Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO/VIDEO Ministar Butković na otvorenju omiške obilaznice: 'Ministarstvo će sufinancirati cestu kroz Tugare'

FOTO/VIDEO Ministar Butković na otvorenju omiške obilaznice: 'Ministarstvo će sufinancirati cestu kroz Tugare'

Na svečanosti je istaknuta važnost nove prometnice i za radove koji će se odvijati u centru Omiša

Obilaznica Omiša - koja obuhvaća most iznad Cetine i dva tunela, u duljini od otprilike četiri kilometra - svečano je puštena u promet. 

Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, tom je prigodom istaknuo kako je prometnica od iznimnog značaja za Omiš. Taj je grad, naime, u ljetnim mjesecima pod velikim prometnim pritiskom s, prema njegovim riječima, oko 19 tisuća vozila dnevno. 

'Ova faza izgradnje brze ceste koja spaja Omiš i Split iznimno je važna i radi radova koji će se odvijati u samom centru grada. Prije svega se to odnosi na dovršetak izgradnje luke i dijela D8 koji će značajno promijeniti njegovu vizuru, rekonstrukciju mosta i izgradnju kružnog toka. 

Projekt je dugo trajao s obzirom na uvjete u kojima smo radili, uključujući i klizište. Međutim, s obzirom na ono što sada vidimo, doprinijet će dodatnoj sigurnosti prometa u središtu Omiša kako za domaće stanovništvo tako i za goste', kazao je Škorić. 

S navedenim se složio i omiški gradonačelnik Ivo Tomasović. Ujedno je naglasio kako je u tijeku završno projektiranje i ishođenje dozvole za rekonstrukciju županijske ceste kroz Tugare na koju će se preliti promet, zbog čega prosvjeduje tamošnje stanovništvo. 

'Svi građani imaju pravo prosvjedovati; naravno da ima nezadovoljnih što će se povećati promet na tom području. Međutim očekujemo dozvolu te početak radova do kraja godine. Rekonstrukcija ceste obuhvatit će i izgradnju nogostupa s obje strane, javnu rasvjetu te sve drugo potrebno za siguran promet', naveo je Tomasović. 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković napomenuo je kako vrijednost radova na ovoj dionici iznosi nešto više od 20 milijuna eura. Najavio je potom kako će Hrvatske ceste sljedeći tjedan krenuti s raspisivanjem natječaja za sljedeću dionicu prema Dugom Ratu, u duljini od četiri i pol kilometara, vrijednu više od 80 milijuna eura. 

'Mi smo predvidjeli financiranje ove multimodalne platforme iz EU fondova s iznosom oko 90 milijuna eura bespovratnih sredstava - taj će poziv uskoro biti raspisan. Ova cesta uključit će se i u novu perspektivu EU financiranja. 

Što se, pak, tiče neadekvatne županijske ceste kroz Tugare, razgovarao sam s građanima. Županijska uprava za ceste, pod čijom je ingerencijom, priprema svu dokumentaciju, ali je Vlada - odnosno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture - spremna financijski podržati njenu realizaciju', kazao je Butković. 

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je kako je krajnje vrijeme da se 'zapne' u ovom dijelu županije, odnosno na području aglomeracije od Omiša do Trogira na svim razinama te da ono postane prioritet u razvoju prometne infrastrukture na području Hrvatske. Predstavnici medija upitali su ga zašto se ranije nije išlo u sanaciju ceste kroz Tugare. 

'Krenulo se u realizaciji tog projekta, no istini za volju - kasnilo se. Najviše je zapelo na imovinsko-pravnim pitanjima. I ovim putem molim građane Tugara za razumijevanje te da izguramo sezonu u nadi da sljedeću nećemo dočekati s istim problemom', poručio je Boban.


Vaša reakcija na temu