Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Domovinski pokret: Nakon eventualnog postavljanja poče Gešovskom možete očekivati  i spomenik Kadijeviću na Rivi

Domovinski pokret: Nakon eventualnog postavljanja poče Gešovskom možete očekivati i spomenik Kadijeviću na Rivi

'Inicijativa koja dokazi iz kruga gradonačelnika Puljka samo je na prvi pogled banalna i bezazlena'

Pokušaj postavljanja spomen ploče na Banovini poginulom vojniku Jugoslavenske narodne armije Saši Gešovskom smatramo još jednim napadom na istinu o Domovinskom ratu te naknadnim pokušajem revidiranja povijesti, poručuju iz Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije. 

'Ovim putem pozivamo i Državno odvjetništvo koje je dužno štititi interese države da poduzme aktivnosti s ciljem zaštite države. Naime, inicijativa koja dokazi iz kruga gradonačelnika Puljka samo je na prvi pogled banalna i bezazlena. Spomen ploča jednom tragično stradalom 19-godišnjaku sve je samo ne čin postavljanja ploče u spomen na događaje ispred Banovine.

Prvo treba kazati kako ne postoji niti jedan slučaj u povijesti da država pobjednica u ratu postavlja spomen obilježja pripadnicima protivničke i agresorske vojske. Za usporedbu njemački vojni guverner Pariza Dietrich Von Choltitz odbio je direktnu Hitlerovu zapovijed da razori Pariz na kraju Drugog svjetskog rata. Njegov čin vjerojatno je spasio jedan od najljepših gradova na svijetu, ali Francuzima nije palo na pamet da ovom njemačkom generalu podignu spomen ploče. Zašto? Pa, jer je bio agresorski vojnik. Kao što je to bio i Saša Gešovski', poručuju iz Domovinskog pokreta.

Dodaju kako teza koju pokušavaju postaviti zagovornici postavljanja ploče Saši Gešovskom glasi kako je tadašnji mladi ročnik bio pripadnik regularne vojske tada još uvijek međunarodno priznate države. 

'Prevedeno, oni zagovaraju tezu kako je sve do međunarodnog priznanja RH u Hrvatskoj trajao građanski rat. Samim time ZNG i HV za njih su paravojne i terorističke organizacije, a JNA branitelj ustava i pravnog poretka. Ovo je čista manipulacija povijesnim činjenicama. Manipulacija koja je opasna za same temelje države te još jednom pozivamo DORH da radi svoj posao. Jugoslavija nije prestala postojati međunarodnim priznanjem Hrvatske i Slovenije. Ona je prestala postojati onoga trenutka kada je Slobodan Milošević srušio Ustav SFRJ amandmanima na ustav Srbije. Od tog trenutka Hrvatska se po međunarodnom pravu imala pravo braniti, a pogotovo nakon provedenih demokratskih izbora i formiranja zakonodavne vlasti. Provokacije koje svjesno radi krug ljudi oko gradonačelnika Puljka neće prestati samo priopćenjima i prosvjednim notama. Navedena ploča jednostavno ne smije biti postavljena. Nakon eventualnog postavljanja možete očekivati i spomenik Veljku Kadijeviću na Rivi', zaključuju iz Domovinskog pokreta.

Vaša reakcija na temu