Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO Udruga Srce obilježava 30 godina djelovanja

FOTO Udruga Srce obilježava 30 godina djelovanja

'Solidarnost je ključ uspjeha'

Premda udruga osoba s cerebralnom paralizom Srce svoju tridesetu godinu obilježava iduće godine, u udruzi su već od 2023. pomakli svoje granice i aktivnosti uključivši se .u iznimno složen višegodišnji projekt.

Naime, u tijeku je Program Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje od 2023. do 2025. Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Program uključuje nastavak rada postojećih terapijskih radionica i sportskih aktivnosti Udruge Srce Split 2 odvijaju i traženje novih aktivnosti koje bi putem koncepta zagovaranja promicali ideju socijalne uključenosti, s obzirom na to da se potrebe osoba s invaliditetom mijenjaju s promjenama uvjeta života, državne i javne institucije zbog svog formalnog ustroja ne mogu pravodobno registrirati promjene, a još manje pružiti odgovarajuća rješenja. 

Udruge osoba s invaliditetom u tom procesu uvode nove tipove socijalnih usluga prilagođene potrebama svojih članova. Udruge se istodobno javljaju u dvije uloge, kao korisnici usluga i, istodobno, kao pružatelji usluga svojim članovima i drugim korisnicima., koji se već provode u partnerstvu sa Školom likovnih umjetnosti, Županijskom udrugom slijepih i Hrvatskim zavodom za socijalni rad Split.

Nakon prve godine provedbe ovog projektnog ciklusa voditelji i udruga željeli su utvrditi zadovoljstvo korisnika pruženim uslugama, kako teče iskustveno učenje na radionicama, čuti prijedloge korisnika... Članovi biraju koju će radionicu ili više njih posjećivati. Pri tom se rukovode svojim interesu, sklonosti, fizičkim mogućnostima, a sve ovisi i o pomoći osobnog asistenta i volontera... Stoga je zanimljiva provedena evaluacija na kraju prve godine spomenutog složenog projekta kroz stručni panel, okrugli stol, sastanak tima i korisnika... Svrha je bila definiranje dosadašnjih rezultata, učinkovitost, efikasnost i naravno, razmotriti održivost projekta. I dalje se korisnicima nude radionice: likovna, glazbena, eko radionica, radionica bijele gline, kreativna vježbaonice, sportska radionica (jahanja i kuglanja).

'Samo tijekom ove godine bilo je nekoliko značajnih aktivnost: sudjelovanje na Festivalu jednakih mogućnosti u Zagrebu, na paraolimpijskom sportskom natjecanju u kuglanju u Zagrebu, izlet u Šibenik (šibenske tvrđave) i Pelješac. U goste smo doveli slikaricu i književnicu Tisju Braić Kljaković, posjet HNK (predstava 'U malu je uša đava'), razgledali su Muzej iluzija, organiziran je edukativni sat (Crveni križ) o opasnosti od sunca i zračenja. Izuzetno je bilo 'snimanje' pristupačnosti za invalide u središtu grada', poručuju iz udruge te dodaju kako su ove godine osmislili 'Putujuću izložbu likovnih radova'.

Bila je postavljena u GKMM i Centru Zlatno doba, a u srpnju je postavljena u Domu za starije i nemoćne na Zenti i posjetitelji je mogu pogledati svaki dan od 10.00 do 15.00 sati.

Udruga Srce je u Splitu poznata po svoj dugogodišnjoj aktivnosti.

Ona se u tome rukovodi UN Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom i Nacionalnom strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom. 'Ipak udruge ove vrste u našem gradu rijetko se dogovaraju i ne grade strategiju odgovora na aktualne događaje koji su od važnosti za osobe s invaliditetom (PDV za vozila, javne garaže, parkirališta, zapošljavanje, prilagodba škola). Nedostaje strateško planiranje i razvijanje međunarodnih kontakata', zaključuju iz udruge.

Vaša reakcija na temu