Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Braća iz Nepala došli raditi u Hrvatsku, no umjesto na gradilištu završili su u zatvoru!

Braća iz Nepala došli raditi u Hrvatsku, no umjesto na gradilištu završili su u zatvoru!

Na kontroli se upalio alarm 'viza nije važeća'

Dvojica braće Nepalaca doletjeli su u Hrvatsku avionom iz Atene s namjerom da rade u građevinskoj firmi, no umjesto na gradilištu završili su u zatvoru.

Općinski prekršajni sud u Splitu im je odrezao po devet dana zatvora zbog prekršaja članka 253. Zakona o strancima.

Naime, prilikom kontrole u Zračnoj luci otkrilo se da imaju krivotvorene vize koje su prepravljene mehaničkim oštećenjem originalnog obrasca. Naknadno su upisani novi podaci roka valjanosti vize, trajanja boravka i broja ulazaka.

Obojica su negirala krivnju. Kažu da su vize bile u redu i da nisu bile mehanički oštećene i s prepravljanim podacima. Na ispitivanju u policiji kazali su kako su se za posao u Hrvatskoj prijavili preko agenta iz Nepala za radna mjesta građevinskog djelatnika u jednoj solinskoj tvrtki.

U Ateni su boravili dva mjeseca u hostelu dok im agent preko kurira nije poslao putne isprave s produženim rokom valjanosti vize, što su platili svaki po 750 eura. Nakon što su dobili putne isprave, nepoznata osoba im je kupila zrakoplovne karte za Split. Tvrde da nisu znali što će se dogoditi, vjerovali su agentu jer je mnogo ljudi iz Nepala preko te agencije doputovalo na rad u Hrvatsku.

Sudac je, međutim, njihovu obranu odbacio kao neosnovanu te nedovoljno uvjerljivu i argumentiranu, usmjerenu ka odugovlačenju postupka i izbjegavanju prekršajne odgovornosti.

Zakon je za ovaj prekršaj propisao kaznu zatvora do 30 dana ili novčane kazne od 390 do 920 eura. Sud se odlučio za zatvor smatrajući da će se time postići svrha kažnjavanja.

Vaša reakcija na temu