Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
JUTRO NAKON BUJICA 'Hrvatske vode nisu odgovorne, čistimo potoke najmanje dva puta godišnje'

JUTRO NAKON BUJICA 'Hrvatske vode nisu odgovorne, čistimo potoke najmanje dva puta godišnje'

Direktorica iz državne firme iznijela je svoje viđenje stanja u Podgori

'Molimo vas, pomozite nam, jedino ih mediji mogu natjerati da se pokrenu', suština je ovo razgovora s više stanovnika Podgore kojima je bujica napravila nemjerljivu štetu u domovima, ugostiteljskim objektima, poslovnim prostorima i automobilima. 'Oni' koje smatraju da treba pokrenuti su Hrvatske vode, u njih upiru prstom za užasne scene u Podgori tijekom velike kiše u subotu popodne. 

Irina Putica, direktorica Vodno gospodarskog odjela (VGO) za slivove južnog Jadrana Hrvatskih voda, tvrdi suprotno. 

- Hrvatske vode nisu odgovorne za bujične poplave, najmanje dva puta godišnje čiste se potoci, a uz to smo pripremili i dva projekta za bujice Brusje Crni Dol. Na sastanku smo zaključili da su velika urbanizacija i sistem odvodnje oborinskih voda, uz požar ovo ljeto te klimatske promjene utjecali na smanjenje mogućnosti apsorpcije tolikih količina oborina koje su pale u tako kratkom vremenu. Dogovor je da zajednički trebamo djelovati, svaki čovjek odgovorno se ponašati prema prirodi - rekla nam je Putica nakon sastanka u Podgori. 

Podsjetila je i da su s načelnicom Podgore Petrom Radić prije desetak dana održali sastanak oko dinamike rješavanja bujičnih potoka. Upitali smo je kad su zadnji put očišćeni potoci u njihovoj nadležnosti. Tim više jer je ovo ljeto izbio veliki požar u Podgori, poviše apokaliptičnih scena kojima se svjedočilo u subotu popodne. Nema više vegetacije na tom potezu koja bi ublažila slijevanje i odrone prema mjestu. 

- Najmanje dva puta godišnje čistimo, u proljeće i jesen, po potrebi i više. Počeli smo ove jeseni, nismo uspjeli stići do kraja - rekla nam je. 

Smatra i da nisu utemeljene prozivke stanovnika da plaćaju vodnu naknadu, a da zauzvrat ne dobivaju sigurne potoke. 

- Investicije pokrivaju Hrvatske vode, a za redovito održavanje uložimo više od naknade - kaže. 

Na primjedbu da Hrvatske vode i postoje radi stanovnika i investicija, ipak je ustuknula malo, navodeći da ne bježe od toga, ali želi da se znaju činjenice.

Što se tiče sanacije nakon poplave, dodajmo, dogovoreno je s načelnicom da će ostati desetak zaposlenika Hrvatskih voda odmah. 

Drugi problem je i što Hrvatske šume, kako su nam rekli na licu mjesta, nisu adekvatno reagirale nakon požara te su i uništena stabla koja su ostala na opožarenom području klizala s kišom. 

Vatrogasci i sve žurne te komunalne službe su u subotu navečer uspjeli raščistiti cestu i križanja uz rivu.

Vaša reakcija na temu