Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
JOŠKO KALILIĆ: Tvrđava Gripe je najzapušteniji povijesno-kulturni spomenik u Splitu

JOŠKO KALILIĆ: Tvrđava Gripe je najzapušteniji povijesno-kulturni spomenik u Splitu

'Krajnje je vrijeme da Grad poduzme ozbiljne korake'

Dr. Joško Kalilić, autor projekta 'Čista i uređena tvrđava Gripe' i organizator volonterske akcije 2017. godine, upozorava na zapuštenost tvrđave koja je jedan od najvažnijih sklopova povijesnog obrambenog sustava grada Splita i koja je obranila Split od osmanlijskih osvajača.

'Nažalost, tvrđava Gripe kao zaštićeno povijesno, arhitektonsko i kulturno dobro je u kontinuitetu najzapušteniji povijesno-kulturni spomenik u Splitu. Zbog stanja u kojem se nalazi turistički je minimalno iskorištena, a ni stanovnici Splita nemaju većeg interesa prošetati golemim neuređenim bedemima koji za djecu čak predstavljaju i opasnost od ozljeda', kaže on.

Podsjeća kako su volonteri prije 7 godina, uz pomoć inozemnih volontera iz Njemačke, Švedske i Španjolske, očistili bedeme iznutra i izvana, ali ističe kako je zbog neodržavanja ona sada u stanju u kakvom je bila prije akcije.

'Velike količine komunalnog otpada uz visoku nepokošenu travu i neotklonjene pajasene (divlje orahe) te brojne jame na parkiralištu uz oštećene zidove bedema iznutra i izvana, daju dojam svakom posjetitelju o potpuno zapuštenoj tvrđavi, usprkos činjenici da ima status zaštićenog kulturnog dobra. Vidljivi su veći odroni kamenja  od najviših dijelova zida bedema, koji, na sreću, nisu nikoga ozlijedili ili nanijeli štetu parkiranim vozilima. Tom urušavanju kamenja naročito doprinosi korijenje visokih borova koji rastu uz rub vanjskih zidova i iz sigurnosnih razloga ne bi trebali biti na tim mjestima. Također, velike krošnje borova izvor su opasnih padova polomljenih suhih i zelenih grana za vrijeme jake bure ili juga. Te borove treba iz sigurnosnih razloga ukloniti jer su neplanirano slučajno tu iznikli i narasli iz sjemena nanesenog vjetrom na zemlju između vanjskih i unutarnjih zidova', smatra on.

Navodi kako su bedemi tvrđave građeni na specifičan način ubacivanjem velikih količina zemlje između vanjskih i unutarnjih zidova, što je kod vojnih opsada olakšavalo brzi popravak oštećenja od topovskih kugli. 

'Tu zemlju, koja se nepotrebno uzdiže 1-2 m iznad gornjih rubova zidova, nužno je ukloniti s borovima i poravnati što će spriječiti urušavanje zemlje i kamenja i omogućiti izgradnju šetnice, a posjetiteljima ugodnu šetnju i lijep pogled na Split. Postojeća sigurnosna metalna ograda nalazi se oko metar od vanjskog zida bedema i oko 1-2 m iznad visine vanjskog zida što omogućava da se zemlja i kamenje između ograde i vanjskog zida stalno urušavaju i padaju s visine od 10-ak metara, što je vrlo opasno za prolaznike i vozila.

Na klupama i unutarnjim zidovima mogu se vidjeti vrlo neprimjereni natpisi i grafiti koje bi trebalo ukloniti. Na vanjskim zidovima bedema, na nekim mjestima, vise prekinuti kabeli. Čak i na oštećenom asfaltu pokraj crkvice sv. Ante vide se oštećeni elektrokabeli po kojima prolaze vozila do mjesta za parkiranje', poručuje dr. Kalilić.

Dodaje i kako je tijekom volonterske akcije pronađen tajni tunel kojeg bi trebalo istražiti jer je primijećeno da se račva u više tunela koji su zatrpani. 

'Veliko brodsko sidro kao i stari topovi na ulazu u tvrđavu jedva su vidljivi zbog visoke nepokošene trave. Ne postoji čak ni ploča s natpisom 'Tvrđava Gripe' niti važni podaci o njoj što potpuno zbunjuje turiste koji su u turističkim vodičima informirani o postojanju i lokaciji tvrđave. Brojni kontejneri za otpad postavljeni uz jugozapadni dio bedema su puni otpada unutar i izvan kontejnera što stvara vrlo ružnu sliku za sve prolaznike uključujući i turiste. Velika uokvirena kamena ploča utisnuta u zid južnog bedema s uklesanim slovima sigurno sadrži neke zanimljive podatke o tvrđavi, ali su slova potpuno nevidljiva i oštećena pa je očito potrebna stručna ruka restauratora da je dovede u prijašnje čitljivo stanje', poručuje dr. Kalilić te upozorava na, po njemu, najveću opasnost, a to je sami ulaz u tvrđavu.

'Svaki prolaznik ili vozač nekog vozila može očekivati, dok prolazi tim dijelom ulaza  pad neke cigle ili kamena s visine od 5-6 m gdje se nalaze rubovi južnog i sjevernog zida s mnoštvom slabo povezanih cigli i kamenja nakon namjerno porušenog svoda da bi vojna vozila s opremom koja je nadilazila visinu svoda mogla lakše prolaziti. Rubovi tog zida su dodatno opterećeni agresivnim rastom pajasena čije korijenje opasno gura rahlo povezano kamenje i cigle. Pravo je čudo kako do sada nije došlo do tragedije, tim više, što se ljeti održavaju razni koncerti i priredbe kada je broj posjetitelja i prolaznika značajno povećan. Održani svod iznad ulaznih vrata tvrđave sadrži korodirane šipke željeza koje tako oslabljene mogu lako popustiti što bi omogućilo urušavanje velike količine kamenja koje leži na tim šipkama', upozorava on.

Kaže i kako su se s ovim problemom obratili Ministarstvu kulture za pomoć, ali da su im odgovorili da je to u nadležnosti Grada.

'Grad Split je vlasnik tvrđave Gripe i odgovoran je za njeno redovito održavanje, uklanjanje svih nedostataka, popravak oštećenja i pripremu za detaljan projekt o definitivnom budućem izgledu tvrđave kako bi posjetitelji i turisti mogli u punom smislu uživati u povijesnoj tvrđavi kao zaštićenom kulturnom dobru i jednoj od najvećih turističkih atrakcija u Splitu. Mislim da je krajnje vrijeme da uprava grada Splita poduzme ozbiljne korake i brigu o redovitom održavanju kao i projektu o konačnom uređenju tvrđave Gripe kao zaštićenom kulturnom dobru i povijesnom objektu od velike važnosti za grad Split', zaključuje dr. Kalilić.

Vaša reakcija na temu