Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
 ROĐENDAN SPLITSKE HEROINE: Vrtić na Marjanu uskoro će nositi ime 'Palmina'

ROĐENDAN SPLITSKE HEROINE: Vrtić na Marjanu uskoro će nositi ime 'Palmina'

Zasuzio je nećak ubijene junakinje iz Drugog svjetskog rata dok je otkrivao veliku vijest

Dječji vrtić na Marjanu nosit će uskoro ime 'Palmina', splitske heroine Palmine Piplović koja je mučki ubijena sa svega 22 godine. U Drugom svjetskom ratu mlada antifašistkinja je bila u pokretu otpora kao veza za prelazak u partizane. Ubijena je 10. listopada 1944. godine. Nakon rata, Palminina obitelj je ustupila zemljište na Prvoj vidilici za gradnju vrtića. U njenu čast i gestu dobre obitelji, sve do 90-ih nosio je ime junakinje iz Varoša. Potom je promijenjeno ime u 'Tamarin', izbrisan je spomen na herojstvo.

Zato je posebna radost bila upravo na parceli na Prvoj vidilici gdje se godinama okupljaju prijatelji slaveći Palminin rođendan. Gradonačelnik Ivica Puljak ih je obavijestio o lijepim vijestima, potvrdio nam je Radovan Piplović, nećak mučene i ubijene mlade idealistkinje.


Procedura je, zapravo, jednostavna, Upravno vijeće treba donijeti odluku o promjeni naziva vrtića, što i hoće na zakazanoj sjednici, a onda se samo čeka potvrda.

 - Odluka je donesena, gradonačelnik nam je obećao i evo sad ide. S tim da će uz ime 'Palmina' biti i ploča na kojoj će pisati da su braća Ivan, Tonći i Vice donirali zemlju za dicu Varoša i da se na toj zemlji  izgradija vrtić. Samo da se vrati ime, ništa drugo mi ne triba - rekao nam je Piplović.


Gromada od čovjeka je i zasuzila u tom trenutku. Duga je povijest čekanja povratka otete časti prije nekoliko desetljeća.

- Konačno, imamo potvrdu iz 'pravih izvora' - zadovoljno nam je dodao Frane Galzina.

Među slavljenicima je bila i Gordana Šprajc, jedna od organizatorica višegodišnjih okupljanja na parceli uz vrtić koju su i održavali.

- Nismo odustali! Moramo poštivati naše heroine i heroje - poručila je Šprajc.

Slavili su prijatelji, sretni i zadovoljni, uz tortu i kolače i sliku Palmine nevinog pogleda, punog ideala.

Obećanje o povratku imena je dano prije godinu dana, sada je na korak do realizacije.

Podsjetimo se hrabrog života mlade Splićanke kroz priču koju nam je uoči tužne obljetnice njenog skončanja pričao upravo njen nećak.
'Palmina je često bila tema razgovora u našoj obitelji, ne samo o pokretu otpora nego o svemu. Bila je najmlađe dite, mezimica, svi su je volili', pričao nam je.

Prije rata Palmina se s bratom Špirom uključila u pokret otpora, a nastavili su tijekom okupacije. Cijela obitelj se praktički pridružila u borbi za slobodu. Od osmero djece Mile Piplovića, pet sinova i tri kćeri, sedam ih je bilo u partizanima.

'Moj otac Vice, stričevi Špiro i Ivan su bili u partizanima na početku rata. Karlo, koji je igrao u RNK Splitu, zakasnio je za Prvim splitskim odredom i krenuo je sam. Uhvatili su ga Talijani, izbatinali, izmučili da se nikada nije oporavio. Cijeli život je proveo tako, nije mogao doći sebi. Špiro je, kazali su nam, skončao na Zelengori, vukovi su ga napali', ispripovjedio  nam je dio tužne, ali ponosne povijesti.

Palmina je, inače, bila 'veza' za prelazak u partizane, a kobnog 7. listopada su je nacisti pratili,  otkrivena je kada je jedan Nijemac dezertirao. Odvedena je u zatvor na Gripe, a isti dan su s njom obješeni njemački brijač Fritz i Nikola Zavoreo, koji su poticali Nijemce da se pridruže partizanima.

Osim prvih riječi majci kako nikoga nije izdala, poželjela je da joj uredi kosu.

'Majko, spleti me. Sutra će me ili strijeljati ili objesiti', zamolila je djevojka mamu koja joj je napravila pletenice s fjokom.

Jednu čuva nećak, a drugu teta Rina.

Split će povratkom imena vrtića pamtiti njeno herojstvo.

Vaša reakcija na temu