacosta je imao slične probleme, dok je igrao u Chelseaju često je bio diskreditiran od strane tamošnjih medija, a ni navijači nisu bili opčinjeni njegovim igrama. Gasperini mu je dao priliku, a on se fantastično uklopio u njegove zamisli.

Ademola Lookmana se poslije jučerašnje utakmice više ne treba  posebno predstavljati. Nigerijac je postigao hat-trick, a svaki sljedeći gol bio je ljepši od prethodnog. Treba naglasiti kako je i Lookman kroz svoju karijeru na Otoku bio osporavan. Tamo je igrao za Everton, Fulham i Leicester, ali nigdje se u potpunosti nije mogao nametnuti. Nakon što je pretprošlog ljeta završila njegova posudba u RB Leipzigu te se trebao vratiti u Leicester, intervenirao je Gasperini te ga doveo za samo 9 milijuna eura.

Napadač Gianluca Scamacca je bio nenadomjestiv u finalu Kupa Italije protiv Juventusa, ali Atalanta ga je srećom imala u finalu Europske lige. On je ujedno i najskuplja akvizicija u ovoj momčadi. Njegove prošlosezonske partije u West Hamu nisu bile dovoljno kvalitetne da zasluži povjerenje Davida Moyesa, nije ispunio ni očekivanja navijača, a ponovno se dogodio isti scenariji kao u slučaju Lookmana, Zappacoste i Kolašinca. Gasperini je vjerovao u njega, dok nitko drugi nije. Vidio je u njemu velik potencijal i stil igre kakav mu je bio prijeko potreban. Dao je Scamacci puno povjerenje, a sunarodnjak mu je vratio nevjerojatnim predstavama, kao što je ona na Anfieldu kada je postigao dva pogotka.

Tih 0:3 u Liverpoolu će se pamtiti i po maestralnoj igri Marija Pašalića, gdje se upisao i u strijelce. I on je igrački dosegao razinu više pod Gasperinijem, te je važan, nekad i ključan dio ove momčadi, ali i hrvatske nogometne reprezentacije. Pašalićev osjećaj za prostor i ubacivanje u napad iz veznog reda su za nogometne udžbenike, a u Dublinu je oduzeo loptu i pokrenuo akciju za treći gol. Je li Pašalić prerastao Atalantu, te hoće li, kako talijanski mediji pišu, Juventus platiti za njega 15 milijuna eura, tek ćemo vidjeti, no ostaje činjenica da je europski trofej šlag na torti njegove dosadašnje karijere, te je definitivno zreo za još veći iskorak. 

Gasperini je u svakom igraču prepoznao nešto što nitko drugi nije, stvorio je ekipu s nevjerojatnim karakterom te, za Italiju, atipičnim stilom igre. Pokazao je time svoju hrabrost, znanje te iskustvo, a igrači su mu se za pruženo povjerenje odužili osvajanjem ovog velikog natjecanja. Nokautirali su momčad koja je ove sezone srušila brojne rekorde, učinili su ih u potpunosti neprepoznatljivima. Jučer se u niti jednom trenutku nije mogao vidjeti taj atomski Leverkusen, Xabi Alonso ni na koji način nije imao recept za rušenje 'božice'. Igrači u koje je malo tko vjerovao pokazali su da su najbolji upravo u tim okolnostima, kad im nitko ne daje realne šanse.

Ukupno je na jučerašnju početnu jedanaestoricu potrošeno 105 milijuna eura, ali s obzirom na današnje standarde te činjenicu da je Atalanta ovo ljeto prodala Rasmusa Hojlunda za 75 milijuna u Manchester United, te je osigurala i plasman u Ligu prvaka za sljedeću sezonu, to je bizarno mala cifra. 


Trofej Europske lige prvi je u Gasperinijevoj trenerskoj karijeri, te najveći uspjeh u povijesti Atalante. Još se jednom pokazalo koliko je u nogometu važan kontinuitet, a kakav ugled trener uživa u Bergamu najbolje svjedoči to što njihovi najvatreniji navijači među zastavama vijore i onu s njegovim likom (snimili smo je u finalu Kupa u Rimu), dok su u finalu Europske lige u Dublinu navijači barem u pet-šest navrata skandirali 'Gasperini, ale', pri čemu možemo zaključiti da je upravo trener najveća zvijezda ove pobjedničke momčadi.

Vaša reakcija na temu